Flag_of_Vanuatu.svg

Pelastakaa Lapset kertoo 75 000 lapsen olevan vailla suojaa ja kärsivän ruoka- ja vesipulasta sen jälkeen kun Pam -myrsky aiheutti tuhoja Tyynellämerellä sijaitsevassa Vanuatun saarivaltiossa.

Shefan maakuntaan julistettiin hätätila 15. maaliskuuta sen jälkeen kun kategoria viiden myrsky, trooppinen sykloni Pam saavutti Vanuatun. Monet lapset ja perheet ovat tällä hetkellä äärimmäisen haavoittuvaisessa tilanteessa, monet ovat menettäneet kotinsa ja toimeentulonsa.

Tuulet olivat rajuimmillaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Pääkaupunki Port Vila kärsi valtavia tuhoja ja kaukaisimmille saarille ei ole vielä saatu yhteyttä. Tähän mennessä kuuden ihmisen on raportoitu kuolleen Port Vilassa ja 20 loukkaantuneen. Koko tuhojen laajuutta on arvioitu eilisen ja tämän päivän aikana. Lentokenttä pitäisi pystyä aukaisemaan kaupallisille lennoille ja logistiikka on kiireellistä järjestää ruoka-avun jakamista varten. Sairaala, jonka katon myrsky repi irti, toimii äärirajoillaan ja sen lääkintätarvikkeet ovat loppumaisillaan.

Tuhoisien luonnonkatastrofien jälkeen lapset ovat aina kaikkein haavoittuvimmassa asemassa, kertoo Tom Skirrow, Pelastakaa Lasten työntekijä Vanuatulla. ”Tämä katastrofi on jättänyt kymmeniä tuhansia lapsia haavoittuvaan asemaan ja olemme huolissamme heidän hyvinvoinnistaan ja turvallisuudestaan Pam -myrskyn jälkeen”. ”Lapset ovat peloissaan, he ovat nälkäisiä ja jotkut lapsista saattavat joutua eroon perheistään. Lasten turvallisuudesta huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin ruuan ja majoituksen järjestäminen. Siksi järjestämme evakuointikeskuksiin lapsille turvallisia tiloja. Lapsiystävälliset tilat ovat oleellisen tärkeitä lasten selviytymiselle, heidän hyvinvoinnilleen ja turvallisuudelleen. Katastrofien iskiessä tällaisten tilojen järjestäminen kuuluu tärkeänä osana toimintaamme ympäri maailman.”

Olemme aloittaneet avustustyön Vanuatulla. Tänään Pelastakaa Lapset toimitti 1 800:lle hätäsuojissa olevalle ihmiselle ruokaa, vettä ja hygieniatarvikkeita. Jatkamme avun toimittamista myrskyn uhreille laajemman humanitaarisen operaation puitteissa. Pelastakaa Lapset toimii yhteistyössä Vanuatun hallituksen ja muiden avustusjärjestöjen kanssa varmistaakseen, että kaikkein haavoittuvaisimmat ja kipeimmin avun tarpeessa olevat saisivat avun mahdollisimman nopeasti.

Tämän viikon aikana Pelastakaa Lasten tiimiä Vanuatulla vahvistetaan seitsemällä kansainvälisellä katastrofiavun asiantuntijalla. Nämä osallistuvat tuhojen arvioimiseen ja hätäapuoperaation suunnitteluun sekä vahvistavat tiimiä tuomalla asiantuntemuksensa terveydenhoidosta, hätäsuojien rakentamisesta, toimeentulon tukemisesta, vesi- ja sanitaatiohuollon järjestämisestä sekä viestinnästä.

Pelastakaa Lapset on toiminut Vanuatulla 25 vuoden ajan ja järjestö toimii tällä hetkellä neljällä saarella.