SyriaIdlib

SyriaIdlib

Idlibin maakunnassa yhdeksän lasta on tapettu kuluvan vuoden ensimmäisen viikon aikana. Ankara talvisää pahentaa samalla väkivaltaisuuksista kärsivien perheiden tilannetta.

Pelastakaa Lasten sekä kumppanijärjestö Hurras Networkin mukaan 36 lasta on tapettu siitä lähtien kun taistelut kiihtyivät Idlibin alueella joulukuussa 2019. Väkivalta on lisäksi ajanut liikkeelle lähes 300 000 ihmistä, tyhjentäen joitakin alueen suurimmista kaupungeista.

– Uhrien lukumäärä Idlibissä kasvaa edelleen. Monille kyse voi olla vain numeroista, mutta perheilleen he ovat rakastettuja lapsia. Heidät on tapettu julmassa konfliktissa, joka ei säästä ketään, sanoo Sonia Khush, joka johtaa Pelastakaa Lasten Syyrian avustustoimia.

– Kumppanimme Hurras Network dokumentoi perusteellisesti kaikki kuolemantapaukset ja luvut ovat varovaisia. Ne ovat edelleen liian korkeita. Ei ole hyväksyttävissä, että lapsi tapetaan joka päivä.

Jäätävän kylmä ja sateinen sää lisää lasten ja perheiden kärsimyksiä. Idlibin kaupungissa sadat ihmiset ovat majoittuneet kaduille. Heillä ei ole paikkaa, minne mennä, sen jälkeen kuin ilmapommitukset ja taistelut ajoivat Maarat Al Numanin kaupungin ja tämän lähitienoon väestön pakosalle. Ihmiset hakevat nyt suojaa moskeijoista, tyhjillään olevista varastoista sekä kanaloista. Olosuhteet ovat myös vaikeat kodeistaan paenneiden leireillä. Luoteis-Syyriassa kahdellatoista leirillä on tulvinut viime viikkojen aikana. Myös polttoainepula pahentaa olosuhteita.

– Uuden vuoden käynnistyessä tuhannet perheet yrittävät paeta väkivaltaa. He eivät tiedä minne mennä, ja paetessaan he kykenevät ottamaan mukaansa vain sen verran omaisuutta, kuin jaksavat kantaa. Monille tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun he ovat tässä tilanteessa, toteaa Khush.

Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia osapuolia keskeyttämään vihollisuudet ja lopettamaan sodan lapsia vastaan. Perusoikeuksien sekä kansainvälisen oikeuden mukaisesti lapsia on suojeltava konflikteissa. Syyrian konfliktista ei saa tulla ennakkotapaus, jossa rikkomukset vain jatkuvat ja ovat arkipäivää.

Pelastakaa Lapset ja järjestön yhteistyökumppanit vastaavat hädänalaisten tarpeisiin muun muassa jakamalla hygieniatarvikkeita, ruokapakkauksia ja muita perustarvikkeita. Järjestö auttaa myös ihmisiä siirtymään pois konfliktialueilta.

Väkivaltaisuuksien kiihdyttyä Idlibin maakunnassa edellisen kerran huhtikuun lopussa 2019, kuoli enemmän lapsia yhden kuukauden aikana kuin alueella koko vuoden 2018 aikana. Yhteensä 90 lasta tapettiin runsaan 2,5 kuukauden aikana loppukeväällä ja kesällä 2019. Tulitauko astui voimaan elokuun lopussa.

1.12. 2019 – 1.1.2020 välisenä aikana lähes 300 000 ihmistä joutui lähtemään asuinsijoiltaan Idlibin alueella. Noin puolet ihmisistä luoteisessa Syyriassa on joutunut pakenemaan asuinsijoiltaan ainakin yhden kerran. Suurin osa kodeistaan paenneista elää nyt ylikansoitetuilla leireillä tai suojissa maaseudulla. Perustarvikkeista, ruoasta, puhtaasta vedestä ja lääkkeistä on pula. Keskeisiä palveluja, kuten terveydenhuoltoa ja koulutusta ei ole riittävästi tarjolla.

Pelastakaa Lapset toimii Syyrian luoteisosassa kumppanijärjestöjen verkoston kautta. Näiden tahojen toimintaan kuuluvat perusterveydenhuollon klinikoiden ja synnytyssairaalan ylläpitäminen, rokotus- ja elintarviketurvaohjelmat, kouluverkoston tukeminen ja lastensuojelutyö.