RS77181_Ornella (6 months) & Nina (30)_Mark Kaye Save the Children

Kuusikuukautinen Ornella ja hänen äitinsä sairastavat malariaa. Kumpikin sai lääkettä Pelastakaa Lasten tukemasta terveyspisteestä. Kuva: Mark Kaye/Pelastakaa Lapset

Yli miljoonan lapsen elämä on vaarassa Keski-Afrikan tasavallassa, kun avustusjärjestöjen pääsy kaikista haavoittuvimpien väestöryhmien luokse on huomattavasti vaikeutunut heikkenevän turvallisuustilanteen vuoksi.

Keskeiset kuljetusväylät on suljettu niillä toistuvasti liikkuvien aseistettujen miesten ja yhteenottojen vuoksi. Tämän seurauksena avustustarvikkeet eivät tavoita niitä kipeästi tarvitsevia ihmisiä. Tilanne vain pahenee sateiden alkaessa, kun monista teistä tulee kulkukelvottomia. Puolet maan väestöstä on tällä hetkellä avun tarpeessa.

RS78112_2B1A2706_Dawn Trump Save the Children

Pelastakaa Lasten avustuslähetys Banguin lentokentällä. Rahtina oli 48 tonnia tarvikkeita, kuten lääkinnällisiä laitteita, lääkkeitä, jääkaappeja rokotteiden säilyttämistä varten ja generaattoreita. Näitä käytetään väliaikaisten terveysklinikoiden perustamiseksi pakolaisleireille. Vain parin sadan metrin päässä kiitoradasta on pakolaisleiri, jossa asuu lähes 40 000 ihmistä. Kuva: Dawn Trump/Pelastakaa Lapset

YK:n mukaan 560 000 ihmistä on joutunut maan sisäiseksi pakolaiseksi. Suurin osa heistä asuu ahtaissa ja erittäin huonoissa oloissa. Lisäksi monissa leireissä voi tulvia lähestyvän sadekauden takia. Olosuhteet ovat otollisia malarian nopealle leviämiselle. Malaria on yksi lasten yleisimmistä kuolinsyistä Keski-Afrikan tasavallassa. Kylvöt ovat käynnistyneet, mutta monilla ihmisillä ei ole pääsyä maillensa, koska he ovat joutuneet jättämään kotinsa tai heitä pelottaa palata turvallisuussyiden vuoksi. Myös maatalouden tuotantopanoksista kuten siemenistä on pulaa. Elintarvikkeiden saatavuus heikkenee jatkuvasti ja hinnat ovat vuodessa nousseet jopa kolmanneksella. Arviolta 100 000 lasta uhkaa aliravitsemus.

”Meillä on edessä jopa kriisin syveneminen, jos emme toimi nopeasti. Sadattuhannet lapset ovat jo paenneet kodeistaan, eivätkä he ole säästyneet väkivallalta. Monet ovat nähneet vanhempiensa tapettavan. Ihmisiä pelottaa mennä sairaalaan tai torille. Ja vaikka he voisivatkin mennä torille, heillä ei olisi varaa ostaa ruokaa”, sanoo Robert Lankenau, Pelastakaa Lasten maajohtaja Keski-Afrikan tasavallassa. ”Noin 2,5 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa koko maassa ja arviolta miljoona lasta on nyt alttiina nälälle ja taudeille, kuten malarialle.”

Viime kuukausina avustustyöntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset ovat kiihtyneet. Entistä vaarallisemmasta toimintaympäristöstä huolimatta, avustusjärjestöt vievät ihmishenkiä pelastavaa apua sitä tarvitseville. Järjestöt kehottavat kaikkia aseellisia ryhmittymiä Keski-Afrikan tasavallassa kunnioittamaan ja suojelemaan avustustyöntekijöitä ja humanitaarista toimintaa sekä varmistamaan, että kaikilla yhteisöillä on esteetön pääsy apuun.

Pelastakaa Lapset pyrkii laajentamaan toimintaansa erityisesti kriisistä pahiten kärsivillä alueilla. Tähän mennessä järjestö on saavuttanut lasten suojelu-, terveys- ja ravitsemusohjelmillaan noin 157 000 ihmistä, joista yli 135 000 on lapsia.