Greenpeace ship Arctic Sunrise Departs Murmansk

Greenpeacen Arctic Sunrise, jonka Venäjän viranomaiset valtasivat laittomasti syyskuussa 2013, lähdössä Murmanskista kohti kotisatamaansa Amsterdamia 1. elokuuta 2014. (Copyright: Greenpeace/Vladimir Baryšev)

Greenpeacen alus Arctic Sunrise on päässyt lähtemään Murmanskista. Alus on nyt matkalla kotisatamaansa Amsterdamiin. Venäjän viranomaiset valtasivat laivan laittomasti syyskuussa 2013 ja ovat pitäneet sitä takavarikoituna Murmanskissa kymmenen kuukautta.

Venäjän tutkintakomitea ilmoitti Greenpeace Internationalille 6. kesäkuuta, että Arctic Sunrisen pidätys päättyy. Kapteeni Daniel Rizzottin johtama Greenpeacen miehistö pääsi alukselle 27. kesäkuuta. Miehistö on työskennellyt kolme viikkoa saadakseen aluksen jälleen merikelpoiseksi.

“Kapteeni ja miehistö totesivat Arctic Sunriselle tullessaan, että alus oli huonossa kunnossa. Sitä ei oltu huollettu kymmeneen kuukauteen, ja laivan navigointi-, viestintä- ja turvallisuuskalusto oli joko viety tai tuhottu”, sanoo Greenpeace Internationalin kampanjoitsija Faiza Oulahsen, joka oli myös itse vangittuna Venäjällä syksyllä 2013.

“Arctic Sunrise on nyt matkalla Amsterdamiin, jossa se korjataan perinpohjaisesti, jotta se voi palata puolustamaan Arktista öljy-yhtiöiltä, kuten Shelliltä ja Gazpromilta”, Oulahsen jatkaa.

Arctic Sunrisen odotetaan saapuvan Amsterdamiin elokuun alussa, missä Greenpeacen aktivistit ja tukijat yhdessä Venäjällä vangittuina olleiden aktivistien kanssa toivottavat laivan tervetulleeksi ennen telakalle menoa. Venäjän tutkintakomitea on ilmoittanut Greenpeacelle, että se jatkaa asian tutkimista 24. syyskuuta saakka siitä huolimatta, että syytteistä on luovuttu.

“Arctic Sunrisen laiton valtaus ja viime vuonna tapahtuneen mielenosoituksen tutkinnan jatkaminen ovat yrityksiä vaientaa keskustelu arktisesta öljynporauksesta, mutta ne ovat tehneet meistä vain vahvempia”, Oulahsen sanoo.

“Miljoonat ihmiset korottivat äänensä aktivistien laittomia pidätyksiä vastaan. He tietävät, että planeetta lämpiää ja arktinen merijää sulaa. He vastustavat edelleen rauhanomaisesti vastuutonta arktisen öljyn poraamista Venäjällä ja muualla maailmassa.”