Jemenissä on odotettavissa, että joka toinen alle viisivuotias lapsi, eli arviolta 2,3 miljoonaa lasta tulee kärsimään nälästä tämän vuoden aikana. Osa lapsista on jo suoranaisen nälänhädän partaalla. Kuuden vuoden sotimisen jälkeen Jemen on ennennäkemättömän nälkäkriisin edessä, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Ruoan riittämättömästä saannista kärsivien lukumäärä on Jemenissä suurempi kuin koskaan. Ruokaturvattomien määrä on kasvanut 16 prosenttia viime vuodesta.

Aliravittujen lasten määrän odotetaan YK:n uusien tietojen mukaan nousevan yli kahteen miljoonaan kuluvan vuoden aikana. Näistä lapsista noin 400 000 tulee arvion mukaan olemaan vakavasti aliravittuja. Monet voivat menehtyä sairauksiin, jos he jäävät ilman hoitoa. Vuoden loppuun mennessä arvioidaan lisäksi, että noin 1,2 miljoonaa raskaana olevaa ja imettävää äitiä tulee olemaan aliravittuja.

Monen taisteluista kärsineen alueen, kuten Taizin, Hodeidan, Sa’adan ja Ibbin odotetaan tämän vuoden aikana olevan ruokaturvatilannetta kuvaavaan luokittelun neljännellä portaalla, joka on yhden askelman päässä nälänhädästä. Pelastakaa Lasten Pohjois-Jemenissä tukemista terveydenhoitolaitoksista saadut tiedot osoittavat, että aliravittujen lasten määrä kasvoi paikoin yli 50 prosenttia viime vuoden toisella puoliskolla verrattuna edellisvuoden vastaaviin lukuihin.

– Vein Noorin sairaalaan. Lääkäri määräsi hänelle maitoa. Ennen ostin maitopullon 3000 rialilla (10 euroa). Nyt se maksaa 4000 rialia, sanoo ripulista ja vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivän nelikuukautisen Noorin* äiti Saifiya*.

– Olen niin masentunut. Kaikki lapset ovat sairaita. Olen menettänyt toivoni. Meillä ei ole ruokaa. Jos syömme lounasta, emme syö illallista. Joskus lapseni joutuvat menemään nukkumaan ilman illallista ja vettä.

Jemenissä on käynnissä maailman pahin humanitaarinen kriisi. Valtaosa maan väestöstä on maaliskuussa 2015 kiihtyneen konfliktin seurauksena humanitaarisen avun tai suojelun tarpeessa. Maan talous ja terveydenhuolto ovat hyvin heikossa tilassa.

– Nälkä Jemenissä on täysin ihmisen aiheuttama ja sodan perintöä. Aliravitsemuksen lisääntyminen taistelujen koettelemilla alueilla osoittaa, miten tämä julma konflikti vaikuttaa lapsiin, sanoo Xavier Joubert, Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja.

Pelastakaa Lapset peräänkuuluttaa konfliktin kaikkia osapuolia sitoutumaan kestävään tulitaukoon sekä rauhanprosessin edistämiseen. Humanitaariselle avulle on annettava rajoittamaton pääsy hädänalaisten luo. Avustustoimien rahoitusta on myös välittömästi lisättävä.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.