Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: kalastusuutiset@victoriamedia.fi

Punnitse ja mittaa vapautettava suurkala oikein

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vapautusmatto on monikäyttöinen väline. Sen päällä on turvallista pitää kalaa koukkujen irrottamisen ja mittauksen ajan. Lisäksi monet vapautusmatot soveltuvat myös kalojen punnitsemiseen. Vapautusmaton paino tulee aina vähentää punnitustuloksesta.  Kuvaaja Juha Ojaharju, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Yhä useampi nykypäivän vapakalastaja laskee osaan kaloistaan takaisin kasvamaan. Kotiinviemisiksi riittää hyvä valokuva ja saaliin strategiset mitat, eli paino tai pituus. Oikean ja luotettavan punnitus- tai mittaustuloksen saamiseksi vaaditaan kuitenkin tarkkuutta.

Monelle vastuulliselle vapakalastajalle kalan vapauttaminen on itsestäänselvää. Etenkin kalakannalle arvokkaat suuret yksilöt pääsevät usein takaisin kasvamaan. Ennen vapauttamista kala usein punnitaan tai mitataan sekä otetaan muistoksi pari valokuvaa. Mutta kuinka suurkala punnitaan tai mitataan oikein? Tuloksien tulisi olla mahdollisimman totuudenmukaisia ja ne pitäisi lisäksi saada talteen ilman, että kalalle aiheutuu vahinkoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä säyne punnittiin solmuttomasta havaksesta valmistetussa haavissa.  Kuvaaja Juha Ojaharju, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Elävää kalaa ei missään tilanteessa saa laittaa puntarin koukkuun roikkumaan, vaan se tulee punnita joko haavissa tai sopivan kokoisessa pussissa. Isot kalat, kuten hauet, punnitaan usein tarkoitetusta varten valmistetussa kangassäkissä. Tällainen punnitussäkki tulee aina ennen punnitsemista puristaa niin kuivaksi, että siitä ei valu yhtään vettä. Valuva vesi vääristäisi punnitustulosta. Tavallinen ruokakaupan muovikassi sopii erinomaisesti hieman pienempien, keskimäärin alle kolme kiloa painavien kalojen punnitsemiseen. Painoa ruokakaupan kassilla on keskimäärin 20 grammaa. Useimmissa kalapuntareissa on taaraustoiminto, jolla punnituspussin tai haavin paino voidaan poistaa puntarista ennen punnitusta.

Kalaa mitatessa ei kalaa saa laskea kovalle tai karhealle alustalle, sillä se vahingoittaa kalan immuunipuolustukselle tärkeää limapintaa. Tätä varten on olemassa erityisiä vapautusmattoja, jonka päälle kala on hyvä laskea mittaamisen ajaksi. Monet vapautusmatot ovat malliltaan sellaisia, että niitä voi käyttää myös punnituspussina. Vapautusmaton puuttuessa voi mittausalustana käyttää vaikkapa haavia, kunhan se on valmistettu solmuttomasta havaksesta. Kalan voi myös mitata käyttämällä sitä esimerkiksi veneeseen liimatun mittanauhatarran päällä.
Yleisin virhe on, että kala mitataan kylkeä myötäilevällä mittanauhalla, jolloin mittaustulokseen tulee useita senttejä ylimääräistä. Mitan tulee siis aina olla suorana. Kala mitataan kuonon kärjestä yhteen puristetun pyrstöevän kärkeen.

Vapautetun suurkalan voi ilmoittaa Vapaa-ajankalastajien suurkalakilpailuun osoitteessa:

http://vapaa-ajankalastaja.fi/suurkala/