Victoria Media -Ulkomaat

ulkomaanuutiset@victoriamedia.fi

Mepit vaativat toimia Turkkia vastaan Syyriaan kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen

20191023PHT64927_original

Täysistunto keskusteli Turkin hyökkäyksestä Syyriaan 23. lokakuuta

Lokakuun 9. päivänä Turkki hyökkäsi Koillis-Syyriaan tavoitteenaan luoda maiden välille suojavyöhyke, jonne Turkissa asuvia syyrialaispakolaisia voitaisiin siirtää.

Muut maat tuomitsivat nopeasti operaation pääasiallisesti kurdien asuttamalla alueella, koska se aiheutti lukuisia kuolonuhreja ja johti tuhansien ihmisten pakenemiseen. Lisäksi hyökkäys aiheutti epävakautta jo ennestään räjähdysherkällä alueella.

Keskiviikkona parlamentin täysistunnossa käydyssä keskustelussa mepit kritisoivat Turkkia operaation aloittamisesta, sillä sen seurauksia on vaikea ennustaa.

Anna Fotyga (EKR, Puola) sanoi: ”Turkin huoli turvallisuudesta on oikeutettua, mutta sen tulisi silti toimia maltillisesti. Meidän on löydettävä sopivia keinoja alueen rauhoittamiseksi ja pyrittävä lievittämään jännitettä.”

Saksan Özlem Demirel (GUE/NGL) sanoi: ”Turkin maahantunkeutuminen tulisi tuomita yksiselitteisesti. Yksikään valtio ei voi vain marssia toisen valtion alueelle.” Demirel lisäsi: ”Kaikki maailmanvallat, EU mukaan lukien, valvovat vain omia geopoliittisia ja taloudellisia etujaan sillä välin, kun kansainvälistä lakia rikotaan ja sotarikoksia tehdään.”

Humanitaarisesta avusta ja kriisinhallinnasta vastaava komissaari Christos Stylianides sanoi: ”Siviilien tappamiselle, siviili-infrastruktuurin vahingoittamiselle ja ihmisten ja heitä auttavien tahojen suojelematta jättämiselle ei ole mitään oikeutusta. Olen erityisen huolissani terveydenhuollon työntekijöiden kauheasta tilanteesta.”

Suomen puheenjohtajuutta täysistunnossa edustanut Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen totesi: ”Turkki on ponnistellut valtavasti monen vuoden ajan ottaessaan vastaan miljoonia pakolaisia – siitä ei ole epäilystäkään. Turkin sotilaalliset toimet tekevät kuitenkin jo ennestään erittäin monimutkaisesta tilanteesta alueella vaikean ratkaista.” Tuppurainen lisäsi, että edellä mainituista syistä EU-maiden johtajat ovat tuominneet Turkin hyökkäyksen ja päättäneet lopettaa aseviennin Turkkiin.

Malik Azmani (Renew Europe, Alankomaat) sanoi, että EU:n vastaus ei ole ollut tarpeeksi voimakas huolimatta aiemmista yrityksistä lopettaa väkivaltaisuudet. ”Yhdistetään voimamme, esiinnytään yhtenäisinä ja lopetetaan väkivalta nyt. Olemme sen velkaa alueella asuville ihmisille ja EU-kansalaisille. Komissio, ole hyvä ja toimi.”

Toimet

Useat muut mepit vaativat toimia Turkkia vastaan. Michael Gahler (EPP, Saksa) muistutti, että parlamentti on vaatinut jäsenyysneuvottelujen lopettamista Turkin kanssa jo maaliskuussa, mutta että myös muita toimia tarvitaan: ”Haluaisimme neuvoston ehdottavan sopivia taloudellisia toimia, jotka eivät vaikuta tavallisiin kansalaisiin.” Gahler lisäsi, että viime kädessä tulliunioni voitaisiin jäädyttää.

Tineke Strik (Vihreät/EVA, Alankomaat) sanoi: ”Me vihreät vaadimme EU:ta ottamaan aktiivisen toimijan roolin, pakottamaan Erdoganin vetämään joukkonsa takaisin sekä välttämään syyrialaisten pakolaisten karkottamista takaisin Syyriaan. Turkin hallitusviranomaisia kohtaan pitää asettaa sanktioita, maa tulee asettaa täyteen asevientisaartoon ja kauppasopimuksen jäädyttämistä pitää harkita.”

Kurdit

Mepit vaativat myös kiinnittämään huomiota kurdeihin, jotka olivat keskeisessä roolissa Isisin kukistamisessa. S&D:n Kati Piri (Alankomaat) sanoi: ”Haluaisin painottaa, että niiden ihmisten hylkääminen, jotka kärsivät Isisin vallasta ja taistelivat sitä vastaan uhrautuen meidän turvallisuutemme vuoksi, ei voi olla vaihtoehto.”

Lars Patrick Berg (ID, Saksa) sanoi: ”Satoja ihmisiä on kuollut. Kurdit on petetty. He taistelivat Isisiä vastaan puolestamme, mutta me jätimme heidät oman onnensa nojaan.” Hän lisäsi: ”On selvää, että Turkin toiminta on rauhan ja oikeusvaltion periaatteiden vastainen. Se heikentää meidän kaikkien asemaa.”