Turkey-greece.svg

Useat mepit totesivat tiistain täysistuntokeskustelussa, että EU:n pitää auttaa Kreikkaa rajavalvonnassa samalla, kun turvapaikkaoikeus taataan niille, jotka sitä tarvitsevat.

Täysistuntokeskustelussa komissaari Johanssonin ja Kroatian puheenjohtajakauden edustajan kanssa suurin osa mepeistä kritisoi Turkin presidentti Erdoğania ihmisten kärsimyksen käyttämisestä poliittisiin tarkoituksiin. Monet mepeistä korostivat, että vuoden 2015 pakolaiskriisi ei saisi toistua ja painottivat, että EU:n pitää uudistaa turvapaikkasääntöjään.

Joidenkin poliittisten ryhmien puheenjohtajat vaativat Turkin ja EU:n välisen sopimuksen uudelleentarkastelua. Sopimus saatiin aikaan vuonna 2016 maahanmuuttajien ja pakolaisten virran hallitsemiseksi. Vastineeksi Turkki sai EU:n rahoitustukea. Osa mepeistä ilmaisi huolensa huononevasta humanitaarisesta tilanteesta Turkin rajalla ja Kreikan saarilla, joilla on tuhansia turvapaikanhakijoita, joista moni on alaikäisiä ja ilman huoltajia.

Keskustelussa nostettiin esiin lisäksi Geneven sopimusten noudattamisen ja pakolaisten suojelun tärkeys, poliisiväkivaltaa koskevat syytökset rajalla ja riski siitä, että terroristit voivat yrittää rajanylistystä.

Lisätietoa