Idlib_in_Syria_(+Golan_hatched)

TUBS – Own work This W3C-unspecified vector image was created with Adobe Illustrator. This file was uploaded with Commonist. This vector image includes elements that have been taken or adapted from this file: Syria location map.svg (by NordNordWest)., CC BY-SA 3.0, 

75 kuoli ja 135 haavoittui ilmaiskussa tiheästi asutulle alueelle, Syyrian ja Turkin rajan lähellä

Maanantaina 26. lokakuuta aamulla ilmaisku iski Idlibin maakunnan pohjoispuolella sijaitsevalle alueelle. Paikalliset tiedotusvälineet ovat toistaiseksi ilmoittaneet yli 75 kuolleesta ja 135 haavoittuneesta. Suurin osa haavoittuneista siirrettiin välittömästi kahteen sairaalaan, joista yksi on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön yhdessä hallinnoima laitos. Otimme vastaan 11 uhria, joista yksi oli kuollut 

Pian ilmaiskun jälkeen aloimme vastaanottaa vakavasti haavoittuneita potilaita, jotka tarvitsivat leikkausta. Kahdella potilaalla oli pahoin vaurioituneita raajoja, jotka oli amputoitava, ja muut tarvitsivat hoitoa, kertoo Luoteis-Syyrian projektikoordinaattori Cristian Reynders. 

Ilmaisku tapahtui Syyrian ja Turkin rajan lähellä, tiheästi asutulla alueella, jolla ei yleensä ole nähty aktiivista konfliktia. Monet syyrialaiset olivat paenneet sinne viimeisimmän Luoteis-Syyrian sotilaallisen hyökkäyksen aikana, ajatellen, ettei väkivalta uloittuisi tälle alueelle.  

Tunteja tapahtuman jälkeen Idlibin sairaaloihin tuotiin edelleen uhreja. Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön yhteishallinnoimassa sairaalassa hoidettujen lisäksi järjestö lahjoitti 50 leikkaukseen riittävää kirurgista pakettia toiselle sairaalalle, joka oli ottanut vastaan 90 haavoittunutta.  

Juuri tämän Idlibin maakunnan osan sairaalat eivät ole tottuneet ottamaan vastaan ilmaiskuissa haavoittuneita ihmisiä”, lisää Reynders.

Viimeisen kahden viikon aikana Lääkärit Ilman Rajoja  järjestön yhdessä Idlibissä hallinnoimat sairaalat ovat vastaanottaneet ilmaiskuissa haavoittuneita kolme kertaa. 

Sen jälkeen kun viimeisin tulitauko allekirjoitettiin maaliskuussa 2020, Luoteis-Syyriassa rajan läheisyydessä on edellen tehty ilmaiskuja”, Reynders selittää. “Mutta se, että ne ovat lisääntyneet viime viikkoina ja ovat nyt saavuttamassa Idlibin maakunnassa turvallisina pidetyt alueet, on huolestuttavaa.” 

Idlibin alueella asuu yli miljoona maansisäistä pakolaista, ja COVID-19-pandemia rasittaa jo terveysjärjestelmää. “Täällä on todellinen hätätilanne riippumatta siitä, katsooko humanitaarista tilannettakoronavirukseen liittyvää kansanterveyskriisiä vai yleistä konfliktitilannetta”, Reynders tiivistää.