20190930_153843

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on myöntänyt tämän vuoden Vaclav Havel –ihmisoikeuspalkinnon kahdelle taholle. Palkinnon saivat uiguurien oikeuksia puolustava elinikäiseen vankeuteen tuomittu intellektuelli Ilham Tohti ja Balkanilla toimiva nuorten rauhan verkosto Youth Initiative for Human Rights (YIHR).

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.) on tuplasti iloinen balkanilaisnuorten saamasta palkinnosta. Sen lisäksi, että nuorten työ on tärkeää, Hopsulla oli mahdollisuus tavata palkinnon saajat heti tuoreeltaan oman Euroopan neuvoston raportointitehtävänsä takia.

Hopsu laatii yleiskokouksen kulttuurikomitealle raporttia aiheesta “Nuoret konfliktien ehkäisyssä ja ratkaisijoina”, minkä tiimoilta balkanilaisnuoret olivat kulttuurikomitean kuultavana.

Bosnia-Hertsegovinaa, Kroatiaa, Kosovoa, Montenegroa ja Serbiaa edustavat nuoret tekevät yhteistyötä, jotta jakolinjojen sijaan luotaisiin ymmärrystä ja yhteistyötä yhteiskuntien välillä mahdollisten konfliktien välttämiseksi tulevaisuudessa.

“Nuorten toiminta on innostavaa ja tarpeellista. Siksi on harmi, että kansallismieliset hallitukset yrittävät vaieta tästä tärkeästä työstä”, hän sanoo.

Hopsu aikoo keskustella eri nuorisojärjestöjen kanssa selvittääkseen, miten nuoria voisi ottaa vahvemmin mukaan rauhanvälitystoimintaan. Samalla hän toivoo, että Youth Initiative for Human Rights -järjestö pystyisi hyödyntämään palkinnon tuomaa myönteistä julkisuutta viestiensä eteenpäinviemiseksi.

“Kulttuurikomitean kuulemisessa järjestön edustajat nostivat esiin konkreettisia ehdotuksia, joita aion raportissani tutkia”, Hopsu kertoo.

Raportin on määrä valmistua ensi vuoden keväällä.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous jakoi Vaclav Havel –ihmisoikeuspalkinnon nyt seitsemännen kerran.

Lisätietoa Vaclav Havel –palkinnosta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen sivuilla:
https://pace.coe.int/News/7630