Oululainen Hanna Tardiveau voitti esteratsastuksen SM-kultaa Ypäjällä tammalla Wetrichta kokonaistuloksella 11.41. Hän lähti sunnuntaina kahden osakilpailun jälkeen neljänneltä sijalta kahdelle ratkaisukierrokselle.

– Aika tunne on nyt, en osaa sanoin kuvailla. Tavoitteeseen päästiin! Tämä oli minulle ensimmäinen Suomen mestaruus. Prinssillä olen voittanut PM-kultaa kaksi vuotta sitten, mutta henkilökohtaisesti SM-kulta merkitsee minulle vielä enemmän, ratsastaja hehkui voittonsa jälkeen.

– Ensimmäiselle kierrokselle ei ollut mitään paineita, ja ratsastin paremmin  ja rennommin kuin muina päivinä. Toiselle kierrokselle lähdin viimeisenä, jolloin ehdin nähdä miten muut menivät radan ja tiesin tilanteen. Jännitti niin, ettei se häirinnyt suoritusta, mutta viritti hevosen juuri sopivasti.

Toiselle kierrokselle lähdettäessä erot kärjessä olivat äärettömän niukat, yhden pudotuksen sisällä pisteissä oli neljä ratsukkoa. Yhdellä puomilla Tardiveaun mitalin väri olisi muuttunut pronssiseksi, kun hopealle noussut Hyvinkään Ville Kulkas otti Calimbarilla radalta vain yhden aikavirheen ja sai koknaistulokseksi 12.51. Pronssille nousivat tasaisen hyvää työtä tehneet Kirkkonummen Marina Ehrnrooth ja EVLI Luikka (15.03).

Kahden osakilpailun jälkeen johdossa ollut Janakkalan Sanna Backlund sai Wiseguylla kaksi pudotusta kummallakin kierroksella sijoittuen viidenneksi. Neljännen tilan otti helsinkiläinen Maria Isolauri Bellodiella.

Wetrichta tuli Tardiveaulle kuusivuotiaana ja yhteistyö on kestänyt saman verran. Tardiveau kilpaili Ypäjällä myös orillaan Prinz Clintus, mutta valitsi finaalin tammansa oriin etujalan hieman reagoitua lauantain kilpailun jälkeen.

– Ne ovat todella erityyppiset hevoset, mutta molemmat haluavat miellyttää ratsastajaa ja tehdä kaikkensa. Ne tietävät, koska  ollaan töissä ja hoitavat tehtävänsä hyvin radalla, molemmat ovat vielä kilttejä ja kauniita. Vissiin luottavat minuunkin, kun meillä on ollut aika tasaisen hyvä kausi molempien kanssa, Tardiveau hymyili.

– Olen ollut kolme viikkoa reppureissulla, nyt mennään kotiin Ouluun, sitten Tuuriin ja syksyllä Horse Show´hun.

– Ratamestari (Aki Ylänne) ei kyllä säästellyt, hän laittaa tällä tasolla aika vaikeita ratoja, joilla erotellaan jyvät akanoista. Sanoisin, että hän onnistui radoissa. Pohja toimi hyvin.

Ville Kulkas oli hopeaansa erittäin tyytyväinen.

– En alun perin odottanut näin hyvää tulosta, hevonen alkoi tsempata paremmin kuin mitä olin odottanut ja sai itseluottamuksen päälle. Vähän se alkoi väsyä toisella kierroksella ja olla hapoilla, mutta jostain se vaan kaivoi lisäenergiaa ja venytti ne pari okseria.

– Hevonen on hypännyt tällä kaudella 140-145 sentin luokkia ihan kohtuullisella menestyksellä. Kun kisataan Ypäjällä, tietää, että pohjat ovat kunnossa. SM on yksi vuoden jännittävimpiä ja arvokkaimpia kisoja, ja jos hevonen on valmis, siihen pitää osallistua.

– Kisa oli tasainen. Olen viimeksi ollut mukana muutama vuosi sitten, mutta silloin kirjo oli paljon laajempi, sanoi Kulkas, jolla on tilillä jo tätä ennen kaksi hopeaa ja pronssi.

Myös Marina Ehrnrooth kiitti hevostaan.

– Olen tosi tyytyväinen siihen, yllätyin, miten hienosti se meni. Se on palannut pitkältä tauolta ja hyppäsi viime viikonloppuna hyvin, mutta ei ole pitkään aikaan hypännyt näin paljoa.

– Tänään se tuntui todella hyvältä radalla, ja olen tyytyväinen myös omaan ratsastukseeni. Eilen tuntui, että olen vielä vähän ruosteessa kilpailtuani lähinnä 130-tasoa nuorilla hevosilla tällä kaudella. Lauantaina ei ollut vielä tarvittavaa ”flow’ta” isoihin luokkiin, tänään pääsin paremmin rytmiin kiinni ja se tuotti tulosta, kertoi Ehrnrooth.

Nuorten kisassa jännitystä viimeiseen minuuttiin – kulta Jenna Eeronheimolle

Myös nuorten SM-kisassa taisteltiin kultamitalista tosissaan ja osakilpailu säilyi jännittävänä viime minuuttiin asti. Joni Koivusalo oli johdossa startatessaan Renessinillä viimeisenä toiselle kierrokselle, mutta yksi pudotus maksoi kultamitalin vain 0,46 pisteen erolla voittajaan. Kultamitalin nappasivat oululainen Jenna Eeronheimo ja  Still-Hof Merbau lopputuloksella 13.17 seinäjokelaisen Koivusalon pisteiden ollessa 13.63. Pronssille ratsasti Kirkkonummen Johanna Talvio Cydonialla (18,60).

– Toinen kierros oli koko viikonlopun paras, tuntui todella hyvältä. Tämä on ensimmäinen hevonen, jolla pääsen hyppäämään isoa luokkaa. Se on kooltaan aika pieni, mutta lottovoitto hevosena, se hyppää aina täydellä sydämellä. Sillä on tosi kova halu hypätä, se ei ole kertaakaan pysähtynyt, kuvasi Jenna Eeronheimo, joka Ypäjällä ratsasti ensimmäisen kultamitalinsa.

– Unelmana on olla joskus tosi taitava ja jatkaa isoilla radoilla. Tällä kaudella olemme hypänneet 130 – 135:n tasolla ja vasta yhden 140 cm:n radan. Pikkuhiljaa mennään ylöspäin, ensi vuonna tavoitteena on gp-sarja.

Eeronheimo on 21-vuotias rakennustekniikan ja liiketalouden opiskelija ja ratsastaa viimeistä kauttaan nuorissa. Ratsastajaa valmentaa Pekka Mäkelä.

Koivusalolta viimeinen kierros vei kullan, mutta kirkasti viimevuotisen pronssin kuitenkin hopeaksi.

– Renessin teki omituisen hypyn sarjan B-osalle, meinasin tippua ja menetin jalustimen. Hyppäsin sen jälkeen kolme estettä ilman jalustinta, mutta näitä sattuu ja tapahtuu, en ala asiaa sen enempää selittelemään, sanoi Koivusalo.

– Olen tosi tyytyväinen kuitenkin, se oli hevoselta huikea suoritus, sen verran kokematon se vielä on. Renessin on tyypiltään pieni, sellainen lyhytrunkoinen. Se on kuin kumipallo, mukautuvainen ja elastinen hevonen, jolla voi pidentää ja lyhentää. Sillä on aivan mieletön laukka, koskaan ei jää välit lyhyiksi. Renessin on nyt koko ajan tasaisempi, vaikka kuumuu edelleen helposti, esim. jos verkka on ahdas ja siellä on paljon hevosia. Tänään se oli kohtuullisen rauhallnen.

–  Zorlando ei ollut tarpeeksi varovainen eilen. Ajattelin, että sen kanssa voi taistella pronssista, ja Renen kanssa voi taistella voitosta, se on tupla tai kuitti.

Johanna Talviolle SM-mitali oli ensimmäinen lajissaan.

– Radat olivat hyvät, aika selkeät tehtävät ja sai ratsastaa. Sarjavälit olivat ehkä vähän vaikeampia, arvioi Johanna Talvio.

Ratsastaja iloitsee hevosensa noususta huipputasolle erityisen paljon, sillä tie on ollut pitkä ja kivinen.

– Se on ollut eräänlainen tuhkimotarina. Kun ostimme Cydonian Saksasta kuusivuotiaana, sillä havaittiin löydöksiä ja se meni takaisin Saksaan laitumelle toipumaan pitkäksi ajaksi. Siinä vaiheessa, kun halusimme sen Suomeen siskolleni Eveliinalle, sen piti olla täydessä kisatreenissä ammattilaisen tallilla, mutta kun se tuli, se oli aivan hirveän laiha ja huonossa kunnossa. Meni vuosi ennen kuin se saatiin kisakuntoon. Minulla se on ollut nyt kaksi kautta, ja tämän kauden se on ollut parhaimmillaan. Toisaalta kun se ole paljoa kilpaillut nuorena, sillä ei myöskään vielä paljon kilometrejä alla.

Roosa Rajamäki junioreiden mestari

Kultamitalisti Roosa Rajamäki oli ennen finaalia ensimmäisenä ratsulla Pimiento de la Violle ja toinen Wish of Palatinalla. Finaaliin niistä lähti ensimmäinen, ja se sai ensimmäisellä kierroksella pudotuksen aikavirheen kera ja toinen sujui virheittä.

–  Valitsin finaalihevosen Ihan tuntemuksella sen mukaan miten ne olivat hypänneet osakilpailut tähän asti.  Pimiento oli tosi tasainen ja hyvän tuntuinen täällä, ja vaikka toisen kanssa minulla onkin enemmän kokemusta, päätin ottaa riskin ja kokeilla, kertoi Rajamäki.

Rajamäki siirtyi treenaamaan loppuvuodesta Sanna Backlundin tallille Janakkalaan. Elokuun lopulla hän tähtää nuorten GP-finaaliin.

– Nyt hevoseni saa paljon rapsutuksia ja vähän lepoa.

Kyseessä oli hämeenkyröläisen Rajamäen ensimmäinen SM-kulta. Mitali tuli 5,5 virhepisteellä, kun hopealle nousi vain puolen pisteen erolla Kirkkonummen Hanna Nordström Aleceylla (6,0). Pronssille nousi Jalasjärven Miisa Pulkkanen Bardot’n kanssa (12,5).

– Tiesin,  että hevoseni pystyy tekemään puhdasta suoristusta loppuun asti, kaikki onnistui tänä viikonloppuna ja tulos on sen mukainen. Hevonen on melko pieni, mutta sillä kova kapasiteetti, se antaa kaikkensa ja siihen voi aina luottaa, kehui Hanna Nordström kilpakumppaniaan.

Hopeamitali on Nordströmin ensimmäinen.

– Tämä oli meille ensimmäinen kerta kun kisoissa oli enemmän kuin kolme starttia, piti tsempata kunnolla. Alecey on tosi rehellinen, yrittää aina kaikkensa ja sen kanssa on varma ja hyvä fiilis mennä. Se hyppää mistä tahansa, kun tietää minne on menossa. Tulin tänne ja yritin parhaani, oli hienoa näyttää kuinka paljon hevonen on kehittynyt. Olen ylpeä oikeastaan meidän molempien suorituksista, pysyimme skarppeina loppuun asti, hymyili ratsastaja.

Suomessa ratsastaja treenaa Petra Hackmannin luona, mutta hän viettää myös pitkiä aikoja Saksassa Niclas Aromaan valmennuksessa. Aromaa tuli avuksi myös paikan päälle mestaruuksiin.

Miisa Pulkkanen ei ollut niinkään yllättynyt lopputulemasta kuin hevosesta, jolla se saavutettiin.

– Bardot loukkaantui reilu vuosi sitten, ja se  on hypännyt treeneissä ja seurakisoissa 80-90 senttiä. Luotin enemmän toiseen hevoseeni (LRK Kükenmoor’s Quick Flick), ja ajattelin hypätä sillä viimeisen päivän. Bardot’n kanssa on tehty paljon kunto- ja laukkatreeniä, mutta en osannut arvata sen hyppykuntoa. Luotin siihen päivä päivältä enemmän ja olen tosi onnellinen, että se jaksoi hypätä näin hienosti. Se on herkkä, sisukas ja suurisydäminen huippu-urheilija, joka taistelee kaikkensa minun puolesta, ylisti ratsastaja hevostaan.

Pulkkanen voitti tänä vuonna junioreissa PM-hopeaa, nyt edessä ovat EM-kilpailut Beckhamin kanssa puolentoista viikon päästä Itävallassa.

– Viime talven opiskelin ja treenasin Tampereella, nyt olen ratsastanut koko kesän kotona.  Tampereella minua on valmentanut Kari Nevala, ja Henrik Ehrnroothin kanssa on tehty myös pitkään yhteistyötä.

Kaikki mitalistit kilpailevat nyt viimeistä vuottaan junioreissa ja opiskelevat lukioasteella.

ESTERATSASTUKSEN SM, LOPPUTULOKSET KOLMEN OSAKILPAILUN JÄLKEEN, seniorit, nuoret ja juniorit

Senioreiden SM, lopputulos kolmen osakilpailun jälkeen                                                                                                                  

1) Hanna Tardiveau – Wetrichta Oulu 11,41, 2) Ville Kulkas – Calimbar Hyvinkää 12,51, 3) Marina Ehrnrooth – EVLI Luikka Vitträsk 15,03

4) Maria Isolauri – Bellodie Kirkkonummi 19,33, 5) Sanna Backlund – Wiseguy Janakkala 20,00, 6) Antonia Hartwall – Sunland de Thieusies Helsinki 25,40, 7) Joonas Oranta – Calazio Salo 26,26, 8) Janna Jensen – Calbay Janakkala (Somero) 30,89

Emma Broända – Juniper Romeo ei start. 2. kierrokselle

 

Nuorten SM, lopputulos kolmen osakilpailun jälkeen

1)Jenna Eeronheimo – Still-Hof Merbau Oulu 13,17, 2) Joni Koivusalo – Renessin Seinäjoki 13,63, 3) Johanna Talvio – Cydonia Kirkkonummi 18,60

4) Janette Kyyriäinen – Ulrida Janakkala 24,50, 5) Okko Pöllänen – Dermalogica Pure Power Tuusula 28,77, 6) Vera Elopuro – Zennie Helsinki 38,26, 7) Nita Raiskio – Cassius D Tampere 46,99, 8) Mari Mäntysalmi – Clintwood Virrat 79,43, Sandra Lähde – Bearella hyl, Emma Tallberg – Dolce Vita Crosby hyl

 

Junioreiden SM, lopputulos kolmen osakilpailun jälkeen                            

1) Roosa Rajamäki – Pimiento de la Violle Hämeenkyrö 5,5, 2) Hanna Nordström – Alecey  Kirkkonummi 6,0 3) Miisa Pulkkanen – Bardot Jalasjärvi 12,5

4) Henna Vahantila – Zino Janakkala 15,0, 5) Rosa Mäkelä – Virgin Express Hämeenlinna 17,5, 6) Laura Luusua – Daranco Nuuksio  19,0, 7) Julia Haikonen – Best Choice Fly With Me Karijoki 19,5; 8) Tiiu Tiihonen – Spartan IM Kerava 22,0, 8) Janina Kvarnström – Hyper Panda Siuntio 22,0, 9) Joona Mansikkaoja – Kragbech’s Celica Tampere 26,0, 11) Kirsi Kankaala – Ultrafox Oulu 26,5, 12) Wilma Heikkinen – Diamond O.T. Lowlands Z Janakkala 27,5, 13) Sara Björkroth – Call Me Kirkkonummi 38,5, 14) Sara Kortesoja – Matrica Mikkeli 39,0, 15) Annika Mäkelä – Nando Z Hollola 46,0

 

Luokkatulokset:

 

Luokka 18 – Seniorit, 3. osakilpailu, 145+150cm arv. 2 kierrosta (A1/A1), 10 lähtijää ja 3 sijoittuu

1) Marina Ehrnrooth, Vitträskin Ratsastajat ry – EVLI Luikka (1)-(0)/57.99-1, 2) Antonia Hartwall, Ratsastusseura Skara ry – Sunland de Thieusies (0)-(4)/58.30-4, 2) Hanna Tardiveau, Oulun Ratsastajat ry – Wetrichta (4)-(0)/57.31-4, 4) Maria Isolauri, Riding Club Cavalor ry – Bellodie (5)-(1)/61.29-6, 4) Ville Kulkas, Hyvinkään Urheiluratsastajat r – Calimbar (5)-(1)/62.38-6, 6) Sanna Backlund, Hattel Riders ry – Wiseguy (8)-(8)/57.80-16, 7) Joonas Oranta, Salon Ratsastusseura ry – Calazio 170 (9)-(10)/65.31-19, 8) Janna Jensen, Hattel Riders ry – Calbay (13)-(9)/60.45-22, 9) Emma Broända, Kokkolan Ratsastajat ry – Juniper Romeo (17)-Ei lähde, 10) Valtteri Reilin, Tampereen Ratsastusseura ry – Welfe de la Vie Kesk.

 

Luokka 17 – Nuorten SM 3. osakilpailu, 140+145cm arv. 2 kierrosta (A1/A1), 10 lähtijää ja 3 sijoittuu

1) Jenna Eeronheimo, Ratsastusseura Ork ry – Still-Hof Merbau 2784 (4)-(0)/58.80-4, 2) Okko Pöllänen, Tuusulan Ratsastajat ry – Dermalogica Pure Power (5)-(1)/63.53-6, 3) Joni Koivusalo, Etelä-Pohjanmaan Urh.Rats. ry – Renessin (4)-(4)/58.76-8, 4) Janette Kyyriäinen, Hattel Riders ry – Ulrida (4)-(5)/62.96-9, 5) Johanna Talvio, Cool Riders ry – Cydonia (6)-(4)/59.69-10, 6) Vera Elopuro, Helsingin Ratsastajat ry – Zennie (5)-(13)/62.86-18, 7) Mari Mäntysalmi, Virtain Ratsastajat ry – Clintwood (25)-(5)/60.77-30, 8) Nita Raiskio, Tampereen Ratsastusseura ry – Cassius D (19)-(12)/58.76-31, 9) Sandra Lähde, Ratsastusseura Varsa ry – Bearella (4)-Hyl., 10) Emma Tallberg, Ratsastusseura Team Nissala ry – Dolce Vita Crosby Hyl.

 

Luokka 19 – Junioreiden SM, 3. osakilpailu 130+140cm arv. 2 kierrosta (A1/A1), 15 lähtijää ja 4 sijoittuu

1) Hanna Nordström, Evitskogin Ratsastajat ry – Alecey (0)-(0)/62.55-0, 2) Laura Luusua, Riding Team Nuuksio Rtn ry – Daranco (4)-(0)/61.30-4, 3) Roosa Rajamäki, Tallitiimi ry – Pimiento de la Violle (0)-(5)/65.76-5, 4) Rosa Mäkelä, Hämeen Ratsastajat ry – Virgin Express (1)-(5)/66.51-6, 5) Tiiu Tiihonen, Keravan Ratsastusseura ry – Spartan IM (5)-(2)/68.03-7, 5) Henna Vahantila, Hattel Riders ry – Zino (6)-(1)/64.33-7, 7) Julia Haikonen, Myrkyn Yksityisratsastajat ry – Best Choice Fly With Me (4)-(4)/62.72-8, 7) Miisa Pulkkanen, Jalasjärven Ratsastajat ry – Bardot (0)-(8)/62.04-8, 9) Janina Kvarnström, Siuntion Urheiluratsastajat ry – Hyper Panda (9)-(0)/61.29-9, 10) Kirsi Kankaala, Oulun Ratsastajat ry – Ultrafox (7)-(6)/70.15-13, 10) Wilma Heikkinen, Hattel Riders ry – Diamond O.T. Lowlands Z (4)-(9)/66.74-13, 12) Joona Mansikkaoja, Tampereen Ratsastusseura ry – Kragbech’s Celica (9)-(6)/69.39-15, 13) Sara Kortesoja, Team Mp Riders ry – Matrica (12)-(9)/64.64-21, 13) Sara Björkroth, Rocky Riders ry Rf – Call Me (12)-(9)/65.99-21, 15) Annika Mäkelä, Korpikylän Ratsastajat ry – Nando Z (21)-(13)/67.99-34

 

 

Post filed under Esteratsastusta, Ypäjän Hevosopisto.