Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kalastusuutiset@victoriamedia.fi

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry: Kalastonhoitomaksun uudelleen esittäminen yli 65-vuotiaille on järjetöntä

fishing-reel

Kalatalouden Keskusliitto KKL on ajamassa vasta vuoden voimassa olleeseen, korjattuun kalastuslakiin muutoksia, joista yksi koskee kalastonhoitomaksun ulottamista myös yli 65-vuotiaisiin kansalaisiimme. He ovat olleet vapautettuja kalastusmaksuista vuodesta 1997 lähtien.

KKL:n mukaan uusi kalastuslaki romahdutti kalastusmaksukertymän ja arvioi vajeen johtuvan 65 vuotta täyttäneiden maksuvapautuksesta. Uudesta kalastonhoitomaksusta kertyi vuonna 2016 lähes kaksi miljoonaa euroa vähemmän kuin etukäteen arvioitiin.

  • Väite on käsittämätön ja esitetty arvio täysin vailla pohjaa. Miten vaje voi vuodessa johtua yli 65 vuotta täyttäneiden maksuvapautuksesta, kun he ovat olleet maksusta vapautettuja jo 20 vuotta, kysyy Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n toiminnanjohtaja Timo Kokko.

Kalatalouden Keskusliittoa on selvästi jäänyt kismittämään se, että yli 65-vuotiaiden maksuvapautus säilytettiin myös uudessa kalastuslaissa. Eläkkeensaajien Keskusliitto sekä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö vastustivat tuolloin muutosta jyrkästi ja järki lopulta voitti asiassa.

Kalastonhoitomaksun maksaneiden lukumäärä ja maksukertymä kääntyivät itse asiassa nousuun. Valtion talousarvioesityksen mukaisesta tavoitteesta sen sijaan jäätiin noin 18 prosenttia. Tavoitteista on jääty kertymään verrattuna myös aiempina vuosina, esim. 13 prosenttia vuonna 2015. Talousarviota laadittaessa myös tiedettiin vallan hyvin, että uudenkin kalastuslain mukaan yli 65-vuotiaat eivät ole maksuvelvollisia edelleenkään, niin kuin eivät ole olleet aiemminkaan.

  • Kalastonhoitomaksun ulottamisyritys taas yli 65-vuotiaisiin kansalaisiimme on herättänyt suurta huolta kalastusta harrastavien ikäihmisten keskuudessa. Se on täysin vastaan yleisesti hyväksyttyä ajatusta, että mielekäs harrastustoiminta ja arkiliikunta pitävät yllä ikäihmisten ruumiillista ja henkistä hyvinvointia. Ihmettelen suuresti Kalatalouden Keskusliiton motiiveja toimia tässä asiassa, päättää toiminnanjohtaja Kokko.

Kalastusharrastus ja sen edistäminen toimivat osaltaan myös suurena syrjäytymisen ehkäisijänä ikäihmisten keskuudessa eikä sille pidä asettaa esteitä uusien maksujen muodossa. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry vastustaa edelleen jyrkästi kalastonhoitomaksun ulottamista yli 65-vuotiaisiin.