a2751f1cf80333f03ab0be86b14f08f45b93167b

Suomen ensimmäinen lännenratsastuksen MM-joukkue starttasi  reiningiin joukkuekilpailussa Caenin messukeskuksen areenalla maanantaina.

Kaksi suomalaisratsukkoa Kari Vepsä ja Custom Slidetracks sekä Maria ”Wilma” Mustonen ja  Shezdunitthehardway otti kilpailussa samat pisteet, 205,5. Ratsukot ovat jaetulla 29. sijalla maanantain jälkeen, kun puolet ratsastajista aloittaa omat osuutensa tiistaina. Kilpailu on jaettu kahdelle päivälle suuren osallistujajoukon vuoksi, mukana on 82 ratsukkoa.

– Ihan huippufiilis, uskomaton tilanne! Tuollainen hornankattila ei ole helppo kenellekään, valtava ihmisjoukko huutaa täysillä – siinä hevonen stressaa jos jossain.  ”Kustille” kriittisin vaihe areenalle keskipisteeseen tuleminen, ja se pysyi hyvin käsissä ja kaikki meni hyvin. Ainoastaan yhdessä stopissa se lähti vähän viemään, mikä maksoi meille paljon pisteitä. Itselläni on ollut vasemman lonkan kanssa ongelmia, mutta onneksi se ei hirveästi haitannut radalla, Vepsä kertoo.

– Viime kausi meni Kustin kanssa pipariksi, nyt ollaan päästy areenoilla, ja jos näin jatkuu, meillä on paljon hyviä kisoja edessä, näillä näkymin isot kisat syyskuussa Ruotsissa.

Mustonen karsi vuosi sitten mukaan EM-finaalin 20 parhaan joukossa, MM-tasolla Mustonen on tyytyväinen päivän tulokseen.

– Periaatteessa meni ookoo, vaikka ei ollut ihan pisteissä se mitä haettiin. Mitään ei jäänyt kuitenkaan hampaankoloon, oli pari pientä juttua ja pientä hiomista, jotka maksoivat sen muutaman pisteen, jotka olisi vielä halunnut. Mutta aina on vaikeampi saada hyvät pisteet, kun kyseessä on näin isommat kisat, joissa vaaditaan enemmän, Mustonen toteaa.

Kevyt hipaisu ohjaan ratkaisi Siri Haanpään radan

Ensimmäisenä aamulla joukkueessa ratsasti Siri Haanpää BA Shining Hickorylla, mutta suoritus jouduttiin valitettavasti hylkäämään.

–  Kun Siri käveli Shinen kanssa radalle, isolta screeniltä näytettiin ranskalaisen ratsukon spinnejä ja vaihdettiin  äkillisesti kuvakulmia. Shine pelästyi ja hypähti kevyesti sivuun. Siinä yhteydessä ennen varsinaista rataa Sirin toisen käden sormien rystynen osui ohjiin. Tuomaristo katsoi tilanteen videolta moneen kertaan, ja totesi että ratsastaja oli yrittänyt välttää kosketusta, mutta koska se tapahtui, suoritus hylätään, joukkueenjohtaja Seppo Perkiö kertoo.

– Muille näytettiin rauhallisia kuvia. Nostin asian tuomarikollegion käsittelyyn, mutta tuomio ei muuttunut. Puhuin myös kisojen teknisen johtajan kanssa, jotta sama ei toistuisi.

Lännenratsastuksessa satulaan koskemisesta seuraa virhepisteistä, mutta kosketus ohjiin molemmilla käsillä johtaa hylkäykseen. Harmillisen pelästymisen jälkeen Haanpää otti tilanteen hyvin hallintaansa, mutta peli oli menetetty ennen kuin se ehti alkaakaan.

– Se on tätä, sille ei voi enää mitään. Loppujen lopuksi meni suhteellisen hyvin ja suoritus parani loppua kohti, se oli kuulemma yksi parhaimpia ratojamme sitten sen alkuhässäkän jälkeen. Onneksi on aivan mahtava tiimi takana ja tästäkin suosta noustaan, Haanpää toteaa urheasti.

Joukkuekilpailu ratkeaa tiistaina, jolloin vuorossa ovat Maria Astikainen Chic Ruf Enterprisella ja Pete Perkiö Smart Spooksterilla. Yksilökilpailussa on mukana silloin myös Teija Pietilä ratsulla Remidoc.

Suomen joukkue tämän päivän jälkeen hännillä. Joukkueessa on neljä ratsukkoa, joista kolmen parhaan tulos lasketaan, joten peli ei ole suinkaan vielä menetetty. Johdossa oli odotetusti USA ennen Belgiaa ja Saksaa.

Joukkuekilpailusta 15 parasta saa suoraan paikan henkilökohtaiseen mitalikilpailuun, joka käydään lauantaina. Sijoilta 16.-35. jatketaan torstain semifinaaliin, josta jatkopaikan saa edelleen viiden kärki.

Tulospalvelu: http://www.normandy2014.com/schedule-results/by-day

Post filed under Lännenratsastus, Yleiset Uutiset.