Hevosmalli edistää eläinlääketieteen opetusta

78254b6b-dec3-47bf-bf56-beed0dd5a54c-w_576_h_2000

Ritsku ja ylpeä kaima professori emerita Riitta-Mari Tulamo sekä dekaani Antti Sukura.

Viikin yliopistollisella Hevossairaalalla oltiin tiistaina 12.3. juhlatunnelmissa, kun lahjoituksena saatu pedagoginen hevosmalli otettiin lahjoittajien toimesta käyttöön. Paikalle oli kutsuttu lahjoittajien lisäksi hevossairaalan sidosryhmiä.

Opiskelijoiden uusi työväline kliinistentaitojen oppimiseen, musta tamma-malli, sai nimekseen Ritsku, kunnianosoituksena legendaariselle eläinlääketieteellisen kirurgian professori emerita Riitta-Mari “Ritsku” Tulamolle. Emerita-Ritsku oli erittäin liikuttunut ja otettu saamastaan kunniasta, tamma suhtautui tilaisuuteen tyynesti. Tulamon mukaan hevosmallilla harjoittelu tuo nuorten eläinlääkärien otteisiin itsevarmuutta, mikä taas parantaa hevosenomistajan luottamusta eläinlääkäriin, joka hoitaa hänen silmäteräänsä.

Eläinlääketieteen opiskelussa käytännön harjoittelu on olennaista. Vielä muutama vuosikymmen sitten käytössä oli tutkimushevosia, mutta nykyään harjoitteluun sopivia hevosia ei ole tarjolla samaa määrää ja opiskelijoidenkin määrä on kasvanut. Hevossairaalan potilaita ei myöskään voida käyttää opiskelijoiden kliinisten perustaitojen harjoitteluissa. Dekaani Antti Sukuran sanoin, “Ritsku ei pure, Ritsku ei potki ja Ritsku ei kuole”.

Nyt lahjoituksena saatu hevossimulaattori parantaa huomattavasti opiskelijoiden harjoittelumahdollisuuksia. Laitteen avulla voi todentuntuisesti tutkia mm. vatsaontelon elimiä peräsuolitutkimuksella (rektalisointi). Esimerkiksi ähkyhevosen tutkimisessa rektalisointi on välttämätöntä osata. Laitteen “suolistoa” voidaan säädellä eri asentoihin simuloimaan todellisia ähkytapauksia. Rektalisointikokemusta omaava eläinlääkäri osaa varmemmin kenttäolosuhteissa arvioida kipuilevan hevosen kliinistä tilaa ja kykenee nopeammin päättämään tarvittavista toimenpiteistä.

“Ehkä tulevaisuudessa päivystäviin hevossairaaloihin tuodaan kentällä yhä paremmin arvioituja ja ensihoidettuja potilaita”, toteaa eläinlääkäri Antero Tupamäki, joka keräsi lahjoittajien joukon kasaan keskusteltuaan dekaani Sukuran kanssa hevossairaalan opetusvälineistön puutteista. Laitteen lahjoittajat edustavat hevosurheilua, hevoskasvatusta ja hevoseläinlääkintää. Mukana ovat:

Lars Ingman Oy / Anders Ingman

Ravitalli Hannu Laakkonen / Hannu Laakkonen

Artun-Talli Ay / Antero Tupamäki

Laukaan Hevosklinikka Oy / Olli Kauko, Antero Tupamäki

Lisääntymistiede on toinen opiskelualue, joka hyötyy hevosmallista. Opiskelija voi harjoitella eri kiimakierrossa olevien munasarjojen tutkimusta ja muutkin sukuelimet ovat tunnettavissa. On hevoskasvattajien etu, että ELTDK:sta valmistuneet pystyvät auttamaan hevossiittoloiden osaamista ja toimintaa niin, että tiineys- ja varsomistulokset paranevat.