Kolme suomalaisvaljakkoa käy parhaillaan kauden kovimpaan koitokseen, hevosyksiköiden MM-kilpailuihin, jotka alkavat Izsákissa, Unkarissa torstaina kouluosuuksilla. Sitä ennen valjakoiden on läpäistävä vielä keskiviikkona hevostarkastus. Joukkueiden lähtövuorot arvotaan keskiviikkona illalla.

Suomen joukkueessa ovat mukana kansainvälisellä tasolla erinomaisesti menestynyt Jouni Heikinheimo – El Carillo, hallitseva Suomen mestari 2014 Marko Särmäharju – Coen D ja hopeamitalisti Saana Hakala – Brudvik Dewin.

Valjakot saapuivat kisapaikalle maanantaina iltapäivällä. Auringonpaistetta viilentää parhaillaan hurja tuuli, keli on kolea ja kisapaikkaa piessyt sade on vaikeuttanut olosuhteita. Tiistaina aamupäivällä ajettiin kuitenkin hyvin onnistunut treeni maajoukkuevalmentaja Tomas Erikssonin valvovien silmien alla.

– Hevoset ovat hyvässä kunnossa, samoin kuskit ja kaikki täysin valmiina starttiin, toteaa paikan päältä tavoitettu Heikinheimo.

Särmäharju ja Hakala ovat valmistautuneet kilpailuihin jo parin viikon ajan Kisbérissä Pohjois-Unkarissa, minne Eriksson saapui lauantaina auttamaan viimeistelyissä. Heikinheimo liittyi joukkoon perjantaina Slovakiasta, missä hän on asunut ja treenannut puolentoista vuoden ajan.

Heikinheimo ja suomalaista kantakirjaa edustava FWB-ruuna El Carillo osallistuvat MM-kilpailuihin nyt kolmatta kertaa perättäin. Neljä vuotta sitten Italiassa valjakko oli 26. tilalla ja kaksi vuotta sitten Portugalissa matka keskeytyi harmillisesti maratonille. Tällä hetkellä Heikinheimo on maailmanlistalla eli FEIn Top Driwer Award -rankingissa neljäs.

– Sijoitus ei anna ihan täyttä kuvaa, sillä kaksi kolmen tähden tasolla saamistani voitoista tuli kilpailuissa, joissa ei ollut kaikkia kärkikuskeja mukana. Täällä on nyt yli 70 valjakkoa ja monta kovaa kilpailijaa. Realistinen tavoite on kymmenen parhaan joukkoon, erinomaisella nappisuorituksella voimme yltää lähelle viiden kärkeä, Heikinheimo analysoi.

– Koulu on valjakossa ratkaisevassa osassa samoin kuin kenttäratsastuksessa. Siinä emme ole olleet vahvimpia, sillä El Carillolta puuttuu yleistä näyttävyyttä. Tällä kaudella olemme tehneet noin 52 pisteen tasoa, huippusuorituksessa Carillo pääsee lähelle 50 pistettä ja jossain yksittäisessä sen allekin, mutta MM-kisoissa se ei ole realismia.

Heikinheimon maratonvaunut varastettiin kesällä, mikä on vaikeuttanut valmistautumista.

– Viime kaudella olimme maratonilla lähes voittamattomia. Lainavaunut ovat saman valmistajan kuin varastetut, mutta vähän erilaiset, ja niihin ei ole löytynyt vielä täyttä hyvää tuntumaa. Maratonilla olemme kuitenkin varmaan aika vahvoilla, samoin tarkkuudessa ainakin tämän kauden tulosten perusteella. MM-kisoissa on nähty, että viimeisenä osuutena tarkkuus on kovaa hermopeliä ja yllätyksiäkin voi tapahtua, toivottavasti kuskilla hermo pitää, Heikinheimo sanoo.

Heikinheimo palaa Suomeen MM-kisamatkan yhteydessä.

– Perheeni muutti jo ennen koulujen alkua ja olen ollut täällä pari kuukautta itsekseni. Paluumatkalla koukkaamme Slovakian kautta ja ajamme vaimoni Lean kanssa muuttokuorman Suomeen yhdessä muun MM-porukan kanssa, saavumme Suomeen keskiviikkona illalla.

Joukkueenjohtajana MM-kilpailuissa toimii erittäin kokenut ja menestynyt valjakkokuski Ben Simonsén, joka on kilpaillut MM-tasolla sekä hevosyksiköissä että parivaljakoissa, hänellä on tilillään mm. joukkuehopeaa ja henkilökohtaista pronssia yksiköissä vuodelta 2004. Maajoukkuevalmentaja Eriksson on puolestaan niittänyt menestystä maailman huipputasolla nelivaljakoilla kilpaillen Ruotsin lipun alla.

Suomen joukkue
Jouni Heikinheimo – El Carillo
Marko Särmäharju – Coen D
Saana Hakala – Brudvik Dewin
Joukkueenjohtaja Ben Simonsén
Valmentaja Tomas Eriksson, Ruotsi

Alustava aikataulu, ajat Suomen aikaa
Keskiviikko 24.9. Hevostarkastus klo 14, lähtöjärjestyksen arvonta klo 19
Torstai 25.9. Koulukokeet klo 10 alkaen
Perjantai 26.9. Koulukokeet klo 10 alkaen
Lauantai 27.9. Kestävyyskoe eli maraton klo 9 alkaen
Sunnuntai 28.9. Tarkkuusajo klo 9 alkaen
Sunnutai 28.9. Mitaliseremoniat klo 16

Järjestäjä: http://www.izsak2014.hu/

Post filed under Valjakkoajo.