Victoria Media -Ulkomaat

ulkomaanuutiset@victoriamedia.fi

Mepit vaativat pakotteita vastauksena Turkin sotilasoperaatioon Syyriassa

map-3473138_1280

Euroopan parlamentin jäsenet tuomitsevat jyrkästi Turkin yksipuolisen sotilasoperaation Koillis-Syyriassa ja vaativat maata vetämään kaikki joukkonsa takaisin Syyrian alueelta.

Torstaina hyväksytyssä päätöslauselmassa Euroopan parlamentin jäsenet varoittavat, että Turkin sotilasoperaatio Koillis-Syyriassa rikkoo vakavasti kansainvälistä oikeutta ja heikentää koko alueen vakautta ja turvallisuutta.

YK:n johtama turvallisuusvyöhyke Pohjois-Syyriaan

Mepit toteavat, että Turkin sotilasoperaation seurauksena on kuollut suuri määrä siviilejä ja armeijaan kuuluvia henkilöitä. YK-lähteiden mukaan vähintään 300 000 kansalaista on joutunut lähtemään kotiseudultaan. Mepit ehdottavat, että Pohjois-Syyriaan perustettaisiin YK:n johtama turvallisuusvyöhyke.

Päätöslauselmassaan mepit torjuvat jyrkästi Turkin suunnitelmat perustaa Koillis-Syyrian rajalle niin sanottu turvavyöhyke. Mepit ovat huolissaan siitä, että Yhdysvaltojen ja Turkin välisessä tulitaukosopimuksessa saatetaan oikeuttaa Turkin miehittämä ”turvavyöhyke”.

Isisin uuden nousun riski

Parlamentti osoittaa solidaarisuuttaan kurdiväestölle ja korostaa kurdien johtamien joukkojen, erityisesti naisten, tärkeää panosta liittolaisena Isisin vastaisessa taistelussa. Mepit ovat erittäin huolissaan tiedoista, joiden mukaan sadat Isis-vangit, mukaan lukien monet vierastaistelijat, pakenevat Pohjois-Syyrian leireiltä kesken Turkin hyökkäyksen, mikä lisää Isisin uuden nousun riskiä.

Turkin presidentti kiristää EU:ta

Mepit eivät pidä hyväksyttävänä, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan käyttää pakolaisia aseena ja kiristysvälineenä EU:ta vastaan. He vaativat neuvostoa ottamaan käyttöön kohdennettuja pakotteita ja asettamaan viisumikieltoja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneille Turkin viranomaisille sekä harkitsemaan kohdennettujen taloudellisten toimenpiteiden mahdollisuutta Turkkia vastaan. Lisäksi päätöslauselmassa kehotetaan harkitsemaan maataloustuotteita koskevan sopimuksen kauppaetuuksien keskeyttämistä ja viimeisenä keinona EU:n ja Turkin tulliliiton väliaikaista lakkauttamista.