f-16c-19990601-f-0073c-005

General Dynamics/Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon on kevyeksi, huokeaksi ja ketteräksi suunniteltu moderni yhdysvaltalaisvalmisteinen hävittäjälentokone. F-16 on yksi menestyneimmistä länsimaisista koneista, sitä on valmistettu yli 4 400 vuodesta 1976 lähtien ja se on palvellut 25 maan ilmavoimissa.

Yhdysvallat perui toistaiseksi aikeensa toimittaa F-16-hävittäjälentokoneita Egyptin armeijalle. Pentagon ei perustellut päätöstä täsmällisesti, mutta sanoi, että Yhdysvaltain hallitus “haluaa nähdä Egyptin siirtyvän pian kohti demokratiaa”.

Pentagonin mukaan päätös ei kuitenkaan ole osoitus siitä, että Yhdysvallat katsoisi presidentti Mohamed Mursin syrjäyttämisessä olevan kyse vallankaappauksesta. Jos näin olisi, Yhdysvallat lopettaisi Egyptille antamansa puolentoista miljardin dollarin sotilaallisen ja taloudellisen tuen.

Egyptissä sekä armeija että islamistit kutsuvat tukijoitaan mielenosoituksiin perjantaina. Armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi kehotti kansaa vastustamaan terrorismia ja väkivaltaa ja osoittamaan tukensa armeijalle ympäri maan.

Syrjäytettyä presidenttiä Mohamed Mursia tukeva islamistinen Muslimiveljeskunta kutsui niin ikään omia kannattajiaan koolle perjantaiksi vastustamaan vallankaappausta.

Muslimiveljeskunta nimittää armeijan mielenosoituskutsua uhkailuksi. Islamistien edustajan mielestä se voi johtaa jopa sisällissotaan.