EiG_VjuXYAAy0wg

Eurooppalaisen siviilikriisinhallinnan osaamiskeskuksen avajaiset pidettiin tänään Berliinissä. Saksan ulkoministeri Heiko Maasin isännöimiin avajaisiin osallistui ulkoministeriöstä poliittinen valtiosihteeri Johanna Sumuvuori. Keskuksen tarkoituksena on edistää kansainvälisten konfliktien ratkaisuja siviilikriisinhallinnan keinoin.

Uusi keskus (European Center of Excellence for Civilian Crisis Management) tukee EU:n siviilikriisinhallinnan kehittämistä. Tärkeää ovat erityisesti siviilikriisinhallinnan asiantuntijoiden määrän ja osaamisen kasvattaminen, koulutus sekä naiset, rauha ja turvallisuus –tematiikka. Keskus tukee EU-jäsenmaita siviilikriisinhallinnan sitoumusten täytäntöönpanossa.

Suomella korkea profiili

Suomella on korkea profiili EU:n siviilikriisinhallinnan kehittämisessä: kansainvälisiin siviilikriisinhallintehtäviin lähtee vuosittain noin 120 asiantuntijaa. Suomi on erityisesti korostanut naisten roolin kasvattamista siviilikriisinhallinnassa sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Pääministeri Marinin hallitusohjelman tavoitteen mukaan Suomen osallistumistaso on tarkoitus nostaa hallituskauden aikana vähintään 150 asiantuntijaan vuodessa. Suomi on lähettänyt keskukseen kansallisen asiantuntijan ensimmäisten joukossa.

EU:n jäsenmaat sopivat marraskuussa 2018 EU:n siviilikriisinhallinnan paketista (Civilian CSDP Compact). Kokonaisuus koostuu jäsenmaiden, EU:n ulkosuhdehallinnon ja komission sitoumuksista EU:n siviilikriisinhallinnan kehittämiseksi. Keskus tekee läheistä yhteistyötä EU:n ulkosuhdehallinnon, Euroopan komission ja Naton kanssa. Se on avoin EU- ja Nato-maille. Keskuksen työssä on mukana Suomen lisäksi tällä hetkellä 17 muuta EU:n jäsenmaata.