7a2b82c6-badb-4ef3-96a6-bc180e470165-w_576_h_2000

Kuva: IFRC

Suomen Punainen Risti myöntää katastrofirahastostaan 200 000 euroa Mosambikiin, hirmumyrsky Idain uhrien auttamiseksi. Katastrofirahaston varoilla tarjotaan ihmisille suojaa, puhdasta vettä ja terveydenhoitoa.

Hirmumyrsky Idai on aiheuttanut Mosambikissa maan lähihistorian pahimman humanitaarisen kriisin. Rankkasateet ja tulvat ovat vaatineet tähän mennessä arviolta 1000 ihmisen hengen, tuhansia ihmisiä on loukkaantunut ja sadat tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Suomen Punainen Risti tukee paikallisen Punaisen Ristin työtä hädänalaisten ihmisten auttamiseksi.

Loukkuun jääneitä pelastetaan

Tällä hetkellä Punaisen Ristin vapaaehtoisten tärkein tehtävä on pelastaa ihmishenkiä. Puiden latvoihin ja rakennusten katoille tulvavesimassoilta turvaan hakeutuneita ihmisiä pelastetaan veneiden ja helikoptereiden avulla. Ihmisiä kuljetetaan kymmeniin evakuointikeskuksiin eri puolella Mosambikia.

Kodittomiksi jääneille jaetaan selviytymisen kannalta elintärkeitä tarvikkeita kuten pressuja, huopia, keittiövälineitä ja vedenpuhdistustabletteja. Kansainvälinen Punainen Risti on lähettänyt matkaan mm. lisää hätäaputarvikkeita 37 000:lle, sanitaatiokeskuksen 20 000:lle ja vedenpuhdistusyksiköitä.

– Myrsky teki heti tuhojaan, ja viemäreistä ja käymälöistä saastunut tulvavesi aiheuttaa vielä pitkään terveysuhkia alueella. Puhtaan veden jakelu ja hygienian edistäminen voivat ehkäistä katastrofin pitkittymisen ja säästää ihmishenkiä, toteaa Suomen Punaisen Ristin avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.