CRH2C_&_CRH3C_200808

Rautatiet ruuhkautuivat viime viikonloppuna, kun ihmiset matkustivat kotipaikkakunnilleen viettämään keskisyksyn juhlaa. Kiinassa tehdään keskimäärin yli 6 miljoonaa junamatkaa päivässä, mikä on 10 % matkustajaliikenteestä. Kiina nykyaikaistaa raideverkostoaan investoimalla valtavia summia uusiin luotijunayhteyksiin erityisesti maan itä- ja keskiosissa. Kiinan 11 000 kilometrin luotijunaverkosto on jo ylivoimaisesti maailman pisin, ja rakenteilla olevien rautateiden on tarkoitus kaksinkertaistaa verkoston pituus. Luotijunaverkosto muodostaa tällä hetkellä noin 10 % koko raideverkosta.

Rautatiehankkeiden rooli kiinteiden investointien kehityksen kannalta korostuu, jos kiinteistösektorin hiipuminen jatkuu. Kansallisen rautatieyhtiö CRC:n tavoitteena on investoida kuluvan vuoden aikana yhteensä 800 mrd. juania (110 mrd. euroa), josta oli elokuun loppuun mennessä käytetty noin puolet. Alkuvuoden aikana tavoitetta on nostettu 170 mrd. juanilla, minkä lisäksi Kiina otti huhtikuussa lisää lainaa vauhdittaakseen jo käynnissä olevia ratahankkeita. Toimilla edistetään BKT:n kasvutavoitteen saavuttamista.

CRC on rahoittanut investointejaan suurelta osin velaksi. Yhtiöllä on yli 3 000 mrd. juania (360 mrd. euroa) velkaa, ja sen toiminta oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla reilusti tappiollista. Pääministeri Li Keqiang on painottanut, että rautatieinvestointeihin tulisi käyttää enemmän yksityistä pääomaa. Kehitys- ja uudistuskomitea NDRC ilmoitti kesällä avaavansa rautatiehankkeita myös yksityisille sijoittajille. Keskushallinto on myös pyrkinyt löytämään keinoja tukea rautatieyhtiöiden mahdollisuuksia tehdä tulosta.

Maailmanpankin heinäkuussa julkaiseman raportin mukaan kiinalaiset rakentavat nopeita rautatieyhteyksiä verrattain kustannustehokkaasti. Raidekilometrin rakennuttaminen Kiinassa maksaa keskimäärin noin 20 miljoonaa dollaria, kun esimerkiksi Euroopassa kustannukset nousevat usein yli 30 miljoonan. Maailmanpankin mukaan kustannustehokkuuden takana on rakennuselementtien ja  prosessien tehokas standardoiminen. Projektien suuri määrä mahdollistaa myös merkittäviä skaalaetuja.

Kustannustehokkuus on keskeinen kilpailutekijä, kun Kiina pyrkii osallistumaan ulkomaisiin ratahankkeisiin. Kiinan rautatieyhtiöllä on tällä hetkellä käynnissä hankkeita Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Lisäksi Thaimaa hyväksyi elokuussa maan läpi kulkevan yli 20 mrd. dollarin rautatiehankkeen, jonka on määrä yhdistää Singapore Kiinan raideverkkoon. Kiina kilpailee Japanin kanssa mm. Intian suurista raideprojekteista. Kiinalaisyhtiöt ovat olleet menestyksekkäitä saamaan ulkomaisia infrastruktuurihankkeita, sillä yhtiöillä on ollut näyttää sekä riittävää osaamista että tarjota pääomaa.