Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kalastusuutiset@victoriamedia.fi

Kalastusrajoituksia asetettiin Kuolimolle saimaannieriän suojelemiseksi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Nieriä mitattavana

Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon ELY-keskukset ovat asettaneet kalastusrajoituksia Savitaipaleen ja entisen Suomenniemen Kuolimojärvelle. Kalastusrajoitukset astuvat voimaan 1.1.2020 alkaen. ELY-keskusten päätökset noudattavat laajapohjaisen Saimaannieriän seurantaryhmän esityksiä asetettavista kalastusrajoituksista.

Isoselän rauhoitusalueen pinta-ala kasvaa ja tiedossa olevat saimaannieriän lisääntymisalueet kuuluvat jatkossa rauhoitusalueeseen. Morruuvuorenselälle perustettiin myös laajat syvännealueet kattava rauhoitusalue, jossa kielletään verkkokalastus, viehekalastus ja pilkkiminen. Vuodesta 2022 alkaen kalastusrajoitukset todennäköisesti lisääntyvät Morruuvuorenselällä nieriän poikasten elossa säilymisen tehostamiseksi. Kalastusrajoitukset ovat voimassa 1.1.2020 – 31.12.2021. Tarvittaessa rajoituksia voidaan muuttaa, mikäli siihen ilmenee tarvetta.

Kalastusrajoituksille on paikallinen tahtotila

Laajapohjainen Saimaannieriän seurantaryhmä asetti tavoitteeksi seuraavaa: “Elinvoimainen nieriäkanta Iso- ja Morruuvuorenselälle vuoteen 2030 mennessä”. Tavoitteen saavuttaminen edellytti Isoselän kalastusrajoitusten laajentamista ja tiukentamista, mutta suurimmat muutokset kohdistuivat Morruuvuorenselälle. Kalastusrajoitusten tulee turvata nieriän palautusistutukset ja nieriäkannan vahvistuminen.

Seurantaryhmä koostuu muun muassa kalatalousalueen, vesialueen omistajien, Savitaipaleen kunnan, järjestöjen, tutkimuksen, viranomaisten ja kalatalousneuvonnan edustajista. Seurantaryhmän seuraava tehtävä on suunnitella ja käynnistää tiedotus-, valistus-, valvonta- ja seurantahankkeet.