1486107_10153158462577348_1265602097610205794_o

Suomalaisratsastajat Elmo Jankari ja Sanna Siltakorpi ovat hevosineen Duchess Désirée ja Lucky Accord kauden tulikokeen kynnyksellä. Kenttäratsastuksen Euroopan mestaruudet käynnistyvät tänään keskiviikkona Blair Castlessa, Skotlannissa hevostarkastuksella, jota seuraa lähtövuorojen arvonta. Kilpailu alkaa kouluratsastuskokeella, joka on jaettu torstaille ja perjantaille. Maastoesterata ratsastetaan lauantaina ja mitaleiden väri ratkotaan sunnuntaina rataesteillä.

Jankari ja Siltakorpi saapuivat kisapaikalle maanantaina iltapäivällä.

– DD on ihan oma itsensä, se matkusti tosi hyvin ja vaikuttaa lihaksistoltaan ja henkisesti kaikin puolin pirteältä ja hyvinvoivalta. Täällä on perusbrittiläinen sää, 10 astetta ja harmaata. Onneksi ei ole satanut, koska koulu ja rataesteet ovat nurmella. Liukas pohja olisi kaikille tosi tylsä, Jankari kertoo paikan päältä.

EM-kenttäratsastukseen osallistuu kilpailijoita 15 maasta ja 11 täyttä joukkuetta, mukaan on ilmoitettu 69 ratsukkoa. Kilpailussa jaetaan joukkuepaikka Rion olympialaisiin vielä kolmelle maalle. Tällä hetkellä olympiapaikka on jo Saksalla, Iso-Britannialla, Alankomailla ja Irlannilla. Suomella ei ole mukana joukkuetta.

Keskiviikkoillan arvonnassa ratkaistaan ensin joukkuemaiden paikat, minkä jälkeen muiden joukkueiden johtajat käyvät arvotussa järjestyksessä valitsemassa lähtöpaikat yksilökilpailijoille.

– Mieluummin menen itse perjantaina. Pidän kun on paremmin aikaa valmistella, mutta kaikki käy, kunhan ei tarvitse ratsastaa heti aamulla ensimmäisenä. DD ei ole kuuma, mutta se on aika menevä. Jos neljältä iltapäivällä on koulukoe, se on sen kolmas tai neljäs kerta ratsastuksessa sinä päivänä, minkä lisäksi se kävelee tai käy juoksutuksessa. Se saa seisoa mahdollisimman vähän karsinassa odottelemassa, kun se liikkuu ja ulkoilee paljon, se ei lataudu liikaa, Jankari kertoo.

Kilpailu ratsastetaan historiallisessa Blair Castlessa Skotlannin ylämaan kumpuilevissa maisemissa. Maastoradan on suunnitellut vuoden 1991 brittiläinen Euroopan mestari, Ian Stark. Blair Castle isännöi nuorten ja junioreiden Euroopan mestaruuksia 2007, jolloin myös Siltakorpi oli mukana nuorissa, joten paikka on hänelle entuudestaan tuttu.

– Täällä on hienot maisemat ja mahtava maastorata. Sen mäkisyys ei ole ihannetilanne Nörtille, mutta kokeneena kenttähevosena se selviää varmasti hyvin estetehtävistä. Enemmän sprintterityyppisellä hevosella näistä kukkuloista voisi nauttia vielä enemmän. Olemme kyllä treenanneet laukkaa paljon. DD on Nörtin paras ystävä, ja se on laukannut tosi innokkaasti sen perässä kolmen tähden tempolla, Siltakorpi hymyilee.

Jankari ja Siltakorpi pääsivät tutustumaan maastorataan tiistaina, kun se avattiin kilpailijoille.

– Se on mäkinen ja ehkä enemmän vahvasti ratsastettava, brittiläinen versio kuin saksalaistyyppinen teknisempi rata. Hevosten peruskuntoa on rakennettu koko kausi EM-kilpailua ja mäkimaastoa silmälläpitäen. Kauteen voi ottaa pari kolme piikkiä, jolloin kunto on mahdollisimman korkea, ja niiden välillä on kevyempiä osuuksia. Olemme tehneet laukkatreenejä noin 50 sekuntia laukkaa 500 metriä jyrkkää ylämäkeä 2-3 tähden kilpailun tempoa, eli noin 550 metriä minuutissa. Laukkavedon jälkeen kävellään pari kolme minuuttia alas ja mäki laukataan 3-7 kertaa treenikerran mukaan, Jankari kertoo.

Kilpailuista on luvassa tv-lähetykset kaikilta osuuksilta Yle Urheilussa, tarkemmat ajat alla.

10.-13.9. Kenttäratsastuksen EM-kilpailut, Blair Castle, Iso-Britannia
Elmo Jankari – Duchess Désirée
Sanna Siltakorpi – Lucky Accord
Joukkueenjohtaja Frank Ostholt, Saksa, eläinlääkäri Michael Siebert
Järjestäjä: www.blair2015.com
Osallistujalista: http://www.blair2015.com/entries/
Suomalaisratsastajien esittelyt ja kisatietoa: http://www.ratsastus.fi/EM_blair_castle_2015

Televisiointi Yle Urheilu TV2
To 10.9. klo 18.00-19.00 Kenttäratsastuksen EM, Kouluratsastus osa 1. Selostus Seppo Laine
Pe 11.9. klo 18.00-19.00 Kenttäratsastuksen EM, Kouluratsastus osa 2. Selostus Seppo Laine
Su 13.9. klo 12.00-12.55 Kenttäratsastuksen EM, maastokoe. Selostus Markus Backlund, asiantuntijana Seppo Laine
Su 13.9. klo 22.05-22.55 Kenttäratsastuksen EM, rataestekoe. Selostus Markus Backlund, asiantuntijana Seppo Laine
Lähetykset samaan aikaan tv-lähetyksen kanssa sekä jälkitallenteina Yle Areenassa: http://areena.yle.fi
– Livelähetykset maksullinen FEI TV: LINKKI

Post filed under Kenttäratsastus.