jemen_airstrike_260319

SANAA, JEMEN (26.3.2019) Pelastakaa Lasten tukemaan sairaalaan tänään tehdyssä ilmaiskussa kuoli seitsemän ihmistä, neljä heistä oli lapsia. Kaksi aikuista on edelleen tavoittamattomissa.  

Kitafissa sijaitsevan Pelastakaa Lasten tukeman sairaalan sisäänkäynnin lähellä olevaan bensa-asemaan osui ohjus kello 9:30 aamulla. Kitaf sijaitsee 100 kilometriä luoteeseen Saadan kaupungista.   

Sairaala oli ehtinyt olla auki vain puoli tuntia. Monet potilaat ja henkilökunta olivat saapumassa paikalle kiireiseen aamuun. Henkilöiden joukossa oli sairaalan työntekijä, joka kuoli yhdessä kahden lapsensa kanssa. 

Kuolleiden joukossa oli myös kaksi muuta lasta sekä sairaalan vartija. Iskussa haavoittui kahdeksan ihmistä.  

Ohjuksen kerrottiin osuneen 50 metrin päähän sairaalaan päärakennuksesta. Tapahtumat ajoittuvat Jemenin konfliktin laajenemisen neljänteen vuosipäivään.  

Pelastakaa Lapset kertoi aiemmin tällä viikolla ulkomaisten pommien tappaneen tai vahingoittaneen 37 lasta kuukaudessa viime vuonna. Järjestö vaatii kiireellisiä tutkimuksia tästä viimeisimmästä julmasta iskusta 

Helle Thorning-Schmidt, kansainvälisen Pelastakaa Lapset järjestön pääsihteeri, joka vieraili Pelastakaa Lasten ylläpitämissä terveyslaitoksissa viime vuonna, kommentoi: 

”Olemme järkyttyneitä ja tyrmistyneitä tästä törkeästä hyökkäyksestä. Viattomat lapset ja terveystyöntekijät ovat menettäneet henkensä umpimähkäisessä iskussa sairaalaan tiheästi asutulla siviilialueella. Tällaiset hyökkäykset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.” 

”Tämä sairaala on yksi monista, joita Pelastakaa Lapset tukee Jemenissä. Sairaala tarjoaa henkeä pelastavaa apua lapsille, jotka asuvat maailman pahimmassa paikassa olla lapsi. Näillä lapsilla on oikeus olla turvassa sairaaloissa, kouluissa ja kodeissaan. Siltikin kerta toisensa jälkeen näemme kaikkien sotivien osapuolten jättävän huomioimatta sodan perussäännöt. Lapsia on suojeltava. Meidän on lopetettava tämä sota lapsia vastaan.” 

Pelastakaa Lapset, joka kattaa osan kyseisen sairaalan henkilöstökustannuksista vaatii, että aseiden myynti keskeytetään välittömästi kaikille Jemenissä sotiville osapuolille. Jemenissä tapetaan ja vammautetaan lapsia umpimähkäisesti. Järjestö vaatii myös, että kaikkiin konfliktin osapuoliin kohdistetaan kaikki mahdollinen diplomaattinen painostus rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi, ja että kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin syyllistyneet tuodaan oikeuden eteen.  

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Tulevalle hallitukselle osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa.