61113726_464861500746641_530134406120079360_n

Suomalaisen raviurheilun historiassa käännettiin uusi sivu, kun Oulussa ajettiin ensimmäiset Kavioliiga-osakilpailut. Pistepörssien kärkipaikat ottivat haltuunsa Antti Ojanperän valmentama Josveis sekä Mika Haapakankaan suojatti Mr Golden Quick.

Kylmäveristen historian ensimmäisessä Kavioliigan osakilpailussa voiton vei Antti Ojanperän valmentama ja Santtu Raitalan ohjastama Josveis. Kauden avaus sai arvoisensa voittokamppailun, kun hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus prässäsi Josveisin rinnalla aivan maalipaalulle asti. Josveis osoitti sisukkuutensa ja pinnisti turpansa ensimmäisenä maaliviivalle kuitaten voitosta 25 pistettä ja Kavioliigan kärkipaikan.

”Kyllä tultiin loppusuora tosi kovaa, ja Tähen Toivomus kävi mielestäni puolessa välissä suoraa jonkun millin edelläkin. Josveis tuli kuitenkin vielä takaisin ja teki oikein hienon suorituksen taas. Hevonen palasi sille huipputasolle, millä se keväällä oli”, Raitala iloitsi ajalla 25,3a/2120 m tulleen voiton jälkeen.

Josveisin omistaa Paul Lindgren ja sen on kasvattanut Janne Maaranen sekä Maarit Ruokolainen. Raitala on kymmenvuotiaan ruunan ohjaksissa tuttu näky.

”Tykkään ”Jussista” tosi paljon, meillä on ollut monta hienoa hetkeä sen kanssa. Hevonen on ollut Antilla tosi pitkään ja kävin sitä varsana jo ajamassa, kun olin Antilla töissä. Siitä se on mennyt siitä ihan huiman paljon eteenpäin.”

Kesän aikana harvakseltaan kilpaillut Josveis on Raitalan mukaan yksi potentiaalisista Kavioliigan kokonaiskilpailun menestyjistä, ja Ojanperän mukaan talvikauden kilpailut sopivat hevoselle helteitä paremmin.

”Josveis tykkää, kun kelit vähän viilenevät. Toivotaan, että kamppaillaan Kavioliigan voitosta”, Kavioliigan valmentajapörssin kärkipaikan napannut Ojanperä paalutti.

Kylmäveristen Kavioliiga-osakilpailun tulokset >

Lämminveristen Kavioliiga-osakilpailussa nimensä historiankirjoihin jätti Mika Haapakankaan valmentama ja Petteri Joen ohjastama Mr Golden Quick, joka hyökkäsi maalisuoralla toiselta radalta ohi kärkipaikkaa hallinneen Sobel Conwayn.

Kun kilpakumppanit käyttivät voimiaan kurakelissä huippukovaan 08,0-avaukseen, kuusivuotias Antti Mykkäsen omistama ruuna pääsi hyödyntämään tasaisen matkavauhdin.

”Sen kanssa pitää reissata keulan rinnalle tasaista vauhtia, jolloin se tulee pitkänkin kirin ja pystyy näköjään voittamaan siltäkin paikalta”, tuumasi Ruotsissa tallia pitävä Haapakangas.

Nina Segerlundin ja Tina Mykkäsen kasvattama Mr Golden Quick on ollut Haapakankaan valmennuksessa reilut pari vuotta, ja valmentajan suunnitelmissa on nostaa hevonen Suomen lähdöissä talven aikana pykälää kovemmalle tasolle.

”Olisi mukava, jos se vielä vähän kehittyisi, mielestäni se siihen pystyy. Ruotsin kultadivisioonaan ei meillä ole vielä asiaa, mutta jos saisimme sitä vietyä Suomessa vähän eteenpäin, niin josko se ensi vuonna pystyisi juoksemaan jo Ruotsissakin”, Haapakangas suunnitteli.

Petteri Joki pääsi Oulussa pukemaan ylleen Kavoliigan osakilpailuvoittajan nauhan ja pitää lauantain jälkeen hallussaan Kavioliigan ohjastajapörssin toista sijaa Santtu Raitalan takana. Mr Golden Quickiä ohjastaja kehui vauhdikkaaksi menijäksi.

”Lämmittäessä se ei ole mikään leijona eikä tunnu maailmanluokan hevoselta, mutta kun startti tapahtuu, sillä on oikea ote menemiseen. Se tykkää tästä hommasta ja sillä on juoksemisen ilo, se tykkää kilpailla – ei hiljennä vielä maalipaalullakaan vaan painelee takasuoralle asti”, Joki kuvaili.

Lämminveristen Kavioliiga-osakilpailun tulokset >

Kavioliigan pistepörssit >

MIKÄ KAVIOLIIGA?

Kavioliiga on uusi, syksystä kevääseen jatkuva sarja avoimen tason kylmä- ja lämminverisille hevosille. Kavioliiga alkaa 7. syyskuuta Oulusta. Kausi 2019-2010 huipentuu Tampereella 23. toukokuuta 2020. Sarjan aikana molemmille roduille järjestetään 18 osakilpailua ja kolme Kavioliiga Grand Prix’ta.

Jokaista Kavioliiga Grand Prix’ta edeltää kuusi osakilpailua, joista hevoset keräävät pisteitä sijoituksensa mukaan seuraavasti: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. Pistelaskutapa on tuttu Formula 1 -kilpailusarjasta. Yhdeksän osakilpailuista eniten pisteitä kerännyttä hevosta sekä yksi yleisöäänestyksen voittanut hevonen saavat oikeuden osallistua Grand Prix’hin.

Kavioliigan mestareiksi kruunataan se lämminverinen ja kylmäverinen hevonen, joka on kerännyt koko kauden aikana eniten pisteitä. Grand Prix -lähtöjen menestyjät eivät siis välttämättä ole automaattisesti korkeimmalla pistepörssissä kauden loputtua. Osallistumisoikeuden hakeminen sekä osallistuminen Grand Prix -lähtöihin kuitenkin houkuttelee, sillä ensimmäisestä kahdesta Grand Prix’sta on tarjolla kaksinkertaiset, ja viimeisestä, koko kevään huipentavasta Grand Prix’sta kolminkertaiset pisteet. Lisäksi Grand Prix -lähtöjen ensipalkinto on aina vähintään 20 000 euroa.

Kavioliiga luo raviurheiluun uudenlaista sarja-ajattelua, jolla halutaan helpottaa lajin seuraamista sekä tarjota lajin seuraajille uutta tartuntapintaa. Kun sekä hevosia, ohjastajia että muita taustajoukkoja seurataan pistepörsseistä, saadaan raviurheilun tähtiä nostettua luontevasti esiin ja tehtyä heitä tutuiksi myös suurelle yleisölle. Kavioliiga kirkastaa yleisölle myös sitä, mitkä lähdöt ovat kovinta suomalaista raviurheilua syksystä kevääseen.

Post filed under Ravit.