l-yemen-jpg

Sanaa, Jemen, 25.4.2019 – Yli satatuhatta alle 15-vuotiasta jemeniläistä lasta on sairastunut koleraan vuodenvaihteen jälkeen – määrä on yli kaksinkertainen viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. 

Lasten osuus kaikista uusista tartunnoista on lähes puolet (45 %). Epäiltyjen koleratartuntojen määrä aikavälillä 1.1.–19.4.2019 on kaikkiaan 236 550. Näistä 105 384 todettiin alle 15-vuotiailla lapsilla. Lähes puolet todetuista tartunnoista raportoitiin viimeisen kuukauden aikana – yhdeksän kertaa enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. 

Pelastakaa Lapset varoittaa, että viimeaikaiset rankkasateet ja tulvat sekä polttoainepula ja taistelut, pahentavat jo neljä vuotta jatkuneen sodan aiheuttamaa sekasortoa ja edesauttavat koleran leviämistä yhä nopeammin  

Polttoainepula ja polttoaineiden hinnannousu vaikeuttavat puhtaan veden saantia, jäteveden pumppausta ja puhtaanapitoa. Monet perheet eivät pysty kuljettamaan lapsiaan terveyspalvelujen pariin, koska matkustamisesta on tullut liian kallista. Monilla alueilla puhtaan veden saanti on kiertävien vedenmyyntiautojen varassa, mutta polttoaineen ja siten myös veden kallistuessa monet joutuvat turvautumaan epäpuhtaisiin veden lähteisiin. 

Pelastakaa Lapset varoittaa, että tautitapausten määrä saattaa nousta jyrkästi alueilla, joilla taistelut jatkuvat. Esimerkiksi maan luoteiskolkassa sijaitsevassa Hajjahin maakunnassa taistelujen pelätään katkaisevan puhtaan veden saannin lähes 200 000 ihmiseltä, jotka ovat jo muutenkin vaarassa, sillä monet ovat joutuneet pakenemaan sotatoimia ja kärsivät elintarvikepulasta.  

Koleran puhkeaminen sairastutti yli miljoona ihmistä vuonna 2017, mutta epidemia saatiin jossain määrin kuriin viime vuoden aikana. 

Viime helmikuussa kansainvälinen yhteisö lupasi 2,3 miljardia euroa Jemenin sodan aiheuttamien tuhojen korjaamiseen – summasta 65 % kohdistuu humanitaariseen apuun.  

Kaksi kuukautta myöhemmin nuo lupaukset ovat vielä laajalti lunastamatta. Kentällä toimijat ovat tähän mennessä saaneet vasta 4 % sairaanhoidon tarvitsemista varoista. Veden, puhtaanapidon ja hygienian osalta, jotka ovat myös ratkaisevassa asemassa taudin leviämisen estämisessä, vastaava luku on 10 %. 

Pelastakaa Lapset -järjestön Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos kertoo: 

”Kolera riehuu jälleen eri puolilla maata uhaten lapsia ja perheitä, jotka jo muutenkin kärsivät pitkään jatkuneesta sodasta. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana tautiin on sairastunut jo 100 000 lasta. 

Koleratapausten määrän jyrkkä kasvu kertoo osaltaan siitä, että niin kauan kuin sota raivoaa maassa, Jemenin lasten kärsimykselle ei näy loppua. Hellittämätön väkivalta on tehnyt tyhjiksi viime vuonna taudin torjunnassa otetut edistysaskeleet. Pakolaisten määrä on entisestään kasvanut. Nälkä ja aliravitsemus ovat yleisiä. Terveydenhuolto- ja puhtaanapitopalvelut ovat rampautuneet. 

Apua tarvitsevat ovat silti yhä ilman luvattuja miljoonia. Kansainvälisen yhteisön on tilitettävä varoja nopeammin, jotta me pystymme lisäämään ponnistelujamme taudin hoitamiseksi ja epidemian rajoittamiseksi. 

Totuus on kuitenkin se, että lapset ovat turvassa koleralta vasta sitten, kun konfliktin osapuolet yhdessä löytävät rauhanomaisen ratkaisun sodan lopettamiseksi. Emme saa antaa Tukholmassa saavutettujen tulosten valua hukkaan, kun niin monien elämä on kyseessä. 

Kaikkien osapuolten tulee panna Tukholman sopimus täytäntöön hyvässä uskossa ja palata neuvottelupöytään sopimaan tulitauosta ja konfliktin lopullisesti päättävästä poliittisesta ratkaisusta.” 

Ilman hoitoa kolera voi tappaa muutamassa tunnissa. Aliravittujen lasten immuunijärjestelmä on olennaisesti heikentynyt, ja koleratartunnan saatuaan he kuolevat vähintään kolme kertaa todennäköisemmin kuin normaalisti ravitut lapset. Koleran kaltaiset ripulitaudit ovat myös itsessään merkittävä aliravitsemuksen syy. 

YK:n mukaan kaksi miljoonaa alle viisivuotiasta lasta tarvitsee hoitoa akuutin aliravitsemuksen vuoksi tänä vuonna. 

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Tulevalle hallitukselle osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa. 

Kaikki luvut ovat peräisin Maailman terveysjärjestön Jemenin koleraepidemia-analyysistä. Viimeaikaiset tartuntojen määrät: 

1.1.–19.4.2019: epäiltyjen koleratartuntojen määrä 236 550, joista 105 384 alle 15-vuotiailla lapsilla 

1.1.–19.4.2018: epäiltyjen koleratartuntojen määrä 69 496, joista 39 748 alle 15-vuotiailla lapsilla 

20.3.–19.4.2019: epäiltyjen koleratartuntojen määrä 116 020, joista 47 684 lapsilla 

20.3.–19.4.2018: epäiltyjen koleratartuntojen määrä 9 076, joista 5 127 lapsilla 

  • Pelastakaa Lapset toimii koleraa vastaan seitsemällä alueella Jemenissä. Avustusjärjestö auttaa ihmisiä ripulitautien hoitokeskuksissa ja antaa ensiapua vakavissa akuuteissa ripulitapauksissa. Yhteisötasolla Pelastakaa Lapset kouluttaa vapaaehtoisia tiedottajia, jotka valistavat lapsia ja perheitä ja jakavat hygieniapakkauksia. 
  • Pelastakaa Lapset on aiemmin arvioinut, että 85 000 alle viisivuotiasta lasta on saattanut kuolla nälkään ja tauteihin 26.3.2015 jälkeen, jolloin konflikti paheni. 
  • Helmikuussa lahjoittajat lupasivat 2,3 miljardia euroa Jemenin humanitaariseen apuun vuodelle 2019. Varainkeruun edistymistä voi seurata humanitaarisen rahallisen avun seurantapalvelusta. 
  • Aliravitut lapset kuolevat suolistotauteihin 6,3 kertaa (vakava akuutti aliravitsemus) ja 2,9 kertaa (keskivaikea akuutti aliravitsemus) useammin kuin normaalisti ravitut lapset. Lisätietoja aiheesta: http://www.who.int/nutrition/topics/Lancetseries_Undernutrition1.pdf