1280px-MP05_Chateau_de_Vincennes

Irakin pääministerin mukaan äärijärjestö Isis suunnittelee iskuja Pariisin ja Yhdysvaltain kaupunkien metroverkkoihin.

Pääministeri Haider al-Abadin mukaan tietoja metroiskuista on saatu Irakissa pidätetyiltä Isis-taistelijoilta. Pääministerin mukaan saadut tiedot vaikuttavat uskottavilta.

Al-Abadi kertoi asiasta vierailullaan New Yorkissa, missä hän osallistui YK:n yleiskokoukseen. Al-Ababin mukaan tiedot perustuvat hänen Bagdadista saamiinsa tuoreisiin tiedusteluraportteihin.

Yhdysvallat ja Ranska ovat molemmat hyökänneet ilmavoimillaan Isis-järjestöä vastaan Irakissa. Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskuja Isis-joukkoja vastaan myös Syyriassa yhdessä arabimaiden kanssa.

Puolustusministeriö Pentagonin mukaan iskujen kohteena ovat olleet Isisin hallussa olevat öljykentät. Isis on saanut haltuunsa useita öljykenttiä ja öljynjalostamoja Syyriassa. Se hankkii rahaa vaatimalla siepatuista vangeista lunnaita ja myymällä raakaöljyä halvalla välikäsien kautta Turkissa, Irakissa, Iranissa ja Jordaniassa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pyysi YK:n yleiskokouksessa muita maita liittymään Isisin-vastaiseen taisteluun. Useat maat ovat jo luvanneet apuaan Isis-operaatioihin Irakissa. Muun muassa Belgia ja Hollanti ovat luvanneet toimittaa sotakoneita. Myös Britannian pääministeri David Cameron sanoi olevansa valmis tukemaan sotilaallisesti operaatiota Irakissa. Hän sanoi vievänsä asian Britannian parlamentin päätettäväksi.

Isisin muodostama uhka on tuonut länsimaita ja Irania lähemmäksi toisiaan. Ainakin Britannia, Yhdysvallat ja Ranska ovat neuvotelleet Isisistä Iranin kanssa. Viimeksi kantaa asiaan otti Britannia, jonka pääministeri David Cameron sanoi, että Iran voisi olla “osa ratkaisua” Syyriassa.