Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kalastusuutiset@victoriamedia.fi

Suomen Kalankasvattajaliitto ry: Ensimmäinen kalankasvatuksesta Suomessa kertova kirja ilmestyy

744635b0-d131-4170-b276-985e6c7958c2
Suomen Kalankasvattajaliitto julkaisee 7.11. ensimmäisen suomenkielisen, vesiviljelyä laajasti käsittelevän teoksen Suomessa kasvanut kala. Kirja kattaa kasvatetun kalan koko elinkaaren emokalan valinnasta mädiksi, poikaseksi ja täysikasvuiseksi vonkaleeksi. Kirjassa esitellään ruokakalan kasvatusta ja matkaa kaupan kalatiskille sekä kalojen istuttamista luonnonveteen. Kalaruokien kokeiluun innostavat toimiviksi todetut reseptit.

Suomessa kalat kasvavat parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Kalojen hyvinvoinnista huolehditaan tarkasti. Myös tuotannon ympäristövaikutukset ovat hallinnassa. Vesiviljely on ainoana toimialana saavuttanut kaikki sille asetetut ympäristönsuojelutavoitteet ja vieläpä etuajassa.

Kotimaista kalaa arvostetaan sen hyvän maun, helppouden, tuoreuden ja terveellisyyden takia. Kalanviljelyn ansiosta sitä on saatavilla kaupoissa nykyään ympäri vuoden. Suomessa kasvanut kala on vastuullisesti tuotettua, laadukasta lähiruokaa, jonka käyttöä muun muassa WWF Suomi suosittelee.

Tulevaisuudessa vesiviljelylle on yhä suurempi tilaus. Kalan kulutus kasvaa koko ajan, mutta useat kalakannat ovat ylikalastettuja. Kalankasvatuksen uskotaankin olevan maailmanlaajuisesti yksi potentiaalisimmista keinoista tuottaa eläinproteiinia kasvavalle väestölle, ja sen moninkertaistamisesta on tullut tärkeä kehityskohde niin Euroopan unionille kuin Suomelle.

Anni Laitisen toimittamassa kirjassa ääneen pääsevät myös alan yrittäjät ja tutkijat. Kotimaisen kalan ylivertaisuudesta ruoanvalmistuksessa on kirjoittanut keittiömestari Markus Maulavirta.

Linkit