Anna von Wendt Denzel, kuva Anna-Kaisa Rantalainen..jpg

ANNA VON WENDT, DENZEL, KUVA ANNA-KAISA RANTALAINEN

Anna von Wendt ratsasti ensimmäisen kouluratsastuksen Suomen mestaruutensa ruunalla Denzel Ypäjällä sunnuntaina. Ratsukko voitti sekä lauantaina GP:n että sunnuntain GP vapaaohjelman. Toinen SM-mitali on nuorten ratsastajien pronssia kymmenen vuotta sitten.

– Lähdin hakemaan mitalia, mutta en ollut varma väristä. Yllätyin, että voitin eilen. Meni kyllä tosi hyvin, ja olen iloinen, että saimme niin hyvät pisteet, jotka olivat myös ennätyksemme. Tänään jännitettiin loppuun asti kuinka käy. Vedin vasenta piruettia kolme kertaa, kun se meni aina pieleen. Ensimmäisessä tuli yksi huono askel, ajattelin että teen sen uudelleen. Nappiin ei mennyt viimeinenkään, mutta piti yrittää kaikkensa, tuore SM-voittaja hymyilee.

Ratsastaja on kouluttanut 14-vuotiaan ruunan itse, yhteistyö on kestänyt jo 10 vuotta. Ratsukko on ottanut kansainvälisiä gp-sijoituksia viime kaudesta lähtien.

– Denzel on hassu tyyppi, auttaa minua ja tekee kaikkensa puolestani. Se voi olla tosi räjähtävä tai laiskanpulskea, mutta kun sen saa oikeaan vireystilaan, se on tosi hieno.

Von Wendt, 31, on kauppatieteiden kandidaatti ja ammatiltaan maanviljelijä sekä ammattiratsastaja ja valmentaja. Ratsastajalla on 15 hevosen täysihoitotallitalli kotitilallaan Kemiönsaarella Björkbodassa, joukossa 7 omaa ratsutettavaa. Häntä valmentaa Lilli Luoma.

– PM ja SM olivat kesäkauden tavoitteet. Nyt otetaan iisimmin, varmaan Horse Show on edessä seuraavaksi. Nyt pitää tehdän vähän muita hommia, kun puinnit alkavat kotona.

Hagelstamille hopeaa ja Breeders’ Prize

Sipoolainen Stella Hagelstam oli 11-vuotiaalla tammallaan New Hill Julitrea toinen molemmissa osakilpailussa ottaen SM-hopeaa. Meritoituneella ratsastajalla on entuudestaan senioreissa kaksi SM-kultaa sekä yksi hopea ja kaksi pronssia, ja hän on edustanut Suomea aina MM-tasolla asti.

– Miellä oli aika lailla vielä kultaisen keskitien löytämistä. Olen koettanut saada hevosta liikkumaan vähän vähemmän, että saisin ehjempiä suorituksia. Tänään tosi hyvät passaget ja piaffet. Alkuohjelma oli hyvä, mutta laukkaohjelmassa tuli informaatiokatkos eikä niin portaatonta menoa, välillä aika paljon mentiin ylös ja eteen. Se osuus olisi kaivannut enemmän rentoutta ja tasaisuutta, ratsastaja toteaa.

Ratsastaja voitti Hagels Tiffanyn kanssa kuusivuotiaiden kouluhevosten arvostetun Breeders’ Prizen. Tamman on kasvattanut hänen äitinsä Heidi Hagelstam.

– Tiffany on ihanalla ratsastettavuudella varustettu nuori hevonen, ratsastin sitä radalla tänään vähän enemmän, ja se oli koko ajan mukana. Se on tosi positiivinen ja yritteliäs. Sillä on hyvä rakenne ja ratsastettavuus, tähtäin on gp-tasolle.

Högstenin tavoitteet täyteen ja enemmänkin

Pronssille ja ensimmäiselle SM-mitalilleen ratsasti espoolainen Peggy Högsten ruunalla Lord of Lennox tuloksena kolmas sija molemmilta etapeilta.

– Ratsastuksellinen tavoitteeni oli kerran elämässä osallistua senioreiden SM-kisoihin, joten tavoite aika lailla ylittyi nyt. Ylipäänsä se tuntui kauan hyvin kaukaiselta haaveelta. Ratsastus lähti muuttumaan aika paljon, kun mieheni työn vuoksi asuimme viisi vuotta Saksassa. Hoidin kahta lasta ja sisustusfirmaa, ja ajattelin, että sen lisäksi voisin ratsastaa ja valmentautua kerrankin tavoitteellisemmin, Högsten taustoittaa.

Ratsastaja köysi valmentajakseen maailmalla tunnetun Jan Nivellen, ja kun hänen kauttaan löytyi Lord of Lennox, portaat menestykseen alkoivat hahmottua.

–  Kuusi päivää viikossa piti sitoutua valmennukseen, oli mitä tahansa, sitten vasta tuli kaikki muu. Opin siinä rutiinia ja johdonmukaisuutta, ja yllätyin itsekin, miten hyvin lähdin edistymään. Pitää ehdottomasti kehua hevosta. Se on ihan mieletön, sillä on huippuratsastettavuus, se on aina ratsastajan puolella ja tekee parhaansa, tsemppaa radalla, eikä koskaan tarvitse pelätä, että se jättäisi ratsastajan pulaan. On onni omata sellainen kilpahevonen – todellinen herrasmies. 

Högstenin vapaaohjelmassa oli runsaasti vaikeusastetta ja musiikkina soivat Oopperan kummituksen teemat.

– Teemalla oli kaksoismerkitys. Pidän Andrew Lloyd Webberin musiikista, mutta samalla pidän itseäni kouluratsastuksen kummituksena. Olin Kyralla (Kyrklund) hevosenhoitajana, kun kaikki muut nykypäivän tähdet kilpaivat, nyt olen eksyuyt kilpailijaksi ja kummittelen gp-tasolla. Högsten hymyilee.

Nykyään ratsastajaa valmentaa Marko Björs ja maajoukkuevalmentaja Emile Faurie, ja tähtäin on lokakuun Helsinki International Horse Show´n kansainväliselle areenalle, kuten muillakin mitalisteilla.

Kouluratsastuksen Suomen mestaruuskilpailu 2016, Ypäjä, Hevosopisto

20.-21.8. Kokonaistulos 1. ja 2. osakilpailun jälkeen Grand Prix vapaaohjelma, lähti 10.
Tulos kahden osakilpailun tulosprosentit yhteenlaskettuna.

1) Anna von Wendt, Björkboda Dressage ry – Denzel 137,180%
2) Stella HagelstNew, Boen Ratsastajat ry – New Hill Julitrea 134,640 %

3) Peggy Högsten, Helsingin Ratsastajat ry – Lord of Lennox 133,070 %

4) Mikaela Soratie, Helsingin Ratsastajat ry – Royale De Topaz 130,540 %

5) Maria Pyykönen, Ratsastusseura Equus ry – Zelle 130,150 %

6) Kira Kanerva, Hyvinkään Urheiluratsastajat ry – Dorazio 129,055 %

7) Susanna Hyypiä, Boen Ratsastajat ry – Avemmo 128,650 %

8) Mia von Schantz, Lohjan Ratsastajat ry – Zalzatime 128,525 %

9) Johanna Heikkilä, Dressage Team Travers ry – Adonna 128,235 %

10) Marjo Kujala, Ruohojärven Kartanon Ratsastajat ry –  Nazareno xx 56,260 %

(viimeinen ratsukko karsiutui jatkosta, johon vaaditaan yli 62 % tulos GP:stä)

Luokkatulos GP vapaaohjelma, lähti 9.
1) Anna von Wendt, Björkboda Dressage ry/Rf – Denzel 69.700%, 2) Stella Hagelstam, Boen Ratsastajat ry – New Hill Julitrea 68.600%, 3) Peggy Högsten, Helsingin Ratsastajat ry – Lord of Lennox vF 68.050%, 4) Maria Pyykönen, Ratsastusseura Equus ry – Zelle 66.850%, 5) Mikaela Soratie, Helsingin Ratsastajat ry – Royale De Topaz 66.600%, 6) Susanna Hyypiä, Boen Ratsastajat ry – Avemmo 65.750%, 7) Johanna Heikkilä, Dressage Team Travers ry – Adonna 65.375%, 8) Kira Kanerva, Hyvinkään Urheiluratsastajat r – Dorazio 64.875%, 9) Mia von Schantz, Lohjan Ratsastajat ry – Zalzatime 64.725%

Post filed under Kouluratsastusta, Ypäjän Hevosopisto.