Vikellyksen SM - Google Chrome_2014-10-05_19-21-10

EMMA KALLIOMAA JA LOTTA MERINEN, KUVA LILLI MERINEN

Vikellyksen Suomen mestaruuksista kilpailtiin 13 vuoden tauon jälkeen Oulun Äimärautiolla. Yksinvikellyksen kultaa voitti espoolainen, Nuuksion Ratsastajia edustava Meri Järvenpää, 19, hevosella Poker juoksuttajanaan Aime Nederström-Alanko. Järvenpään pisteet olivat 6,794 perusliikkeiden ja vapaaohjelman yhteiskeskiarvon perusteella.

– Odotukset olivat korkealla ja lähdin voittamaan. Eilen vapaaohjelma meni hyvin ja se oli lähes virheetön. Tänään oli vaikeuksia hevosen kanssa, se on aika uusi  ja jännittyi suorituksessa – välillä mentiin tosi kovaa. Sain tavallista huonommat pisteet, mutta lopulta kokonaisuus riitti, vaikka voitto jäikin täpärälle, Järvenpää toteaa.

– Voin lopettaa nyt kauden hyvillä mielin, on ollut aikamoinen kisaputki takana. Ensi kaudella tavoitteena on sijoitus PM-kilpailuista ja yritän myös saada kvaalit EM-tasolle. Vaihdan nyt senioriksi, joten minulla ei ole vielä tarvittavia pisteitä sillä tasolla.

Hopealle taipui niukalla erolla vasta 13-vuotias Lotta Merinen Lahden Ratsastajista pistein 6,776. Merisellä on hallussaan tältä kaudelta mm. minioreiden PM-pronssia. SM-pronssille nousi myös Lahtea edustava Emma Kalliomaa, 24, pisteillä 6,688, eli erot kärkikolmikon välillä olivat erittäin pienet. Sekä Merinen ja Kalliomaa kilpailivat Maarit Laitisen juoksuttamana hevosella KCM Vaultinghorses Vagebond.

SM-luokkaan oli aikaisempien kilpailutulosten perusteella valikoitunut yhdeksän maamme A-tason kärkivikeltäjää.

– Suomalaisen vikellyksen taso on noussut selvästi viime vuosina ja harjoitus näkyi suorituksissa, kärki oli hyvin tasainen. Meiltä Oulusta kilpailuissa oli mukana mm. B-tason parivikeltäjät ja kaksi yksinvikeltäjää. Tavoitteena on nousu A-tasolle ensi kaudella, kilpailun johtaja, Pohjois-Suomen alueella toimiva vikellysohjaaja Hanna Pääkkönen toteaa.

Vikellys on voimistelua laukkaavan hevosen selässä. Kilpailuja on joukkueiden lisäksi yksinvikeltäjille ja pareille. Suoritukset pisteytetään tuomariarvostelussa ja mukana ovat teknisten ohjelmien lisäksi musiikilliset vapaaohjelmat.

Suomalainen vikellystoiminta on saanut merkittävää tukea Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEIn, maailmanlaajuisesta kehitysohjelmasta. FEI Solidarity on myöntänyt 16.000 Sveitsin frangia lajin kehittämiseen vuosille 2014-16. Euroina se on lähes 15.000 eli 5.000 vuodessa. Rahat käytetään maajoukkuevalmennukseen sekä tuomari-, stewardi-, juoksuttaja- ja ohjaajakoulutukseen.

SM-kilpailujen ohella A-tasolla järjestettiin kansallinen luokka yksin- ja joukkuevikellyksessä. Yksinvikellyksen voitti Sofia Wrede af Elimä pistein 5,940 hevosella Kaladins juoksuttajana Paula Grönroos. Wrede edustaa Husaariratsastajia.

Alueluokissa B-tason yksinvikellyksen voitti Lahden Ratsastajien Maija Havusela hevosenaan Al Capone IV, jota juoksutti Mandi Kirjavainen, pisteet 5,438. C-tason yksinvikellyksen otti nimiinsä Ronja Alanko hevosella Doyher Cream Girl pistein 6,544 juoksuttajana Aime Nederström-Alanko. C-tason parivikellyksen voittivat Lilja Mikkola ja Hanna Pikkuhookana Nummi-Pusulan Ratsastusseurasta Sorrexilla pistein 5,877. Juoksuttaja Aime Nederström-Alanko.

Kilpailun järjesti Oulun Ratsastajat ry.

Yksinvikellyksen Suomen mestaruus 2014, Oulu 4.-5.10.

1) Meri Järvenpää  – Poker, Aime Nederström-Alanko 6,794

2) Lotta Merinen – KCM Vaultinghorses Vagebond, Maarit Laitinen 6,776
3) Emma Kalliomaa – KCM Vaultinghorses Vagebond, Maarit Laitinen 6,688

Post filed under Vikellys.