Victoria Media -Ulkomaat

ulkomaanuutiset@victoriamedia.fi

Suuryritysten veronkierto pitää estää, sanovat mepit

02-e1406040151817-1024x629

Kansalaiset odottavat EU:lta toimia, jotta monikansalliset yritykset maksaisivat osuutensa veroista EU:ssa, mepit sanoivat täysistunnon keskustelussa.

Täysistunnossa maanantaina 16. joulukuuta käyty keskustelu suuryritysten veronkierrosta keskittyi kansainvälisiin sääntöihin, joilla pyritään teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n johdolla siirtämään yritysverotusta nykyaikaan. Mepit äänestävät päätöslauselmasta keskiviikkona 18. joulukuuta.

Verotuksen nykyaikaistaminen

Nykyään ei ole enää välttämätöntä rakentaa tehtaita, palkata työntekijöitä tai edes liikutella tuotteita rajojen yli, jos haluaa ansaita rahaa toisessa maassa. Globalisaation ja digivallankumouksen myötä suuryritysten toiminta perustuu yhä useammin digitaaliselle liiketoimintamallille. Nykyisessä yhtiöverotuksessa yritykset velvoitetaan kuitenkin maksamaan veroja vain siihen maahan, jossa ne tuottavat tarjoamansa palvelut tai tuotteet.

Suuryrityksillä on usein tytäryhtiöitä useassa eri maassa, jolloin ne voivat lisäksi optimoida verotustaan siirtämällä tuloja alimman yhtiöverotuksen maahan. Tämä järjestely puolestaan kannustaa maita kilpailemaan keskenään houkuttelevammilla verojärjestelmillä, mikä vie verovaroja enemmän verottavilta mailta.

OECD:n johdolla 135 maan kesken käydyissä neuvotteluissa pyritään ratkaisemaan, miten verottaa yrityksiä, joilla ei ole fyysistä toimipaikkaa tietyssä maassa, sekä asettamaan veroasteelle minimi verokilpailun estämiseksi.

Oikeudenmukainen verotus

Monet mepit mainitsivat täysistunnon keskustelussa, että monikansallisten ja digialan yritysten verotuksessa on kyse oikeudenmukaisuudesta. ”Kansalaiset, kuluttajat ja pienyritykset maksavat oman osuutensa, eli keskimäärin 40 % tai yli, mutta monikansalliset suuriyritykset eivät,” talousasioiden valiokunnan puheenjohtaja Irene Tinagli (S&D, Italia) totesi.

Tinagli huomautti, että tutkimusten mukaan 40 % suuryritysten voitoista siirretään veroparatiiseihin. ”Nykyinen kansainvälinen verojärjestelmä lisää epätasa-arvoa ja sälyttää suurimman verokuorman niille veronmaksajille, jotka eivät voi liikkua maiden välillä, eli työntekijöille ja kuluttajille. Tämä ei yksinkertaisesti ole reilua.”

Luis Garicano (Renew Europe, Espanja) esitteli lukuja, joiden mukaan Apple maksoi Espanjaan 4 miljoonaa euroa yhtiöveroa 320 miljoonan vuosituloista, kun taas Netflix maksoi vain 3 140 euroa. ”Miten voimme rahoittaa hyvinvointivaltioitamme, jos eniten tienaavat eivät maksa osuuttaan yhteiseen kassaan?” Garicano kysyi. ”Kohtaamme nämä haasteet 1800-luvulta peräisin olevien sääntöjen kanssa.”

Kansainvälisiä ratkaisuita

”Kun puhumme digitaalisesta taloudesta, kyseessä on kansainvälinen haaste. Meidän on siis tehtävä työtä ongelman ratkaisemiseksi kansainvälisellä tasolla”, painotti Markus Ferber (EPP, Saksa). Hän huomautti myös, että EU:n tulisi pitää oma tupansa puhtaana. ”Meidän on ratkaistavat ongelmamme EU:ssa ja tehtävä loppu omista veroparatiiseistamme.”

Talouskomissaari Paolo Gentiloni sanoi, että EU on sitoutunut löytämään kansainvälisen ratkaisun ongelmaan, ja vakuutti mepeille, että komissio on valmis toimimaan. ”Jos kansainvälisellä tasolla ei saavuteta ratkaisua vuonna 2020 tai se on liian vaatimaton, on selvää, että EU-tason toimille on tällöin tarvetta. Komissio toimii tältä pohjalta.”