CH1295096

Ensimmäistä kertaa Jemenin nelivuotisen sodan aikana lapset ottavat kantaa rauhan puolesta. Kannanotto on vahva ja koskettava vaatimus maailman johtajille lasten tukemiseksi. Tamer Kirolos, Jemenin maajohtaja, Pelastakaa Lapset: “Lapset kokevat epätoivoa ympärillään, he tarvitsevat turvaa, ruokaa ja lääkkeitä. Nyt he pyytävät niitä.” 

Videoklippejä ja kuvia tarinoineen on ladattavissa täällä 

SANAA – Ensimmäistä kertaa Jemenin sodan alkamisen jälkeen ryhmä teini-ikäisiä lapsia on kirjoittanut kannanottoja rauhan puolesta. Lasten mukaan aikuiset ovat epäonnistuneet heidän suojelemisessaan. ”Kuulkaa meitä. Olemme lapsia kuten muutkin lapset, kuten teidänkin lapsenne. Emme halua elää sota-alueella enää. Olemme kyllästyneet siihen.” 

Ensi viikolla tulee kuluneeksi tasan neljä vuotta Jemenin konfliktin eskaloitumisesta. Väkivallan, nälän ja rajoitusten keskellä eläneet lapset vaativat nyt sodan lopettamista, oikeutta koulutukseen, vapaata liikkumista ja vapautta elää ilman pelkoa. 

Jemenin sota on suurin humanitaarinen kriisi maailmassa. Jemenissä 24 miljoonaa ihmistä eli 80 prosenttia väestöstä on humanitaarisen avun ja suojelun tarpeessa. Lähes 10 miljoonaa ihmistä elää nälänhädän partaalla. Noin 10 miljoonalla lapsella ei ole pääsyä kunnollisiin terveyspalveluihin, joka kolmas tyttö ja joka neljäs poika ei käy koulua, ja 1,5 miljoonaa lasta on paennut kodeistaan nälän ja väkivallan vuoksi. 

Nyt lapset ovat kertoneet tuntemuksiaan sodasta koulutettujen lastensuojelutyöntekijöiden valvonnassa. Heidän rehelliset kirjoituksensa antavat ainutlaatuisen näkökulman siihen, miten lapset kokevat sodan. 

Otteita lasten kannanotoista: 

“Kun kävelemme, pelkäämme. Kun nukumme, pelkäämme. Kun leikimme, pelkäämme. Emme halua enää elää sota-alueella, olemme kyllästyneet siihen…Olemme viattomia. Olemme lapsia kuten muutkin lapset, kuten teidänkin lapsenne. Haluamme, että meistä huolehditaan kuten muistakin lapsista. Haluamme koulutuksen. Haluamme mahdollisuuden päästä kouluun. Haluamme piirtää, syödä, nauraa ja leikkiä. Meillä on oikeus oppia ja saada huolenpitoa, kasvaa ja toteuttaa unelmiamme.” 

Amani*, 13 vuotta: 

“Isäni palkkaa ei ole maksettu neljään vuoteen…Ennen isäni toi meille hedelmiä ja jälkiruokia, kun hän tuli kotiin. Nyt hän tulee tyhjin käsin. Hänellä ei ole niihin varaa… Olemme menettäneet paljon tämän sodan takia… Sota on uuvuttanut meidät, pommitukset ja tuho ovat uuvuttaneet meidät.” 

Maha*, 13 vuotta. Hän kuvaa hetkeä, jolloin hänen isänsä loukkaantui: 

“Isäni työpaikkaan iski kolme rakettia ja hän loukkaantui. Hänen poskiinsa tuli syviä haavoja ja hänen otsaansa ja silmäänsä lasinsirpaleita. Kun raketit iskivät, häneen osui rikkinäinen lasi ja hänen toimistonsa meni ylösalaisin räjähdyksen voimasta. Isäni haavoittuminen ja hänen vammansa vaikuttivat minuun paljon. Kun menimme sairaalaan, näin loukkaantuneita ihmisiä, kuten miehen, jolla oli haava vatsassaan ja hänen suolensa pursusivat ulos.” 

Sukaina Sharafuddin, Pelastakaa Lasten avustustyöntekijä: 

Jemenin lapsilla ei ole usein mahdollisuutta puhua tunteistaan – he vain yrittävät selviytyä. Nämä lapset ovat kasvaneet nähden paljon kärsimystä ympärillään. Lähes kaikki lapset ilmaisivat pettymyksensä siitä, että maailma on unohtanut heidät. He eivät ymmärtäneet, miksi lapset muualla saavat ruokaa ja vaatteita ja nukkua yönsä rauhassa. Olen itsekin vanhempi, eikä tämä ole elämää, jota toivoisin lapsilleni. Uskon, että muut vanhemmat ovat kanssani samaa mieltä.” 

Tamer Kirolos, Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja: 

”Uskomme, että vain sanat, eivät aseet, voivat tuoda rauhan Jemenin lapsille. Lapset ovat kertoneet meille hyvin selvästi, että he odottavat parempaa kansainväliseltä yhteisöltä, jonka he kokevat hylänneen ja laiminlyöneen heidät. Lapsia kuolee joka päivä ruoan ja lääkkeiden puutteen ja väkivallan takia. Noin 240 000 ihmistä elää katastrofaalisessa nälässä ja taistelee eloonjäämisestä – puolet heistä on lapsia nälänhädän kynnyksellä.” 

”Lapset tuntevat tuhon ympärillään ja näkevät mitä tarvitaan. Rauhaa, ruokaa, koulutusta.” 

“Nyt he pyytävät niitä. Julkaisemme tämän kannanoton tänään, koska lasten ääntä harvoin kuullaan. Tämän kannanoton kirjoittajat haluavat maailman tietävän, miltä heistä tuntuu ja että heidän hirveät olosuhteensa ymmärrettäisiin, mutta myös muistuttaa kaikkia yksinkertaisesta tosiasiasta: lapset ovat lapsia kaikkialla ja ansaitsevat parhaat mahdollisuudet elämään.”  

Koska 80 prosenttia Jemenin väestöstä tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua ja miljoonat lapset ovat nälänhädän partaalla, on maailman johtajien kiireellisempää kuin koskaan laittaa lapset etusijalle ja ulko-, turvallisuus- ja avustuspolitiikkansa keskiöön. Se tarkoittaa seuraamuksia kumppaneille, jotka rikkovat humanitaarista lakia, aseiden myynnin jäädyttämistä sotiville osapuolille, jotka tappavat lapsia Jemenissä ja selkeiden strategioiden toteuttamista konfliktiin jääneiden lasten ja heidän perheidensä suojelemiseksi. 

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Tulevalle hallitukselle osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa.  

Kiitos suomalaisten yksityishenkilöiden sekä yritysten hätäapulahjoitusten, Suomen Pelastakaa Lapset on marraskuusta 2018 lähtien pystynyt lähettämään 350 000 euroa Jemenin humanitäärisen avustustoiminnan tarpeisiin. Kiitos lahjoittajien aktiivisuuden, järjestö lähettää nyt lisäapua Jemeniin avustustoimintaan 135 000 euroa. Tukea käytetään muun muassa ruokaan, puhtaaseen veteen sekä muihin eloonjäämisen kannalta tarvittaviin perustarvikkeisiin.  

13–18-vuotiaat lapset kokoontuivat Sanaassa joulukuussa 2018 Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa (Child-Friendly Spaces (CFS)). Tilat ovat suojattuja alueita, joissa on Pelastakaa Lasten henkilökuntaa ja paikallisia asukkaita. He turvaavat lapsille tilan, jossa lapset voivat leikkiä, oppia ja ilmaista itseään ja tavata muita. Alueet on suunniteltu konfliktissa eläviä lapsia ja heidän tarpeitaan varten. Monilla on ahdistavia kokemuksia. Lapsille tarjotaan myös tärkeää psykososiaalista tukea surullisten ja traumaattisten kokemusten käsittelyyn. 

Pelastakaa Lapset arvioi, että Jemenissä on kuollut noin 85 000 alle viisivuotiasta lasta nälkään konfliktin eskaloitumisen, huhtikuun 2015, jälkeen. Osa kuoli paetessaan väkivaltaa Hodeidasta ja muista taistelupesäkkeistä. 

Parhaillaan yksi kymmenestä lapsesta on paennut kodeistaan ja noin kaksi miljoonaa lasta ei käy koulua. 

Noin 1780 koulua on joko tuhottu tai vaurioitunut ja 23 koulua on aseellisten ryhmittymien käytössä. 167 koulua on kodeistaan paenneiden perheiden suojana. 

Neljä vuotta sotaa Jemenissä 

  • Jemenin sotaa on kestänyt nyt neljä vuottasodan katsotaan alkaneen 13.3.2015. 
  • Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisiPelastakaa Lasten kansainvälinen pääsihteeri Helle Thorning-Schmidt on kutsunut Jemeniä pahimmaksi paikaksi olla lapsi. 
  • 24 miljoonaa ihmistä eli 80 prosenttia väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessaheistä 12,3 miljoonaa on lapsiaAkuutissa avuntarpeessa olevia ihmisiä on 14,3 miljoonaheidän määränsä on kasvanut 27 prosentilla vuodessa. 
  • 10 miljoonaa jemeniläistä elää nälänhädän partaalla, 400 000 lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. 
  • Pelastakaa Lasten arvion mukaan 85 000 lasta on kuollut nälkään ja sairauksiin konfliktin alkamisen jälkeen. 
  • Jemenissä on arviolta 3,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaistaluku on merkittävästi suurempi kuin 2,2 miljoonaa vuotta aikaisemmin. 
  • miljoonaa lasta ei käy koulua, 4,1 miljoonaa lasta tarvitsisi erityistä tukea koulunkäynnin jatkamiseen ja 135 000 opettajalle ei ole maksettu palkkaa viimeiseen kahteen vuoteen.