Flag-Pins-Yemen-Libya

Suomi on myöntänyt 17. huhtikuuta 900 000 euroa humanitaarista apua Libyan ja Jemenin konfliktien uhreille. Tuesta 400 000 euroa ohjataan Libyaan ja 500 000 euroa Jemeniin Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle ICRC:lle Suomen Punaisen Ristin kautta. Tuki annetaan Suomen kehitysyhteistyöhön kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista.

Jemenin humanitaarinen tilanne on kriittinen johtuen taistelujen kiihtymisestä. Tilanne on lisännyt maan sisäisesti siirtymään joutuneiden ihmisten sekä Somaliaan ja Djiboutiin lähteneiden pakolaisten määrää. Jemenin humanitaariset tarpeet olivat valtavat jo aiemmin: noin 16 miljoonaa ihmistä on ollut humanitaarisen avun tarpeessa. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on vaatinut konfliktin osapuolia noudattamaan humanitaarisen oikeuden velvoitteita. Se tarjoaa ensiapua, tavara-avustuksia kuten kotitalousvälineitä ja sanitaatiota, ruoka-apua sekä tarjoaa mahdollisuuden saada puhdasta vettä. Lisäksi järjestö vierailee vankiloissa ja tukee vankien elinolojen parantamista sekä tekee työtä kadonneiden perheenjäsenten jäljittämiseksi.

Libyassa humanitaarinen tilanne on kriittinen ja turvallisuustilanne heikentynyt nopeasti taistelujen kiihtyessä. Pääsy apua tarvitsevien luo on maassa erittäin vaikeaa. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on yksi harvoista humanitaarisista järjestöistä, joka kykenee toimimaan myös maan sisällä yhdessä Libyan Punaisen Puolikuun kanssa. Järjestö pyrkii auttamaan sairaaloita ylläpitämään palveluitaan, vaatii humanitaarisen oikeuden noudattamista sekä varmistaa siviilien, lääkinnällisen ja avustustoiminnan suojelun. Työtä tehdään myös kadonneiden perheenjäsenten yhteen saattamiseksi.

Suomen Punainen Risti tukee Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n operaatioita materiaalihankinnoilla ja mahdollisella henkilöavulla.