Suomen lännenratsastajien EM-joukkueen kaikki ratsukot jatkavat kilpailua edelleen semifinaaliin Aachenissa perjantaina ratsastetun joukkuekilpailun ja ensimmäisen henkilökohtaisen karsinnan jälkeen.

Päivän parhaaseen tulokseen reiningissä ylsivät karkkilalainen  Siri Haanpää ja Whiz N Einstein, jotka olivat 22. tilalla pistein 209.5. Lapinlahtelainen Maria Astikainen ja Chic Ruf Enterprise olivat heti kannoilla 24. tilalla (208.5). Nurmijärveläisen Pete Perkiön ja Smart Spooksterin sijoitus oli 34. (199.0)  ja Riihimäen Teija Pietilän ja Remidocin 35. (198.5).

Joukkuekultaa otti Italia, hopeaa Saksa ja pronssia Alankomaat. Suomen joukkue oli kahdeksas yhdeksän maan joukossa.

– Meillä oli kaksi hyvää oman luokan suoritusta ja kaksi ei ratsastanut ihan tasollaan, mikä tiputti kokonaissijoitusta, mutta sentään Ruotsi ohitettiin, joukkueenjohtaja Seppo Perkiö toteaa.

Päivän luokan ensimmäinen sija jaettiin Italian Giovanni Masi De Vargaksen ja Saksan  Grischa Ludwigin kesken (221.5), kolmanneksi ratsasti Italian Francesco Martinotti (219.5).

Viidentoista parhaan kärki jatkaa suoraan sunnuntain henkilökohtaiseen finaaliin. Seuraavat kaksikymmentä jatkavat lauantain semifinaaliin, josta finaalipaikka heltiää vielä viiden kärjelle.

Siri Haanpään ori pelasti päivän

Against all odds, vaikeuksien kautta voittoon ja moni muu vastaava fraasi sopisi Siri Haanpään kilpailukokemuksiin tähän asti.

Whiz N Einstein sai lahjaksi hienot uudet kuljetussuojat, ja ne hiersivät herkkäihoisen hevosen etujalkoja kuljetuksessa niin, että se alkoi aristella niitä. Hevonen tutkittiin Belgian viimeistelyleirillä kauttaaltaan, jalat ultrattiin, mutta mitään muuta syytä ei löytynyt kuin pienet, ärsyyntyneet hiertymät. Oireilu lievittyi onneksi tavallisella miedolla voiteella.

– Pääsin satulaan ensi kertaa  toissa päivänä, ja ori oli  niin energinen, että sitä oli tosi vaikea ratsastaa. Nyt aamulla se vihdoin tuntui jo ihan hyvälle, mutta alkoi taas yllättäen aristella. Havaitsimme etukaviossa lohkeaman ja sen korjaukseen meni pari tuntia. Paikalla oli oma eläinlääkäri, koulujoukkueen eläinlääkäri ja kilpailun hoitava eläinlääkäri sekä kisan oman kengittäjän apuna Saksan joukkueen seppä, Haanpää kertoo.

Tilanne oli kuumeinen, sillä lupaa starttiajan siirtämiseen ei saatu.

– Siinä vaiheessa, kun kengitys oli valmis, minulla oli 15 minuuttia aikaa verrytellä. Koko tiimi hääräsi ympärillä, yksi toi satulaa, toinen laittoi pinteleitä ja kolmas kantoi minun tavaroitani. Ehdin verrytellä vain 10 minuuttia. Ennakkoon oli niin mietitty ja pohdittu miten valmistaudutaan, ja kaikki meni täysin pieleen, se oli ihan katastrofi. Kun lähdin radalle, Seppo sanoi että ei tarvitse jännittää, mitään ei ole menetettävissä, kaikki tästä eteenpäin on plussan päälle.

Kaikkien odotusten vastaisesti lopputulos oli kuitenkin varsin hyvä, ja kuumana ja vähän haastavanakin pidetty ori tiesi mitä tehdä ja antoi ratsastajalleen parhaansa.

– Hevonen on ollut minulla vasta puolisen vuotta, enkä ole kisannut sillä tällaisessa ympäristössä. Minulle oli myös sanottu, että se pitää verkata hyvin ja pitkään. Kun menimme areenalle, se katseli vähän, mutta sitä ei pelottanut mikään, se oli pirteä ja iloinen. Tuli tunne että, se viestitti minulle ” hei siellä selässä, kyllä mä tän hoidan, ei mitään hätää!”, Haanpää nauraa.

– Radalla ajattelin etten ala sitä pusertamaan, kun jalat oli juuri laitettu, ja annoin sen lähestulkoon spinnata itse, ja ne menivät ihan hyvin. Laukkaympyrät olivat ok, ehkä jopa vähän turhaan varmistelin niitä sekä pysähdyksiä, sillä stopeissa tuntui ensi kertaa että hevonen pysyi täysin minun mukanani. Hetkittäin taisin jopa hymyillä, oli se niin hienoa. Ja vaikka meille tuli jotain virheitä, noista lähtökohdista ajatellen olen supertyytyväinen hevoseen.

Maria Astikainen jatkaa myös lauantaille hymyssä suin.

– Radalla oli hirveän hyvä fiilis, meillä oli jotain pieniä juttuja,  ja suhteellisen vähäisillä korjauksilla pystyn nostamaan pisteitä huomenna. Erityisen tyytyväinen olen laukkaympyröihin ja vasempaan spinniin, yksi pysähdys oli myös oikein hyvä. Huomiseen lähdetään hakemaan finaalipaikkaa, se on työn takana, mutta sitä lähdetään yrittämään, ratsastaja lupaa.

Tuloksia lännenratsastuksen reiningin Euroopan mestaruudet 2015, Aachen, Saksa

14.8. Joukkuekilpailu
1) Italia  658,000
2) Saksa 656,000
3) Alankomaat 644,000
4) Iso-Britannia 635,000 5) Ranska  634,500 6)  Sveitsi 631,500 7) Tanska  625,500 8) Suomi  617,000 9) Ruotsi 614,000
Täydet tulokset: http://results.aachen2015.de/show/7/event/36/championship/reining/standing/

14.8. Ensimmäinen henkilökohtainen karsinta
1) Giovanni Masi De Vargas – Quarter Dream, ITA 221.50
1) Grischa Ludwig – Shine My Gun, GER 221.50
3) Francesco Martinotti – Rambo Bo Sun, ITA 219.50
…22) Siri Haanpää – Whiz N Einstein, FIN 209.50
…24) Maria Astikainen – Chic Ruf Enterprise, FIN 208.50
…34)  Pete Perkiö – Smart Spookster, FIN 199.00
…35) Teija Pietilä – Remidoc, FIN 198.50

Lännenratsastuksen aikataulu
La 15.8. klo 18.15- 20.40 2. karsinta, joukkuekilpailun 20 seuraavaksi parhaalle (sijat 16.-35), 5 parasta finaaliin
Su 16.8. klo 11.00-13.30 Henkilökohtainen finaali, mitalit, 20 ratsukkoa

SRL:n EM-sivut, aikataulut, joukkue-esittelyt yms: http://www.ratsastus.fi/aachen2015
Ratsastajien esittelyt: http://www.ratsastus.fi/aachen2015/lannenratsastajat

Tulospalvelu: http://results.aachen2015.de/show/7/schedule/

Järjestäjä: http://aachen2015.de/

 

Post filed under Lännenratsastus.