Ukrainasta paenneta ihmisiä Medykan rajanylityspaikalla, Puolassa. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja.

Järjestö on tarjonnut turvaa hakeville ihmisille tarvikkeita ja kouluttanut kirurgeja antamaan traumahoitoa

Lääkärit Ilman Rajoja on valmiudessa Ukrainassa ja naapurimaissa vastaamaan kriisiin, jonka seurauksena sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan. Avustustyöntekijät ovat valmiita vastaamaan tarpeisiin myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

Ukrainan konfliktin jatkuessa Lääkärit Ilman Rajoja lähettää avustustyöntekijöitä Puolaan, Moldovaan, Unkariin, Romaniaan ja Slovakiaan arvioimaan rajoja ylittävien ihmisten tarpeita ja vastaamaan humanitaarisiin tarpeisiin. Valko-Venäjällä ja Venäjällä on myös ammattilaisia, jotka ovat valmiita antamaan humanitaarista apua.

Ukrainassa Lääkärit Ilman Rajoja on jakanut sodassa haavoittuneille ihmisille tarvikkeita Mariupolissa sekä järjestänyt etäyhteyksin traumahoidon koulutusta 30 kirurgille Ukrainan itäosissa.

Järjestön hätäapuryhmät ovat saapuneet Puolan ja Ukrainan rajalle ja yrittävät parhaillaan saada välttämätöntä henkilökuntaa ja tarvikkeita Ukrainaan sekä perustaa hätäaputoimia rajan molemmille puolille. Henkilökunta tekee arviointeja myös Ukrainan rajalla Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa.

Sairaanhoidon tarpeiden todellisen laajuuden määrittäminen Ukrainassa on haastavaa aktiivisten taistelujen jatkuessa. Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu erilaisiin skenaarioihin, joiden avulla järjestö voi tehostaa avustustyötä.

”Työntekijämme rajatarkastuspisteillä ovat nähneet, kuinka ihmiset ylittävät Ukrainan ja Puolan rajan jalan, autoissa ja busseissa. Ihmiset ovat väsyneitä ja uupuneita. Pienin näkemistämme lapsista oli alle kuukauden ikäinen vauva”, kertoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen toimiston toiminnanjohtaja.

”Monet Puolan rajan ylittäneistä ihmisistä kertoivat viettäneensä useita tunteja jonoissa pakkasessa. Jotkut kärsivät nestehukasta, toiset hypotermiasta. Olemme lahjoittaneet tarvikkeita Puolassa ihmisiä vastaanottaville tahoille ja teemme kaikkemme, jotta voimme laajentaa toimintaamme mahdollisimman pian.”