:KIRJALLISUUS: Uutuusteos sukeltaa hevostyttöyden ilmiöön

unnamed

Marika Riikosen kertova tietokirja Hevostytöt – Mikä saa ihmisen raahautumaan tallille vuodesta toiseen? valottaa, mistä hevostytön identiteetissä on kyse.

Suomi on hevostyttöjen maa. Silti hevostytöistä ei ole juuri kirjoitettu tietokirjoja, toisin kuin ratsastuksesta, raveista ja hevosista itsestään. Hevostytöt esiintyvät lähinnä nuorten hevosromaaneissa. Hevostytötkirjassa kaikenlaiset hevostytöt ja -naiset – mukaan lukien Riikonen itse – kertovat, mitä hevostyttöys on, miltä se tuntuu ja miten se muovaa ihmistä läpi elämän.

”Miksi tytöt? Eihän hevostelu ole riippuvaista sukupuolesta tai iästä. Haluan kuitenkin antaa huomion, kunnian ja arvon erityisesti sille työlle, jota tytöt ja naiset ovat talleilla tehneet.”

Teos vie lukijan hevostytön stereotypioiden tuolle puolen. Tallilla niskasta karisevat roolit ja odotukset ja muu maailma seisahtuu.

”Hevostelija kokee samassa hetkessä avaruudellista viisautta ja kuraista realismia.”

Marika Riikonen on tamperelainen kirjoittaja, toimittaja ja teatterintekijä. Ennen kaikkea hän on hevostyttö, jolla on ollut useita hoitohevosia ja (tähän mennessä) yksi oma. Hevostytöt on hänen ensimmäinen oma tietokirjansa. Aikaisemmin hän on muun muassa toimittanut novelliantologioita ja kirjoittanut spefinovelleja ja teatteritekstejä.

Sitaatit ovat teoksesta.