11755275_917286521662572_373459125186009461_n

Parivaljakoiden MM-kilpailujen kouluosuudet saatiin päätökseen Fabiansebestyenissä, Unkarissa perjantaina. Johtoon väliaikatilanteessa nousi Italian Claudio Fumagalli hevosilla Dior ja Eppie tuloksella 76,6 prosenttia, mikä on virhepisteinä 42.18. Toisena ovat Unkarin Vilmos Lázár – Ali Deverchi ja Coner (72,9/43.36) ja kolmansina Italian Jozsef Dibak – Carlos ja Celviro (72,1/44.12).

Joukkuekilpaa johtaa Italia ennen Unkaria ja Saksaa ja Suomi on yhdestoista. Suomella on mukana kaksi parivaljakkoa, ja joukkuetulkseen lasketaan kaksi parasta tulosta kolmesta.

Suomen Jarmo Tauriainen teki arabifriiseillään Yk Dark Pierro ja Dark Ulkje hyvää työtä, ja saamallaan tuloksella 61,8 prosenttia eli 61.18 pistettä hän on 66 valjakon joukossa jaetulla 32. tilalla.

–  Meillä meni hyvin, yhdessä ravilisäyksessä tuli laukkarikko, muuten rata oli hyvä ja olen suoritukseemme tyytyväinen. Pisteisiin en ehkä niinkään. Täällä on joukkueenjohtajien ja kilpailijoiden kesken valtava spekulaatio pisteistä. Niissä on ollut tuomareiden kesken todella suuria eroja, esimerkiksi yhdellä valjakon sijoitus on ensimmäinen ja toisella 45:s. Meillä oli tuomareiden papereissa 24 pisteen matka parhaista huonoimpiin, Tauriainen kertoo paikan päältä.

Samoin kuin viikkoa aiemmin ponivaljakoiden MM-kilpailuissa Bredassa Hollannissa, sade on piessyt kisapaikan muusiksi myös Unkarissa.

– Koulukenttä oli todella märkä, veden peitossa ja upotti viisi senttiä. Autot vajoavat täällä, henkilöautoilla ei pääse etenemään ja kuorma-autoilla on vielä isommat vaikeudet. Täällä on satanut toista vuorokautta putkeen, Tauriainen toteaa.

Kilpailu jatkuu lauantaina maratonilla eli kestävyyskokeella, jossa virhepisteet muodostuvat pääasiassa estealueilla pujotteluun käytetystä ajasta. Tauriainen ei ole huolestunut säästä tai pohjasta, ja pistepelleily saa hänet etenemään vain entistä päättäväisemmin seuraavalle etapille.

– Pisteet ovat mitkä ovat ja niillä mennään. Huomiseen ne eivät vaikuta, vaan nopeus ratkaisee. Minulla on vahvat hevoset ja aion ajaa täysillä, Tauriainen lupaa.

Tove-Maria Holmasto ajoi lipizzaoreillaan Pluto Hires ja Siglavy Cicero 48. tilalle (57,2%/68.37).

– Olin kolmanneksi viimeinen starttaaja. Keli on hurja ja rata oli siinä vaiheessa ihan yhtä mutavelliä. Sai pelätä, että vaunut lähtevät liiraamaan radalta ulos ja ajaa muutenkin aika varovaisesti. Kun hevoset ja vaunut uppoavat, hevoset alkavat helposti tarjoamaan laukkaa esimerkiksi ravilisäyksissä. Tällainen keli vaatii hevosilta hirveästi voimaa, että ne jaksavat polkea esimerkiksi kootussa ravissa kauniissa muodossa. Vaunu oli välillä kuin liisterissä kiinni, ja peruutuksessa se jämähti kiinni mutaan, Holmasto kertoo.

Myös Holmasto lähtee kestävyyskokeeseen luottavaisin mielin.

– Olemme jo kerran ajaneet täällä maratonin toukokuussa, jotkut esteet ovat uusia ja jotkut samoja. Kaikkien hevoset eivät välttämättä ole huomenna parhaimmillaan näissä olosuhteissa, mutta minusta tuntuu ihan ookoolta lähteä maratonille. Toukokuun mutarallissa hevoset ainakin jaksoivat ihan hyvin, vaikka keli oli vieläkin huonompi.

Valjakkoajossa virhepisteet kertyvät läpi kilpailun kaikilta osuuksilta. Kilpailu ratkeaa sunnuntaina tarkkuuskokeessa.

11.-13.9. Valjakkoajon parivaljakoiden MM, Fabiansebestyen, Unkari 

11.9. väliaikatulos koulukokeen jälkeen, lähti 66 valjakkoa. Tulos prosentteina/virhepisteinä

1) Claudio Fumagalli – Dior ja Eppie, ITA 76,6/42.18
2) Vilmos Lázár Ali Deverchi ja Coner, HUN 72,9/43.36
3) Jozsef Dibak – Carlos ja Celviro, ITA 72,1/44.12

…32) Jarmo Tauriainen – Yk Dark Pierro ja Dark Ulkje, FIN 61,8/61.18
…48) Tove-Maria Holmasto – Pluto Hires ja Siglavy Cicero, FIN 57,2/68.37

Järjestäjä: www.fogatverseny.hu
Tulospalvelu: http://fogatverseny.hu/letoltes/HUN/FABIANSEBESTYEN.20150909.20150913/results.html

Suomalaisvaljakoiden esittelyt: http://www.ratsastus.fi/valjakkokuskeja

Alustava aikataulu, ajat Suomen aikaa

12.9. klo 11 kestävyyskoe eli maraton
13.9. klo 11 tarkkuuskoe, klo 17 palkintoseremoniat

 

Post filed under Valjakkoajo.