Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kalastusuutiset@victoriamedia.fi

Ennätyskala yllätti Kotkan kalamarkkinoilla

IMG_20170520_121644686

Kotkasta saatu ennätysseipi vaa’alla. Seipi on särkeä hoikempi ja hailakampi ja aika huonosti tunnettu kala. Kuvaaja:  Teemu Tast/Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto

Ennätyssuuri seipi yllätti Kotkan kalamarkkinoilla. Kalamarkkinoiden kalankäsittelyesityksiin oli varattu ahvenia ja särkikaloja. Esitysten vetäjä Kari Nyberg kiinnitti huomiota kookkaaseen seipiin (Leuciscus leuciscus). Mittaus vahvisti kalan Suomen ennätyskalaksi: seipi painoi 193 grammaa ja pituutta sillä oli 28,4 senttiä. Ennätyskalarekisterin aiempi ykkösnoteeraus oli 179 grammaa.

Seipi muistuttaa ulkonäöltään särkeä ja säynettä, mutta se on näitä hoikempi ja hailakampi. Silmät ovat vaalean keltaiset, kun ne särjellä ovat punaiset tai punertavat. Seipiä tavataan Suomessa rannikolla ja mereen laskevissa joissa sekä Itä- ja Pohjois-Suomen sisävesissä. Itä-Suomessa seivistä käytetään nimiä korpiainen ja korpisärki.

Ennätysseivin oli saanut kotkalainen kalastaja Antero Halonen rysästä Hallan vesiltä 19.5. Se oli kutuasuinen koiras. Seipikoirailla niin kuin monilla muillakin särkikaloilla on kutuaikaan syylämäisiä kutukyhmyjä.

Aurinkoinen poutasää suosi Kotkan kalamarkkinoita. Markkinoiden teemakalana oli Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kansalliskala ahven, joka oli myös kalankäsittelyesitysten aiheena. Kalaa ja kalaruokia myytiin veneistä ja kojuista.