jammas.hussain20130928234546213

Boko Haram ryhmän jäseniä päiväämättömässä kuvassa. Kuva: Victoria Media/Collection

Boko Haram -ryhmä on lisännyt iskujaan juuri opiskelijoita vastaan. Sunnuntain iskun uhrit opiskelivat maatalousoppilaitoksessa.

Ainakin 40 ihmistä on kuollut ääri-islamistisen ryhmän iskussa Koillis-Nigeriassa, kertovat sairaalalähteet.

Opiskelijat olivat nukkumassa, kun Boko Haram hyökkäsi varhain aamulla Gujban maatalousoppilaitoksen asuntolaan. Kaikki kuolonuhrit ovat ilmeisesti opiskelijoita.

Gujba sijaitsee Yoben osavaltiossa, jossa Boko Haram on tehnyt viime kuukausien aikana useita hyökkäyksiä opiskelijoita vastaan. Boko Haramin nimi tarkoittaa “läntinen koulutus on kiellettyä”.

Muissakin hyökkäyksissä kohteet ovat yhä useammin olleet juuri opiskelijoita tai syrjäseutujen muita puolustuskyvyttömiä siviilejä. Se on herättänyt arveluja, että Boko Haramin kyky hyökätä sotilaita vastaan on heikentynyt.

Boko Haram haluaa Pohjois-Nigeriaan islamistisen valtion, jossa noudatettaisiin tiukkaa sharia-lakia. Ryhmä on kuitenkin hajanainen, ja sen vaatimukset häilyvät.

REUTERS: Gunmen kill at least 40 in attack on Nigerian college

FAKTAA:

Boko Haram (hausan kielellä: “läntinen tai ei-islamistinen koulutus on synti” << englannin book ja arabian haram) on nigerialainen islamistinen terroristijärjestö, joka pyrkii asettamaan voimaan šarialain Nigerian pohjoisosiin. Järjestö perustettiin 2002 tai 2004. Sen oikea nimi on ilmeisesti Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad, “Profeetan opetuksien ja Jihadin levittämiseen omistautuneet.”

Järjestö on tunnettu etenkin länsimaiden koulutuksen, kulttuurin ja tieteen vastaisuudesta. BBC:n haastattelussa järjestön entinen johtaja Mohammed Yusuf sanoi koulutuksen pilaavaan uskon Jumalaan. Hän esitti että sade on Jumalan luomaa ja kiisti teorian sen aiheutumisesta ilmaan haihtuneesta vesihöyrystä. Hän sanoi myös Maan väittämisen pyöreäksi olevan vastoin Allahin opetuksia ja kiisti darwinismin. Yusuf kuoli vuoden 2009 levottomuuksien yhteydessä Nigerian poliisin kiinniottamana.

Järjestö on vastuussa lukuisista pommi-iskuista, terrorista ja tihutöistä.

Heinäkuussa 2009 neljässä osavaltiossa Itä-Nigeriassa turvallisuusjoukkojen ja Boko Haramin välisissä taisteluissa kuoli noin 700.

Kesäkuussa 2011 liike käytti ensimmäisen kerran pääkaupunki Abujassa itsemurhaiskijää pääpoliisiasemaa vastaan. Elokuussa 2011 liike iski Abujanissa YK:ta vastaan.

Marraskuussa 2011 järjestö teki terrori-iskuja poliisiasemille, kirkkoihin ja armeijan tukikohtaan surmaten 150 ihmistä.

Joulukuun 25. päivänä 2011 järjestö suoritti terrori-iskuja kirkkoihin eri puolilla Nigeriaa tappaen lähes 40 ihmistä.

1. tammikuuta 2012 järjestön puhemies Abul Qaqa antoi kristityille kolme päivää aikaa poistua pohjois-Nigeriasta. Järjestö ilmoitti myös taistelevansa turvallisuusjoukkoja vastaan alueella, jolle presidentti Goodluck Jonathan oli julistanut poikkeustilan.

20. tammikuuta järjestö teki pommi-iskujen sarjan Kanon kaupungissa poliisia, passitoimistoja ja maahanmuuttotoimistoja vastaan, jossa sai surmansa ainakin 150.

28. tammikuuta Nigerian armeija ilmoitti tappaneensa 11 järjestön taistelijaa.