12080190_633493883458846_7569532771205364339_o

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio teki upean suorituksen Madridin viiden tähden kilpailujen pääluokassa perjantaina myöhään yötä vasten. Hänen musta oriinsa Pasific des Essarts kiisi 155 cm:n uusinnan esteet puhtaasti ajassa 39.89, mistä Saksan Daniel Deusserin Toulago ehätti ohi vain 0,02 sekunnilla (39.87). Voiton otti Ranskan Simon Delestre hevosella Chesall (37.90).

Sijoitus tuli todella kovassa seurassa. Deusser on maailmanlistalla kuudes, Delestre yhdeksäs ja paikalla ovat maailman muutkin huippunimet, sillä Madridissa hypätään maailmancupin Länsi-Euroopan liigan kauden kuudes osakilpailu. Se käynnistyy sunnuntaina klo 15.00 Suomen aikaa.

– Pasific tuntui jo Veronassa tosi hyvälle, paremmalle kuin Helsingissä. Se on saanut pienen lisäponnistuksen isoille esteille hallissa. Eilen alkuverryttelyssä jo ennen hyppyjä se tuntui tosi päättäväiselle, nyt mennään eikä meinata. Ajattelin, että luotan siihen, annan sen mennä, keskityn ja teen oman parhaani. Se oli perusradalla täydellinen ja hyppäsi todella hyvin, ei ongelmia tai vaikeuksia missään kohdassa, Kontio kertoo.

Luokassa starttasi 50 ratsukkoa ja sijoittui 13.

– Alkupäässä ei näyttänyt, että tulee paljon nollia, mutta lopulta niitä oli 24. Niin isossa uusinnassa jää yhdellä pudotuksella helposti ilman sijoitusta. Olin kolmastoista lähtijä, ja ehdin seurata joitakin minua ennen menneitä ratsukoita, Martin (Fuchs) katsoi heidät kaikki ja neuvoi minua sen mukaan. Uusinta sujui aika lailla suunnitellusti, paitsi yksi käännös meni vähän pitkäksi, mikä maksoi sen toisen sijan. Muuten Pasific teki jälleen loistavan suorituksen.

Ori hyppää Madridissa vielä lauantain pääluokan 150 cm:n esteillä, maailmancupiin Kontio suuntaa toisella huippuratsullaan Fardonilla. Pasific on noussut huipputasolle nopeasti, mutta maailmancupiin vaativuutta tulee vielä pykälä lisää, ja ratsastaja haluaa kilpailuttaa hienosti suorittavaa hevostaan harkiten.

Pacific des Essarts on 12-vuotias, ranskalaissyntyinen  selle francais -ori (isä Diamant de Semilly, emänisä Totoche du Banney ). Kontio hyppäsi hevosella kevätkauden 2014, mutta se myytiin muutaman menestyksekkään kilpailun jälkeen. Ori palasi Kontion käyttöön tasan vuotta myöhemmin viime toukokuussa. Hevosen omistaa C.H.C. Horses SA.

– Samat omistajat omistavat Fardonista puolet. Pasific tuli meille myyntitarkoituksessa, mutta tällä hetkellä ei ole kaupan. Sitä on kysytty muutaman kerran, mutta vastaus omistajalta on ollut tiukka ei, eli toistaiseksi se pysyy minun käytössäni. Tuntuu tosi kivalle, ettei menestyksistä tule pelkoa, että kukahan sen taas yrittää ostaa, Kontio sanoo.

Kontio, 24, on lokakuun loppuun päivätyllä maailmanlistalla parhaana suomalaisena sijalla 167. Kun Veronan lukuisat sijoitukset ynnätään Madridin menestykseen, hän harppaa varmasti listalla ylös. Veronassa kaksi viikkoa sitten Kontio otti mc-pisteiden ohella kolme maailmanlistan pistesijaa.

– Tähän asti en ole rankingia paljon seurannut. Kun kilpailee vain yhdellä hevosella, siinä ei oikein voi nousta. Nyt kun hevosia on kaksi, tilanne on toinen, Kontio toteaa.

Kontio asuu Sveitsissä, ja hän on perustamassa omaa kilpa- ja valmennustallia Zürichin ja St. Gallenin välille yhdessä sveitsiläisen avopuolisonsa, huippuratsastaja Martin Fuchsin kanssa. Muutto odottaa maaliskuussa, tällä hetkellä pariskunta on vielä Martinin isän, Thomas Fuchsin tallilla.

– Meidän luonamme valmentautuu tällä hetkellä Emma Tallberg, joka myös ratsuttaa hevosia. Säde Torkki on meillä Suomesta töissä, ja hän tulee uudelle tallille tallimestariksi ja ratsuttajaksi. Meille tulee sinne vain omat kisahevosemme ja tarkoitus on ottaa sinne myös valmennettavia ratsuineen, mutta ei yksityishevosia, kuten Thomaksella on.

26.-29.11. Esteratsastustuloksia CSI5*-W, Madrid, Espanja / www.madridhorseweek.com

Perjantai 27.11

155 cm perusrata ja uusinta, sijoittui 13/50. Maailmanlistan pisteluokka.
1) Simon Delestre – Chesall, FRA 0-0/37.90
2) Daniel Deusser – Toulago, GER 0-0/39.87
3) Anna-Julia Kontio – Pacific des Essarts, FIN  0-0/39.89
Täydet tulokset: http://eventcontent.hippoonline.de/1108/sta_erg/06_ergENG.htm?style=longines

Post filed under Esteratsastusta.