Ratsujalostusliiton ensimmäistä kertaa lahjoittaman, vuoden 2014 urheiluhevoskasvattajapalkinnon voittaja on viinijärveläinen Pia Kiviranta. Palkinnon tavoitteena on tukea kotimaisia kasvattajia sekä samalla aktivoida kotimaista ratsuhevoskasvatusta. Palkinto lähti Noora Forsténin ideasta ja varat palkintoon kerättiin Ratsujalostusliiton Juhlagaalassa 8.11.2014. Vuoden urheiluhevoskasvattajan palkintona on huima 5000 € :n arvoinen lahjashekki, joka luovutetaan Pia Kivirannalle Helsingin Messukeskuksessa Horse Fair -messujen yhteydessä lauantaina 7.3.2015 klo 13:55.

Pia Kivirannan kasvateista neljä, May Roxanna WS, May Rex WS, May Deveraux WS ja May Rosenxena WS kilpailivat kansallisella tasolla koulu- ja kenttäratsastuksessa keräten yhteensä hienosti 303 ranking pistettä. Menestynein kasvateista oli May Roxanna WS, joka keräsi 186 rankingpistettä.

Ajatus urheiluhevosten kasvattamisesta lähti Pian mukaan kiinnostuksesta hevosurheiluun. Pia aloitti ratsastuksen 25-vuotiaana ja oli heti kiinnostunut kilpailemisesta. Koska oma kilparatsastajan ura ei lähtenyt varsinaisesti odotusten mukaiseen nousuun, niin hän päätti keskittyä kilpahevosten kasvattamiseen. Pia on oppinut alasta paljon muun muassa Jukka Kallungilta, Marja Haulalta ja Riitta Westerholmilta.

Pian kasvatustyö alkoi vuonna 2003 Marja Haulan tänä vuonna Valion arvolla palkitulla FWB-tamma Daschalla, jonka Pia leasasi jalostuskäyttöön. Edellä mainittujen neljän rankingpisteitä keränneen hevosen emän Bjerres May Xandran Pia osti Tanskasta, koska sillä oli hieno suku ja lisäksi se oli kaunis ja upealiikkeinen. Tamma osoittautui myös todella hyväluonteiseksi, herkäksi ja luottavaiseksi ja näitä hyviä kilpahevosen ominaisuuksia se on myös periyttänyt jälkeläisilleen. Bjerres May Xandra jouduttiin lopettamaan vuonna 2012, mutta se jätti jälkeensä erinomaisen kvartetin jälkeläisiä. Varsat ovat myös menneet oikeille henkilöille, jotka ovat olleet kunnianhimoisia ja lahjakkaita ja voineet viedä hevosia eteenpäin, mistä Pia on kiitollinen ja onnellinen.

Ratsujalostusliiton Vuoden Urheiluhevoskasvattajan palkinnon saaminen oli Pialle täydellinen yllätys ja hän suhtautuu palkinnon saamiseen hyvin nöyrästi ja sanoo, että siitä saa energiaa taas pitkäksi aikaa eteenpäin. Vaikka Pialla on kasvattajanuraa takanaan “vasta” 12 vuotta, on hän siinä ajassa saanut paljon aikaiseksi ja kasvattanut menestyneitä hevosia. Lähitulevaisuudessa Pia aikoo keskittyä myös rinnalla kulkeneeseen suomenhevoskasvatukseen ja tyttäriensä ratsastusharrastukseen.

Post filed under Ratsujalostusliitto.