4YourHORSE – sinun hevosellesi!

Terhi Stegars ja Emile Faurie mukana 4YourHORSE-foorumissa

Kilparatsastus on ainutlaatuinen laji muiden urheilulajien joukossa. Olympialaisissa vain ratsastajilla on joukkuetoverinaan luontokappale, tarkemmin 500-600 kiloinen nelijalkainen pakoeläin, hevonen. Hevosten mukanaolo ratsastusurheilussa asettaa aivan erityiset vaatimukset niiden hyvinvoinnin varmistamiseksi. Jokaisen ratsastajan ja hevosalan toimijan pitää kantaa vastuunsa tästä monipuolisesta, yhteistyöhaluisesta mutta myös omilla aivoillaan ajattelevasta kumppanista.

Vuoden kiinnostavimmaksi hevostapahtumaksi kasvava 4YourHORSE kerää Helsinkiin laajan kansainvälisen asiantuntijaryhmän luennoimaan ja keskustelemaan hevosten koulutusta, oppimista ja käsittelyä koskevista kysymyksistä. Aiheeseen paneudutaan myös käytännön esityksissä. Jäähallissa Helsinki International Horse Show´n yhteydessä tiistaina 20.10. järjestettävä 4YourHORSE-foorumi koostuu seminaarista ja havaintoesityksistä.

4YourHORSE-tapahtuman asiantuntijat ovat maailman huippuluokkaa. Päivän päätähti saapuu Australiasta. Hän on yksi maailman arvostetuimmista hevoskouluttajista, Dr. Andrew McLean. Hänen rinnallaan kansainvälistä näkemystä keskusteluun tuovat huippuratsastaja Terhi Stegars, kaksinkertainen olympiaratsastaja Emile Faurie sekä eläintenkouluttaja Tuire Kaimio.

Viime viikonloppuna kouluratsastuksen maailmancupin finaalissa Las Vegasissa kilpaillut Stegars osallistuu paneelikeskusteluun, jonka aiheena on ”Ovatko hevosen hyvinvointi ja kilpaurheilu yhteen sovitettavissa?”

”Kyllä kilpaurheilu ja hevosen hyvinvointi on yhteen sovittavissa. Se vaatii seuraavia asioita: suunnitelmallisuutta, joustavuutta, etologian tuntemusta, hevosen fysiikan ja psyyken tuntemusta sekä tietysti tavoitteisiin sopivaa ratsastustaitoa”, Terhi Stegars toteaa.

”Minulla on punaisena lankana treenissä ja kilpaurheilussa aate: hevosen hyvinvointi niin henkisesti kuin fyysisesti, on aina asetettava tärkeysjärjestyksessä ratsastajan menestyksen edelle”, hän jatkaa.

Myös toinen kouluratsastuksen kansainvälinen huippunimi, englantilainen Faurie, osallistuu tapahtumaan. Faurie on Suomen maajoukkuevalmentaja ja moninkertainen arvokilpailuratsastaja ja EM-mitalisti. Hän pitää seminaarin järjestämistä mahtavana ideana.

”Meidän kaikkien pitää aina miettiä ja keskustella siitä, miten valmennusmenetelmiä voi kehittää. Tämä seminaari on erinomainen asia. Toivon, että ihmisillä on positiivinen ja avoin asenne ja he ovat valmiita keskustelemaan”, Faurie sanoo.

Faurie pitää Jäähallissa iltanäytöksen loppuhuipentuman, Piaffe-harjoituksen yhdessä kolleegansa, maajoukkuevalmentaja ja huippuratsastaja Janne Berghin kanssa. Bergh on kouluttanut useita kansainvälisen Grand Prix -tason hevosia ja hän on yksi maamme arvostetuimmista valmentajista. Faurien ja Berghin esityksessä on mukana kolme eritasoista kouluhevosta, joiden piaffe-harjoittelua kaksikko käy yleisön edessä läpi.

“4YourHORSE-foorumi on lajillemme tärkeä tapahtuma. Kaikki hevosen hyvään kohteluun ja hyvinvointiin liittyvä on parhaillaan erittäin ajankohtaista.  On tärkeää jatkuvasti seurata, millaisia vaatimuksia hevosurheilu asettaa huippu-urheilijoille eli hevosille ja alan toimijoille,” Helsinki Horse Show´n tapahtumajohtaja Tom Gordin toteaa.

Korkeatasoinen asiantuntijaryhmä keskustelee iltapäivän paneelissa siitä, ovatko hevosen hyvinvointi ja kilpaurheilu yhteen sovitettavissa. Paneelissa ovat mukana McLeanin ja Stegarsin lisäksi emeritusprofessori Ilkka Alitalo, eläintenkouluttaja Minna Tallberg ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli.

”Pidän hevostoiminnan ensisijaisena lähtökohtana hevosen hyvinvointia ja hevosen tarpeiden toteutumista. Toiminnan hevosen kanssa tulisi olla yhteistyötä ihmisen ja eläimen välillä, jossa huolehditaan siitä, että tekeminen on mielekästä ja palkitsevaa myös hevoselle”, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja ja pitkäaikainen hevosharrastaja Kati Pulli sanoo.

Toinen iltapäivän luennoitsijoista, Dr. McLeanin ohessa, on yli 20 vuotta ammattimaisena eläinnäyttelijöiden kouluttajana eläinnäyttelijöiden kouluttajana tunnettu Kaimio. Hän on kouluttanut muun muassa Myrsky-elokuvan kaukasianpaimenkoirat ja Poika ja ilves -elokuvan ilveksen. Kaimio on kirjoittanut useita eläintenkoulutusaiheisia teoksia ja hän opettaa hevosalan ja eläintenkoulutusoppilaitoksissa.

Illan esityksessä on mukana myös lännenratsastaja Kari Vepsä, joka esittää oman valmennusmetodinsa. Eläintenkouluttaja ja ratsastusvalmentaja Minna Lindström ja eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola kertovat, miten ”Klassinen ratsastus kohtaa tuplavahvisteen”. Heidän esityksessään on mukana paralympiaratsastaja Jaana Kivimäki.

“Olemme saaneet kokoon fantastisen asiantuntijaryhmän, ihan maailman ja Suomen huipulta. Yleisöä hemmotellaan todellakin tänä vuonna”, Gordin hehkuttaa.

Tiistaina 20.10. Helsingin Jäähallissa järjestettävän seminaarin ja näytöksen lipunmyynti alkaa 5. toukokuuta, liput Lippupalvelusta. Luentotilaisuus järjestetään iltapäivällä ja live-esitys illalla. Jokaisesta myydystä lipusta menee yksi euro myöhemmin valittavaan hevosen hyvinvointiprojektiin. 4YourHORSE järjestetään yhteistyössä Suomen Ratsastajainliiton kanssa.

Helsinki Horse Show´n kotisivut  www.helsinkihorseshow.fi
Facebookissa  www.facebook.com/HelsinkiHorseShow
Twitterissä  https://twitter.com/hihs
Instagramissa  helsinkihorseshow

Post filed under Helsinki International UB Horse Show.