11070028_824751424227058_8925201566167428188_o

Helsinki International Horse Show´n yhteydessä järjestetään laaja asiantuntijatapahtuma hevosten hyvinvoinnin ja hevosurheilun ympärillä, 4YourHORSE seminaari ja klinikka. Helsinki Horse Show ja Suomen Ratsastajainliitto yhdistävät voimansa tärkeän asian puolesta.

-Kansalaiskeskustelu hevosten koulutuksesta ja hyvinvoinnista on aktiivista, mikä ajankohtaisti 4YourHORSE -tilaisuuden järjestämisen. Kansainvälinen Helsinki Horse Show kerää suuren yleisön ja median huomion ja antaa samalla tälle tärkeälle asialle mainion näyttämön, tapahtumajohtaja Tom Gordin perustelee.

-On tärkeää, että jatkamme keskustelua hevosen hyvinvoinnista ja hevostaidoista. Lokakuussa hevoset ja ratsastus ovat Horse Show´n ansiosta laajasti esillä Suomessa ja tapahtuma tarjoaa siten erinomaisen alustan tälle keskustelulle, Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall toteaa.

Helsingin Jäähallissa 20.10. järjestettävän 4YourHORSE -seminaarin ja klinikan asiatuntijat esittelevät näkemyksiään hevosten kouluttamisesta ja valmentamisesta. Päivän päätähti on yksi maailman arvostetuimmista hevoskouluttajista, Dr. Andrew McLean Australiasta. Mukana ovat myös maamme hevoskouluttajista eläinnäyttelijöiden kouluttajana tunnettu Tuire Kaimio ja lännenratsastaja Kari Vepsä.

Hevosten kouluttaminen ja hyvinvointi ovat asioita, joihin hevosihmisillä on vahva näkemys. Hevosmaailmassa on pitkät perinteet ja valmentajilla usein vuosikymmenien kokemusperäinen tietotaito. Ristiriitoja ison nelijalkaisen pakoeläimen kanssa tulee kuitenkin usein, ja joskus koulutuksessa valitettavasti valutaan hyväksyttävän rajan väärälle puolelle.

Juuri tuon rajan vetäminen puhuttaa tällä hetkellä myös Kansainvälisessä Ratsastajainliitossa, FEIssä, sillä ihmisillä on siitä erilaisia näkemyksiä. Se kuitenkin tiedetään, että stressi ja pelko koulutuksessa johtavat jännitykseen ja pakoreaktioihin, jotka voivat tulla yllättävällä tavalla esiin hevosen myöhemmällä uralla.

-Haluamme osaltamme kantaa vastuuta hevosen hyvinvoinnin ja hevosurheilun yhteensovittamisesta. Olemme ylpeitä siitä, että onnistuimme saamaan pääesiintyjiksi alan todellisia kärkinimiä. Heiltä saamme varmasti uusia näkemyksiä hevosen luonteesta ja ominaisuuksista ja toimivia ratkaisuja yhteistyön parantamiseksi, Gordin kiittää.

McLean on filosofian tohtori ja luonnontieteiden kandidaatti, joka on erikoistunut hevosen kongnitioon ja oppimiseen sekä eläintieteeseen. Taustaltaan myös erittäin arvostettu kilparatsastaja valmentaa ja luennoiyliopistoissa ja seminaareissa ympäri maailmaa. Hänen Australian Equine Behaviour Centre -valmennuskeskuksensa Melbournen lähistöllä on kansainvälisesti tunnustettu hevosten valmennukseen ja käyttäytymisen muuttamiseen keskittyvä talli.

McLean korostaa, että on juuri valmentajan ja ratsastajan hevostaitoa tunnistaa hevosen pelkotila ja jännitys, ja löytää kunkin hevosen kohdalla oikea tapa toimia. Hevonen oppii palkitsemalla, stimuloimalla ja virheiden kautta, mutta se ei osaa tehdä päätelmiä tai suunnitella käytöstään etukäteen. Se on juuri tästä syystä hyvin viaton kumppani, mikä jokaisen hevosen kouluttajan pitäisi ymmärtää.

Kaimio on toiminut yli 20 vuotta ammattimaisena eläinnäyttelijöiden kouluttajana ja opettaa hevosalan ja eläintenkoulutusoppilaitoksissa. Hänen asiakkainaan ovat olleet esimerkiksi Myrsky-elokuvan kaukasianpaimenkoirat ja Poika ja ilves -elokuvan ilves. Muusikko Vepsä on MM-tason lännenratsastaja ja pitää Karkkilassa hevosten kouluttamiseen ja käsittelyyn erikoistunutta KV-Stablea.

-On todella hienoa, että Horse Show’ssa on tällaisia aiheita ja olen erittäin mielelläni kantamassa korteni kekoon, Tuire Kaimio sanoo.

-Sen sijaan, että lähdetään tuomitsemaan jotain hevosen käyttötarkoitusta sinänsä, on hyvä huomata, että monetkin asiat voidaan opettaa hevoselle sen hyvinvointi huomioon ottaen ja silti päästä haluttuun tulokseen. Hevosen kannalta olisi tärkeintä miettiä millaista sen jokapäiväinen elämä on, Kaimio jatkaa.

-Meillä on liikaa kouluttamattomia hevosia. Tämä perustuu suurelta osin siihen, että hevoset eivät ymmärrä ihmisen johtajuutta. Hyvällä ratsastajalla pitää olla paljon hyviä työkaluja niin maasta käsittelyyn kuin ratsastukseenkin, Vepsä toteaa.

Tiistaina 20.10. Helsingin Jäähallissa järjestettävän seminaarin ja näytöksen lipunmyynti alkaa 5. toukokuuta, liput Lippupalvelusta. Luentotilaisuus järjestetään iltapäivällä ja live-esitys illalla. Jokaisesta myydystä lipusta menee yksi euro myöhemmin valittavaan hevosen hyvinvointiprojektiin.

-Tavoitteenamme on kerätä laajat hevospiirit keskustelemaan tärkeästä asiasta. Haluamme jakaa keskustelun pohjaksi paljon tietoa ja faktaa sekä mahdollisesti uusia ajatuksia hevosten kouluttamisesta. Kaikki tämä ystävämme hevosen hyväksi, Gordin toteaa.

Helsinki Horse Show´n kotisivut  www.helsinkihorseshow.fi
Facebookissa  www.facebook.com/HelsinkiHorseShow
Twitterissä  https://twitter.com/hihs
Instagramissa  helsinkihorseshow

Post filed under Helsinki International UB Horse Show.