Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kalastusuutiset@victoriamedia.fi

TALVIPYYDYKSET TALTEEN ENNEN JÄIDENLÄHTÖÄ

Talvinen pyydyskalastuskausi uhkaa tänä vuonna päättyä ennen aikojaan, sillä lauhat kelit heikentävät jäitä kovaa vauhtia etenkin eteläisessä Suomessa. Jään alle pyyntiin asetetut kalapyydykset tulee hakea ajoissa pois, ennen kuin ne jäidenlähdön seurauksena painuvat ulottumattomiin vesistöjen pohjille. Hukatut pyydykset jatkavat aavemaista kalojen pyytämistä jopa vuosien ajan. Nämä saaliskalat eivät ihmisten ruokapöytiin kulkeudu, mutta seurauksena voi olla merkittäviä haittoja kalakannoille.

Talvipyydyskalastajien malttia kysytään tänä talvena ankarasti. Ensijäät tulivat kahteen otteeseen, mikä sekoitti kauden aloittamista. Tammikuun pakkasjakson ansiosta saatiin kunnon teräsjäät, jolloin talvipyydykset päästiin vihdoin viemään pyyntiin halutuille paikoille. Viime viikkoina lämpötilat ovat kuitenkin kääntyneet jälleen plussan puolelle, ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Alkujaankin tavallista ohuempi jäävaippa hupenee tällä hetkellä pyydysten päältä kiivasta vauhtia. Lyhyestä talvesta huolimatta pyydykset tulee hakea ajoissa pois jäiltä, mikäli kevään lähestyminen jatkuu tätä vauhtia.

Kalastajilta karanneiden pyydysten pyynnin jatkumista kuvataan englanniksi termillä ghost fishing, eikä sen käyttäminen googlen kuvahaussa ole kivaa katsottavaa. Valtamerillä ongelma on erittäin merkittävä, sillä vahvarakenteiset verkkopyydykset jatkavat tuhojaan pitkään. Seuraukset ovat samat Suomessa, missä jo muutamien verkkojen jadat voivat pienissä vesistöissä salakavalasti pyytää talvimonttuun kerääntyneet kuhat tai entuudestaan harvalukuiset lohikalat. Vesistöön jääneet pyydykset ovat paitsi todennäköinen kalojen surma, myös vaaraksi tai haitaksi uimareille, sukeltajille, veneilijöille, muille kalastajille sekä vesilinnuille ja -nisäkkäille.

On yleisesti tiedossa, että parhaat saaliit saadaan usein viimeisiltä jäiltä. Kevätjäät heikkenevät kuitenkin nopeasti. Pitkään pyydysten kokemisväliin tottuneet kalastajat eivät aina osaa ennakoida, että seuraavana viikonloppuna ei jäille enää uskallakaan lähteä. Siksi sääennusteita ja jäätilanteen kehittymistä on seurattava tarkasti. Pyydykset on korjattava talteen, kun jäillä voi vielä turvallisesti kulkea. Kalojen kohtaloakin tärkeäpää on välttää ihmishenkien menettäminen. Jos jäiden sulaminen pääsee yllättämään, ei jäille pidä ehdoin tahdoin mennä. Paras tapa on odottaa jäidenlähtöön ja etsiä sitten esimerkiksi veneestä käsin naaran avulla pyydykset talteen.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 561 seurassa toimii yhteensä noin 45 000 kalastuksen harrastajaa.