Hevosavusteiset palvelut mukaan Ratsastajainliiton tallijärjestelmään

AIKA-TALLI, KUVA SRL SONJA HOLMA
AIKA-TALLI, KUVA SRL SONJA HOLMA

Suomen Ratsastajainliiton jäsentalleihin lisättiin vuoden alussa uusi luokitus talleille, jotka tarjoavat hevosavusteisia palveluja, kuten ratsastusterapiaa, sosiaalipedagogista hevostoimintaa tai vammaisratsastusta. Talliluokitusta ja toiminnalta edellytettäviä kriteerejä oli suunnittelemassa kattava asiantuntijaryhmä, mukana mm. Sosiaalipedagoginen hevostoimintayhdistys ry sekä Suomen Ratsastusterapeutit ry.

– Kriteerit noudattavat samaa linjaa kuin muillakin jäsentalleilla. Ammattimainen toiminta ja alan koulutus ovat tärkein osa-alue. Hevosavusteisissa palveluissa yrittäjät ja toimijat ovat usein monipuolisesti kouluttautuneita esimerkiksi fysioterapian, psykoterapian, opetuksen tai ihmisiin liittyvän kuntoutuksen saralla. Monella on myös ratsastusterapeutin tai sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajan koulutus, Ratsastajainliiton tallipäällikkö Kielo Kestinmäki valottaa.

– Toimintaympäristön kriteereinä korostuvat tilojen esteettömyys sekä selkeys. Myös turvallisuusasioihin, hevostaitoihin ja hevosten hyvinvointiin kiinnitetään huomiota. Hevosavusteisia palveluja tarjoavilla talleilla on usein samalla monen tyyppistä toimintaa, kuten tavallisia ratsastuskoulutunteja tai vaikkapa vaellustoimintaa.

Tällä hetkellä jo viidellä tallilla on uusi Hevosavusteiset palvelut -luokitus, ja mukaan on tulossa useita lisää.

Liekeissä työstä

Sipoolainen AiKa-Talli liittyi hevosavusteisia palveluja tarjoavien jäsentallien joukkoon ensimmäisten joukossa.

– Olen todella iloinen uudesta jäsenluokituksesta, joka nostaa esiin, että hevosilla voi tehdä monenlaista tärkeää työtä. Sillä, että talli on Ratsastajainliiton jäsen, on merkitystä. Se on tietty laadun tae. Omalta kannaltani oli tärkeää, että nyt myös yksittäisasiakkaat saadaan vakuutusturvan piiriin, yrittäjä Aila Kajander toteaa.

Kajanderilla on kokemusta erityisopettajan työstä yli 30 vuoden ajan. Hän on kouluttautunut sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajaksi ja on myös ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. AiKa-talli toimii Sipoossa Martinkylässä viidettä vuotta, russponien kasvattamisella käynnistynyttä historiaa on takana jo yli 20 vuotta. Russponien joukkoa täydentävät shetlanninponit muutaman hevosen ohella.

Kajander jäi virkavapaalle erityisopettajan työstä keskittyäkseen sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan. Hänellä käy sekä yksilöohjattavia että ryhmämuotoiseen työskentelyyn osallistuvia asiakkaita. Helsingin lastensuojelun pilottihankkeessa ohjaajat tulevat tallille yhdessä asiakkaidensa kanssa, mikä auttaa myös luontevan keskusteluväylän luomista. Mukana toiminnassa on myös paljon poikia.

– Olen ihan liekeissä, kun saan tehdä tätä työtä, joka yhdistää rakkauden hevosiin ihmisten auttamiseen, Kajander sädehtii.

– Tämä ei ole todellakaan mitään puuhastelua, kyse on kuntouttavasta, tavoitteellisesta hevostoiminnasta. Useat yksilöohjattavat ovat vaativan ja vahvan tuen tarpeessa. Joka käynnillä ja jaksolla on selkeät tavoitteet, joihin pääsyä harjoitukset ja tehtävät tukevat. Myös kotiin saa tehtäviä, jotka liittyvät esimerkiksi kasvamiseen, onnistumisen hakemiseen ja itsetunnon rakentamiseen.

Kajander saa kipinänsä tarinoista ja kohtaloista, joissa hevostoiminnan avulla on saatu konkreettista apua. Idea on nimenomaan hevostoiminnassa, ei ratsastuksessa tai ratsastuksen opetuksessa, vaikka nekin ovat usein osa toimintaa.

– Jos ihminen on kovin alavireinen ja masentunut, mikään ei huvita tai kiinnosta, hevostoiminnalla pystytään juurikin saamaan suunnan muutosta elämässä. Kun mieli muuttuu paremmaksi ja positiivisemmaksi, jaksaa kiinnostua myös muista asioista, mikä näkyy sitten myös vaikkapa koulunkäynnissä.  Ja kyllä se juttelukin sujuu paremmin, kun yhdessä harjataan hevosta tai kävellään maastossa tai kentällä.

– Ja hevonen on vain niin ihmeellinen, hieno eläin. Kokonsa puolesta kunnioitusta herättävä ja samalla taitava vuorovaikuttaja, tunteiden peili. Ihmisen omat mielentilat, kuten kiukku ja ärtymys, tarttuvat hevoseen. Hevosten kanssa pystyy järjestämään onnistumisen kokemuksia, oppimaan päättäväisyyttä ja jämäkkyyttä. Se tukee itsetuntoa, kun pystyy ohjaamaan niin isoa eläintä. Ja se rakkauden määrä hevosia kohtaan on ihana.

Hevonen auttaa myös omien tunteiden tunnistamiseen ja hallintaan.

– Esimerkiksi itsesäätelyn pulmista kärsivien poikien ryhmässä ongelmat eivät näyttäytyneet tallilla, vaikka koulussa kuppi meni nurin helposti. Erittäin jännittynyt tyttö sai vanhan, kiltin suomenhevosemme tepastelemaan vähän hermostuneesti, ja kun tyttö harjatessaan rentoutui, hevonenkin alkoi nuokkua tyytyväisenä. Neuropsykiatrisiin ongelmiin, kuten ADHD, lapset saavat apua, kun hevosen kanssa oppii olemaan luontevasti rauhallinen, Kajander kertoo.

Hevosten hyvinvointi on myös Kajanderin sydämellä.

– Olen tarkka siitä, etteivät asiakkaiden ongelmat kuormita hevosia ja poneja liikaa. Jaan työt tasapuolisesti ja pyrin pitämään ne monipuolisina. Hevosilla ajetaan ja ne ovat myös tavallisilla ratsastustunneilla. Suurimman osan ajasta ne saavat toteuttaa omaa hevosenelämäänsä laumassa, ja tallimme on hyvin rauhallinen, Kajander toteaa.

Jääsydämet ratsailla

Ryhmä tyttöjä on mukana AiKa-tallin toiminnassa Iceheartsien kautta. Iceheartseissa lasten kasvua tuetaan pitkäaikaisesti joukkueurheilun toimintamallin avulla lapsen hyväksi sekä sosiaalityön, koulun ja vapaa-ajan tueksi.

– Talliympäristön tarjoama yhteisöllisyys ja osallisuus on oikeasti tosi tärkeä juttu. Jokainen meistä ihmisistä haluaa kuulua johonkin, liittyä johonkin. Tämä on myös Iceheartsien pointti. Minulle Icehearts-projekti on hyväntekeväisyyttä. Olen halunnut olla mukana tukemassa tätä arvokasta ja ainutlaatuista työtä, jossa on mukana sekä vankat lastensuojelulliset perusteet että vähäosaisten tukeminen, Kajander kertoo.

Tommy Åström on ollut pitkään mukana Iceheartsien toiminnassa, tällä erää sosionomin opintojen työharjoittelussa. Hän on ollut tyttöjoukkueen mukana AiKa-tallilla useita kertoja.

– Tallikäynti on tärkeä juttu. Se näkyy kaikessa tekemisessä, hymyssä suin ja onnellisia ollaan viikon verran ja tästä puhutaan etu- ja jälkikäteen monta päivää. Tallilla lapset oppivat kaikenlaisia taitoja mitä elämässä tarvitaan, sosiaalista kanssakäymistä, ryhmässä toimimista ja ratsastamista, ponin jakamista toisen kanssa, vastuunkantoa, huolehtimista, sääntöjen huomiointia ja noudattamista –  paljon tärkeitä asioita kasvatuksellisesti.

– Monelle hevosista on tullut ykkösharrastus ja tuntuu, että usein harjaaminen, juttelu, silittäminen ja varusteiden laittaminen on melkein isompi juttu kuin itse ratsastaminen. Täällä on asiantunteva henkilökunta, ponit ja hepat tarkoitukseen sopivia, joten tämä on ideaalipaikka, Åström kehuu.

Hyväntekeväisyyshankkeessa ratsaille 300 lasta

Suomen Ratsastajainliiton hyväntekeväisyyshankkeen kautta on tarjottu jo alakouluikäisille, vähävaraisen perheen lapsille ratsastuksen alkeiskurssi ja muuta hevostoimintaa, kuten mahdollisuus osallistua hevoskerhoon. Syksyllä 2014 käynnistynyt hanke on nostanut ratsaille jo yli 300 lasta ympäri Suomen. Presidentti Tarja Halonen toimii hankkeen suojelijana. Hankkeessa on ollut mukana yli 100 liiton jäsentallia ja -seuraa.

Hevosavusteiset palvelut, jäsentallien kriteerit: http://www.ratsastus.fi/prime168.aspx
AiKa- talli: http://www.aikatalli.net/
Ratsastuksen hyväntekeväisyyshanke: http://www.ratsastus.fi/lahjoita_lapselle
Icehearts: http://www.icehearts.fi/

Tietoa ratsastusterapiasta: http://www.suomenratsastusterapeutit.fi/

”Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja tehtävään koulutetun terapiahevosen kanssa yhdessä toteuttamaa kuntoutusta. Ratsastusterapiassa painottuvat asiakkaasta riippuen mm. motoriset, toiminnalliset, pedagogiset ja psykologiset tavoitteet. Ratsastusterapian avulla opitaan oman kehon, toiminnan, mielen ja/tai käyttäytymisen hallintaa”

Tietoa sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta: http://www.hevostoiminta.net/21

Kuntouttavaa hevostoimintaa lasten ja nuorten parissa, Ikääntyvien henkilöiden virkistystoimintaa ja toimintakyvyn ylläpitämistä

Kuntouttavaa työtoimintaa, Kotouttamista

Hevosella on oma roolinsa kuntouttavassa toiminnassa:

  • suurikokoinen ja kunnioitusta herättävä
  • herättää mielikuvia
  • sosiaalinen laumaeläin
  • toimii suorassa vuorovaikutuksessa
  • opettaa rajat: kuinka lähelle voi tulla ja miten lähestytään, mihin saa koskea ja milloin
  • sisäisten prosessien ilmentäjä ja reagoi seikkoihin, jotka ihmiseltä jää huomaamatta => hevoselle ei voi valehdella, että  ”kaikki on hyvin”