b278b9b6-c4a7-42f4-b095-1b89813542ba-main_image

Kuva&Kamera-messuilla on esillä uutta kalustoa. Lisäksi näyttelyt ja tietoiskut tarjoilevat inspiraatiota ja kuvausvinkkejä. Kuva: Messukeskus

Kuva&Kamera-messut maaliskuussa tarjoaa monipuolista sisältöä sekä ammattilaisille että harrastajille. Ohjelmissa on esillä koko kuvauksen kaari suunnittelusta ja kuvaamisesta kuvankäsittelyyn ja julkaisuun. Messujen avauspäivänä perjantaina 6.3. Messukeskuksessa julkistetaan Finnfoto-palkinto, joka on vuosittain jaettava tunnustus suomalaisen valokuvauksen kehittämisestä ja kuvan arvostuksen lisäämisestä.

Messujen ohjelmissa valo- ja videokuvauksen perusasioita käsitellään monesta eri näkökulmasta. Kuvaamisen perustekniikan lisäksi esillä on kännykkä- ja tablettikuvaus. Muita aiheita ovat valaistus, käsisalaman käyttö ja luova kuvaaminen. Mustavalkokuvauksen työnkulkuun pureudutaan erikseen. Kuvankäsittelyyn tarjoillaan ammattilaisten photoshop-vinkkejä ja erikoisefektien tekoa.

Focus Nordic esittelee osastollaan Lytron, joka on maailman ensimmäinen kamera, jonka kuva voidaan tarkentaa jälkikäteen haluttuun kohtaan.

Kuvausmalleina luonnon elementtejä ja ihmisiä

Luontokuvaajia hemmotellaan useilla erilaisilla luennoilla. Pohjoismaisia maisemia kuvannut Kirsi Mackenzie antaa vinkkejä kuvausmatkojen suunnitteluun ja hyvien maisemakuvien taustoihin – miten syvyys ja kolmiulotteisuus näkyvät kuvissa ja mikä vaikutus kuvan rytmiikkaan on linjoilla ja väreillä. Sukelluskuvaaja Petteri Viljakainen kertoo aloitteleville valokuvaajille kaluston valinnasta ja sukelluskuvauksen perusteista.

Kuvauksellisista sääolosuhteista puhuu maisemakuvaaja Mikael Rantalainen ja hyönteiskuvauksen saloihin johdattavat Sami Karjalainen ja Jussi Murtosaari. Lisäksi Suomen ammattiluontovalokuvaajat neuvovat, miten upea kuvateos syntyy.

Henkilökuvauksen puolella ohjelmissa keskitytään siihen, miten valokuvaajat voivat ohjeistaa malleja poseeraamaan. Muotokuvien taustoja ja tarinoita kuvaushetkistä on luvassa vastavalitun Vuoden Muotokuvaajan näyttelystä.

Konsta Linkola on nuori kuvaaja, joka on kuvannut hyvin monipuolisesti kaikkea luonnosta urheiluun. Linkola hyödyntää sekä valokuvaa että liikkuvaa kuvaa. National Geographic valitsi Linkolan kuvan vuoden 2011 pohjoismaisen kuvakilpailun voittajaksi. Messuilla Linkola kertoo seikkailuistaan ja siitä, millaisin välinein hän erilaisissa tilanteissa turvautuu.

Monipuoliset näyttelyt urheilusta luonnon ihmeisiin

Messukeskuksessa nähdään 40 Vuoden Luontokuva 2014 -kilpailussa palkittua kuvaa. Näyttely kertoo suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Näyttelyn järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry.

Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n näyttelyssä on mukana 24 kuvaa. 95-vuotisen yhdistyksen juhlanäyttely esittelee 12 valokuvaajan kuvia, jotka on palkittu erilaisissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Urheilukuvaaja Vesa Koivusen näyttelyssä on mukana sekä uutis- että mainoskuvia urheilijoista. Koivusen valokuvissa on vauhtia ja toimintaa. Hän pyrkii näyttämään kuvillaan lajin luonteen, mutta myös lopputuloksen. Koivunen käyttää monipuolisesti nykypäivän työkaluja, joilla kuviin saa erilaisia vivahteita aikaan. Koivunen on kuvannut päätoimisesti urheilua vuodesta 2008, mm. olympialaisissa ja eri lajien arvokilpailuissa.

Petteri Viljakaisen näyttely esittelee sukelluskuvia eli vedenalaista maailmaa trooppisista koralliriutoista Meksikon makean veden luolastoihin. Viljakaisen tavaramerkiksi ovat vuosien varrella muodostuneet laajakulmakuvat sukeltajista erilaisissa vedenalaisissa ympäristöissä. Lisäksi Kirsi Mackenzie tuo esille teoksia Luonnon muotoja -näyttelystä.

Juuso Westerlundin valokuvateos Jari Litmasesta julkistetaan perjantaina 6.3. Taulu on lahja Uusi Lastensairaala 2017 Tukiyhdistykselle osoituksena Helsingin Laajasalon asukkaiden yhteisöllisyyden voimasta. Laajasalon kulttuurihistoriasta menneiltä ajoilta aina tähän päivään saakka kertoo myös näyttely, joka on esillä Saaremme Hyvä -osastolla (5d41). Näyttelyssä on esillä valokuvaaja Juuso Westerlundin kuvaamia ja kirjailija Inka Nousiaisen sanoittamia kuvia, joiden näyttämöinä toimivat Laajasalon monimuotoinen luonto ja jokapäiväiset arjen tilat. Kuvatut henkilöt ovat laajasalolaisia ihmisiä, kuten esimerkiksi kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, laulaja Sami Saari sekä näyttelijä Maija-Liisa Peuhu. Kuvista tehdyt taulut huutokaupataan kevään aikana netissä ja niiden tuotto lahjoitetaan Uusi Lastensairaala 2017 Tukiyhdistykselle. Kuvat on myös kerätty kalenteriksi, jonka myyntituotot ohjataan Lastensairaalan hyväksi.

Kuva&Kamera on osa GoExpoa, joka järjestetään 6.-8.3. Messukeskuksessa Helsingissä. GoExpoon kuuluvat lisäksi Fillari, Kunto, Golf, Outdoor ja Ball Sports sekä viikonloppuna 7.-8.3. järjestettävä Helsinki Horse Fair.

Finnfoto-palkinnon luovutus on perjantaina 6.3. klo 11.30 Docendo-lavalla.
Jari Litmasen valokuvan julkistus on perjantaina 6.3. klo 13.00 Kuva & Kamera –lavalla
Kaikki ohjelma-aikataulut osoitteessa www.kuvamessut.com

Avoinna yleisölle pe 12-19, la 10-18 ja su 10-17. Yleisö pääsee kaikkiin tapahtumiin samalla lipulla.
Kuva&Kameran ammattilaisaika pe klo 9-12. Sisäänpääsy vain ennakkoon rekisteröityneille ammattilaisille sekä median edustajille.
Liput verkkokaupasta ennen tapahtumaa:
Aikuiset 15 €/hlö
Lapset (7-15 v.), eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat 9 €/hlö
Perhelippu (max. 2 aikuista ja alle 16 v. lapset) 36 €
Ryhmälippu (väh. 10 hlöä) 9 €/hlö

Liput ovelta
Aikuiset 18 €/hlö
Lapset (7-15 v.), eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat 11 €/hlö
Perhelippu (max. 2 aikuista ja alle 16 v. lapset) 39 €
Ryhmälippu (väh. 10 hlöä) 11 €/hlö