europe-5198326_1280

europe-5198326_1280

Komission puheenjohtaja von der Leyen keskusteli Euroopan parlamentin täysistunnossa 750 miljardin euron elvytysvälineestä, joka on osa uudistettua EU:n pitkän aikavälin budjettia.

Keskustelun alussa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli komission suunnitelman talouden elvyttämiseksi. Kroatian puheenjohtajakauden edustaja Nikolina Brnjac lupasi työskennellä jäsenmaiden kanssa, jotta uudesta paketista päästäisiin pian yhteisymmärrykseen. Tämän jälkeen poliittisten ryhmien puheenjohtajat kommentoivat suunnitelmaa. Nimiä klikkaamalla voi katsoa puheenvuorot.

“Eurooppalainen solidaarisuus on palannut, ja olemme aloittamassa uuden EU:ta koskevan luvun”, totesi Manfred Weber (EPP, Saksa). Uusi raha pitää käyttää uusien ideoiden toteuttamiseen, ei Euroopan vanhoihin ongelmiin. ”Solidaarisuus kulkee yhdessä vastuullisuuden kanssa”, totesi Weber. Tästä johtuen pitää olla selvää, miten raha maksetaan takaisin, hän sanoi vaatien uusia omien varojen lähteitä ja digijättejä maksamaan osuutensa.

Iratxe García Perez (S&D, Espanja) kiitti von der Leyenia kunnianhimoisesta ehdotuksesta ja siitä, että parlamentille on annettu ”sen ansaitsema rooli” elvytyspaketin suunnittelussa. García Perez varoitti, että kyseessä on eurooppalaisen projektin selviäminen. Hän vaati neuvostoa hyväksymään uuden monivuotisen rahoituskehyksen määräenemmistöllä, jotta ”neljä jäsenmaata, jotka suosiva kansallisia toimia eurooppalaisten sijaan, eivät voisi pysäyttää sopimuksen aikaan saamista”.

“Kyseessä on merkittävä ja ennennäkemätön suunnitelma”, totesi Dacian Ciolos (Renew, Romania). ”Monivuotisen rahoituskehyksen ja elvytyssuunnitelman pitää keskittyä tulevaisuuteen”, totesi Ciolos ja korosti, että vihreän kehityksen ohjelman ja digiagendan pitää toimia suunnitelman pohjana. ”Voimme olla eri mieltä yksityiskohdista, mutta suhtaudun todella positiivisesti tähän lähtökohtaan”, hän totesi ja muistutti jäsenmaita siitä, että ”EU ei ole raha-automaatti. Solidaarisuus kulkee yhdessä arvojen kanssa.”

Jörg Meuthen (ID, Saksa) totesi ehdotuspaketin olevan ”aivan väärä ja järjetön”. Hänen mukaansa paketilla ei ole kunnollista oikeusperustaa, siitä puuttuu vastuullisuus, eikä paketti ole taloudellisesti järkevä. ”Komissio haluaa vain tuhlata rahaa”, totesi Meuthen ja lisäsi, että hinta on valtava eurooppalaisille veronmaksajille.

Ska Keller (Greens/EFA, Saksa) sanoi: “Meidän ei pidä toistaa menneisyyden isoja virheitä ja pakottaa maita säästötoimiin ja sokeisiin talousideologioihin.” Keller jatkoi, että ”meidän tulee sen sijaan varmistaa, että raha investoidaan projekteihin, jotka auttavat pitkällä aikavälillä luomaan työpaikkoja ja pelastamaan tämän planeetan.”

Johan van Overtveldt (ECR, Belgia) totesi: “Mikäli hyväksymme lainat ja avustukset, tarvitsemme niille selkeät edellytykset. Rahan pitää mennä sinne, missä sitä eniten kaivataan ja yrityksille tarvitaan turvamekanismeja.” Van Overtveldt lisäsi, että työssäkäyvien ja säästävien ihmisten ei tulisi joutua ”pulittamaan” näitä ohjelmia.

“Sen sijaan, että elvytyssuunnitelma selkeästi erottautuisi edellisistä periaatteista, jää se puoliväliin”, totesi Manon Aubry (GUE/NGL, Ranska). Hän toivotti uudet ehdotukset omista varoista tervetulleeksi sekä ehdotti kriisivelan anteeksiantamista ja ikuisia suoria lainoja. Lisäksi Aubry vaati, että julkisen tuen saaminen sidottaisiin sosiaalisiin näkökohtiin.

Komissio julkaisi myös sen muokatun työohjelman vuodelle 2020. Työohjelmassa asetetaan Euroopan elvytykseen ja kestävyyteen pyrkivät toimet etusijalle.

Seuraavaksi

Parlamentti ja neuvosto keskustelevat nyt esityksistä ja päättävät tulevissa neuvotteluissa esitysten lopullisesta muodosta.