Ypäjän Ponikuninkuusravit käynnistyivät tänään

IMG_7019

Pinja Iltanen iloitsee Miniatyrin voittoa Poniruhtinuuslähdössä. Kuva: Irina Keinänen

Ponikuninkuusravit juostaan tänä viikonloppuna Ypäjän Hevosopistolla. Avauspäivänä ravatut 1600 metrin ponikuningatar ja -ruhtinuuslähdöt menivät ennakkosuosikeille, mutta ponikuninkuuslähdössä nähtiin yllätyksiä.

Ponikuningatarlähdön voitti kilpailun ennakkosuosikkeihin kuulunut Mimmi VI. 11-vuotias tamma ampaisi vauhdilla matkaan 140 metrin takamatkalta ja kiri maalisuoralla koko matkan johtopaikkalla siihen asti ravanneen Arancian ohi. Smedens Gossipsijoittui lähdössä kolmanneksi.

”Nyt jäitä hattuun ja huomenna penkin alle –  toivotaan parasta ja pistetään silmät kiinni maalisuoralla, ” totesi Mimmin ohjastaja Viivi Mattinen iloisena voiton jälkeen.

Ponikuninkuuslähtöä värittivät laukat. Jani Hietasen ohjastama Anjalan Eetu  hylättiin loppusuoran alussa keulapaikalta liikojen laukkojen takia ja 80 metrin takamatkalta startannut Keiju-Prinssi ravasi voittoon uudella ennätystuloksellaan 2.18,5. Smedens Max Speed sijoittui toiseksi ja Thorvald oli kolmas. Yksi kuninkuuskilpailun enakkosuosikeista, Pomona II oli maalissa kahdeksantena.

”Koko kesä on tähdätty tähän kilpailuun ja poni oli tänään ihan jäätävä. EI olisi paljon paremmin voinut tämä lähtö mennä. ” kertoi Keiju-Prinssiä ohjastanut Julia Kiukas. Mikkeliläinen Julia iloitsi voiton ohella myös valmentamansa Thorvaldin menestystä samassa lähdössä.

Poniruhtinas/-ruhtinatarlähdössä pärjäsivät parhaiten takamatkalta startanneet valjakot. Pinja Iltanen kiritti omistamansa ja valmentamansa Miniatyrin keulaan kilometrin jälkeen ja piti vahvasti maalisuoralla kirineen Ernst Rivaldon takanaan. Kolmanneksi sijoittui lähdön paras tamma, poniruhtinatarkilpailuun kärkipaikalta huomenna starttaava Kålmans Polly.
”Ihan mahtavaa. Pidettiin kovaa vauhtia, että Ernst Rivaldo ei vain ehtisi ohitse. Täysiä karkuun on tarkoitus mennä myös huomenna.”, Pinja Iltanen kertasi lähdön jälkeen.

Suomen Poniraviyhdistys ry palkitsi kunniakirjoilla lauantaina ponikasvattajat Sanni Ihamuotilan ja Piia Iso-Kouvolan. Ihamuotilan palkinnot tulivat hänen kasvattamistaan russponeista Elit Aria ja Gemstone Aria  Iso-Kouvola palkittiin russponistaan Coruscate Casper.

Pääkilpailujen voittajat ratkeavat huomenna iltapäivällä ravattavien 2000 metrin tasoitusajojen jälkeen.

Koko perheen ilmaistapahtuma käynnistyy sunnuntaina klo 12.

Sunnuntain ravit ovat lauantain tapaan katsottavissa suorana nettilähetyksenä Ypäjän hevospiston sivuilla www.hevosopisto.fi 


Pääkilpailujen säännöt pähkinänkuoressa

A-ponien kuninkuuskilpailu juostaan 1600 metrin ja 2000 metrin tasoitusajoina. Oriit ja ruunat juoksevat kuninkuuslähdössä ja tammat omassa kuningatarlähdössä. Lauantaina ravattavan mailin ja sunnuntaina kisattavan kahden kilometrin matkan kokonaisajat lasketaan yhteen ja pienimmän yhteisajan saavuttanut ori tai ruuna on Ponikuningas ja tamma Ponikuningatar.

B-ponien Poniruhtinuuskilpailut juostaan samaan tapaan 1600 metrin ja 2000 metrin tasoitusajoina.  Oriit, ruunat ja tammat juoksevat ruhtinuuskilpailussa samassa lähdössä.  Kokonaiskilpailun paremmuus ratkeaa ponien kahdella osamatkalla saavuttamien kokonaisaikojen perusteella. Pienimmän yhteisajan saavuttanut ori tai ruuna on Poniruhtinas ja tamma Poniruhtinatar.