89258ccae4b8bb36_800x800ar

 

Kuva: Annika Lindroos / Suomen Punainen Risti

Syyrialaispakolaiset, jotka nyt tulevat Azraqin leirille, ovat aiempaa heikommassa kunnossa. Suomen Punainen Risti saa 3,5 miljoonaa euroa tukea pakolaisten hoitoon Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalvelun pääosastolta ECHO:lta.

Suomen Punaisen Ristin johtama sairaala Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa on saanut 3,5 miljoonan euron tuen Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalvelun toimistolta ECHO:lta. Sairaalassa hoidetaan Syyriasta paenneita pakolaisia. Sairaalassa keskitytään erityisesti naisten ja lasten hoitoon.

– Naistentauteja ja synnytyksiä voidaan hoitaa vuorokauden ympäri. Keisarinleikkauksia varten myös laboratorio on toimintavalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa. Sairaalassa on syntynyt tänä vuonna 159 lasta, kertoo sairaalan johtaja, lääkäri Pentti Haatanen .

Haatasen mukaan uusien pakolaisten yleiskunnossa on huomattu viime viikkoina muutosta huonompaan suuntaan. Monet Syyriasta paenneista ihmisistä ovat väsyneempiä ja heikommin ravittuja kuin aiemmin, ja kärsivät huonosta hygieniasta.

Punaisen Ristin sairaalassa saa Suomen terveyskeskuksiin verrattavia yleislääkärin palveluita sekä naisten- ja lastentautien erikoislääkärin hoitoa. Tyypillisiä terveysongelmia pakolaisilla ovat erilaiset ylähengitystieinfektiot, vatsataudit, verenpainetauti ja stressiin liittyvää oireilu.

– Onneksi sääolosuhteet Jordaniassa ovat tällä hetkellä hyvät. Talven influenssat ovat takanapäin eivätkä helteet ole vielä alkaneet. Kesäkuumalla on odotettavissa vatsatauteja ja nestehukasta johtuvia ongelmia, Haatanen ennustaa.

Muiden terveyspalvelujen lisäksi hammaslääkäripalveluille on Azraqin leirillä ollut suuri tarve. Punaisen Ristin sairaalaan avattiin viime viikolla hammaslääkärin klinikka. Syyriasta tulleet pakolaiset ovat saattaneet olla pitkäänkin ilman hammaslääkärin palveluita. Potilaiden hampaat voivat olla huonossa kunnossa ja yleisin hoitotoimenpide on ollut hampaan poistaminen.

Pakolaisleirin laajeneminen lisää sairaalan työtä

Euroopan komission tuki on myönnetty yhdeksäksi kuukaudeksi. Azraqin pakolaisleirillä on tällä hetkellä vajaat 18 000 pakolaista. Haatasen mukaan sairaalan palvelut riittävät tällä hetkellä hoitamaan apua tarvitsevat, mutta jos pakolaisten määrä olennaisesti kasvaa, täytyy palveluita suunnitella uudestaan.

– Leirille tulee noin 4000 uutta pakolaista kuukaudessa. Jos loppuvuonna leirille muuttaa 40 000 asukasta lisää, täytyy sairaalassa olla ympärivuorokautinen valmius tehdä leikkauksia ja hoitaa myös sisätauteja, Haatanen arvioi.

Näin ollen ECHO:n myöntämä 3,5 miljoonan euron tuki sairaalalle tulee tarpeeseen.

– Tuki takaa sen, että sairaalan palvelut pysyvät tasokkaina ja hoitoa voidaan antaa niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Erityisen tärkeitä palvelut ovat odottaville äideille, jotka voivat synnyttää turvallisissa olosuhteissa ja lyhyen matkan päässä. Poikkeuksellisen suuri rahallinen tuki sairaalan toiminnalle on myös iso luottamuksenosoitus Suomen Punaiselle Ristille, mistä olemme hyvillämme, sanoo Suomen Punaisen Ristin rahoitus- ja EU-asioiden neuvonantaja Toni Vasama .

Azraqin pakolaisleirillä toimiva sairaala on Suomen ja Saksan Punaisten Ristin yhteinen hanke, joka toteutetaan yhteistyössä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton ja Jordanian Punaisen Puolikuun kanssa.

Sairaalassa työskentelee kahdeksan Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää ja noin sata jordanialaista työntekijää sekä kymmeniä (50) Syyrian pakolaisia vapaaehtoisina. Sairaalassa on hoidettu maaliskuun loppuun mennessä noin 5500 potilasta. Sairaalan toimintaa tukee myös Suomen ulkoministeriö miljoonalla eurolla.

Syyrian neljä vuotta jatkuneen sisällissodan seurauksena yli 3,9 miljoonaa ihmistä on paennut naapurimaihin. Jordaniaan syyrialaispakolaisia on lähtenyt yli 627 000.