Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kalastusuutiset@victoriamedia.fi

Euroopan vapaa-ajankalastajat vaativat lohenkasvatuksen haittojen vähentämistä

a964eea613

European Anglers Alliance (EAA) vaatii kaikessa lohenkasvatuksessa siirtymistä nykyistä suljetumpiin kasvatusmenetelmiin, jotka eivät uhkaa luonnon lohi- ja meritaimenkantoja. Norjassa kokoontunut järjestön vuosikokous oli erityisesti huolestunut avoimien lohenkasvatusaltaiden levittämästä kalatäistä ja kasvattamoista karkaavista lohista.

Kalatäit runsastuvat lohien kasvatusaltaissa ja tappavat luonnonlohen vaelluspoikasia ja meritaimenia. Altaista karkaavat kasvatuslohet ovat esimerkiksi Norjassa syrjäyttäneet usean lohijoen alkuperäisen kannan ja merkittävästi heikentäneet muiden lohijokien kantoja.

EAA vaatii lainsäädäntöä, joka kannustaa nopeaan siirtymiseen ekologisesti kestävämpiin kasvatusmenetelmiin. Näin voidaan sekä suojella lohikalakantoja että luoda edellytyksiä kalankasvatuksen kasvulle.

EAA:n vuosikokous pidettiin 29.-31.8. Bergenissä. Kokous valitsi järjestön uudeksi puheenjohtajaksi Fred BlootinHollannista. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä valittiin EAA:n sisävesikalastuksesta vastaavan työryhmän puheenjohtajaksi ja hän jatkaa myös EAA:n hallituksessa.

Euroopan Vapaa-ajankalastajaliitolla on 15 kansallista jäsenjärjestöä, joihin kuuluu yhteensä yli kolme miljoonaa järjestäytynyttä kalastuksen harrastajaa.

Liite: EAA:n kannanotto lohen kassikasvatuksesta.

Resolution_salmon_farming_2013_final(pdf)