5263985186_0a9ef64b56_z[1]_1

Irakin kriisi vaarantaa maan ruokahuollon, varoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Levottomuudet haittaavat sadonkorjuuta kahdessa maan maataloustuotannon kannalta keskeisessä maakunnassa.

FAO:n mukaan Irak tarvitsee noin yhdeksän miljoonan euron hätäavun ennen elokuuta, jotta maanviljelijät saisivat satonsa korjattua. Yli miljoona irakilaista on paennut taisteluja kodeistaan ja maatiloiltaan tänä vuonna.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki torjui televisioidussa puheessaan ehdotuksen uudesta, vähemmistöjä paremmin edustavasta hallituksesta. Hänen mukaansa tällaisen hallinnon perustaminen olisi vastoin huhtikuun vaalien tulosta.

Al-Malikin hallitusta on arvosteltu siitä, ettei se ole antanut riittävän vahvaa asemaa maan sunni- ja kurdivähemmistöille.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vieraili alkuviikolla Irakissa, missä hän taivutteli maan johtoa ja autonomisen kurdialueen johtajia yhteistyöhön.

Taistelut Irakin hallinnon joukkojen ja sunnikapinallisten välillä jatkuivat tänään. Militanttien kerrottiin pommittaneen muun muassa kahta shiiojen uskonnollista rakennustaPohjois-Irakissa. Taisteluja käytiin myös Baladin lentotukikohdassa noin 80 kilometrin päässä Bagdadista.

Iraq: Serious food security concerns due to conflict